≫ 

Miloš pozvao goste na "holesterol parti" i napisao da su obavezne pantalone na gumu: Kožura, kobasice i baretina od 120 kila svinje (FOTO)

Pred goste je postavljen samo jedan uslov - da nose pantalone na gumu

  • 9

Domaćin Miloš Šibul iz Kikinde napravio je neobičan "holesterol parti": uz harmoniku i pesmu pojelo se svinjče od 120 kilograma, a gosti su morali da nose pantalone na gumu. Banaćani su oduvek važili za dobre domaćine, a da se iz banatske kuće ne izlazi praznog stomaka uverili smo se na neobičnoj fešti koju je organizovao Kikinđanin Miloš Šibul.

Kako bi u hladnim zimskim danima okupio najbliže prijatelje i porodicu ovaj domaćin je odlučio da organizuje “holesterol parti” . Na bogatoj trpezi je bilo svega što je moglo da se napravi od svinje teške 120 kilograma - kožura, baretina, majuške, kobasice, roštilj, a specijalitet je bio “disnatorski paprikaš”. Pozivnice je uredno poslao prijateljima, uz određenu napomenu i ona glasi:

Jelo se sve od reda, Foto: Privatna arhiva

- Pozivam Vas da u Ulici Ive Lole Ribara prisustvujete “holesterol partiju”. Posluživaće se svinjče od 120 kilograma žive vage, domaće proizvodnje, biće dve armonike i kontra. Majstori svog zanata iz Bačke i Banata, povod je druženje i degustacija i diskusija, uz posebnu napomenu da gosti dolaze isključivo u

pantalonama na gumu - priča nam domaćin Miloš Šibul. Parti je počeo u 9 časova izjutra, svinjče domaće proizvodnje se zaklalo, a onda je usledio disnatorski posao, skidanje kožure, seča mesa i sve po redu:

- Trpeza je bila kakve nema u Banatu, svinjče smo istranžirali i pravili sve po redu, od baretine u koju idu delovi glave i iznutrice pravili smo majuške i krvavice,

redovno meso ko što je krmendla stavljali smo na roštilj, a džigericu smo pekli na tanjirači. Od određenih delova mesa pravio se specijalitet “disnatorski paprikaš”- objašnjava nam domaćin Šibul i velemajstor disnatorskog zanata.

Domaćin Miloš Šibul sa krofnama Foto: Privatna arhiva

Disnatorki paprikaš se pravi od delova mesa koje ne možete lako da kupite. Gosti koji su došli na Milošev parti, kažu da slasniji paprikaš nisu pojeli. Kako nam otkriva domaćin koji je u pomoć pozvao dva vrsna kuvara iz Banata i Bačke, disnatorki paprikaš je jedinstveno tradicionalno jelo jer se sastojci za njega ne mogu kupiti u mesari:

- Vrlo je komplikovano da ga pravite sami ukoliko kupujete meso, nikada ne možete da odete u mesaru i nađete sve komade mesa koji idu u ovaj čuveni paprikaš, a u njega se stavljaju najsvežiji komadi mesa, dakle kada se zakolje svinjče određeni delovi se skidaju i ubacuju u paprikaš. Sve je sveže, od začina i mesa, dodaje se samo so, biber, crni luk i belo vino. Paprikaš se krčka oko tri sata, uz njega ide samo kiselo-krastavci i feferonke, od pića prepručujemo domaću rakiju i domaće vino- objasnio nam je Miloš.

Porodica Šibul važi za veliku i domaćinsku kuću. Disnatorska zabava u domaćinskoj kući Šibula redovna je pojava, a ovoga puta disnator je pravljen po dobrom starom srpskom običaju. Komšiluku se uvek nosi pun tanjir mesnih specijaliteta, majuške, kobasice, roštilj, kako bi se i komšiluk počastio, jer obično toga dana na trpezi je toliko hrane da jedna porodica ne može sve da pojede. I nije ovo ništa neobično u kući Šibula, od najmlađih članova male dvogodišnje Lenke, do najstarije prebake Marije (95), svi podjednako učestvuju u disnatoru. Uskoro ova velika banatska porodica priprema se za veliku feštu poznatiju kao “Bal paora” koju već osmu godinu organizuje domaćin Miloš Šibul.

A veselilo se i uz muziku Foto: Privatna arhiva

Kao i svake godine na tradicionalno crvenom tepihu prošetaće paori i poljoprivrednici sa svojim lepšim polovinama. Prilog koji se sakupi obično ide nekoj školi, prošle godine prilikom licitacije slika kupljena je meteorološka stanica u Osnovnoj školi “Sveti Sava”, dok je ove godine planirana kupovina košnica za jednu osnovnu školu.

I dok se taman stomak oporavi od preukusnog "disnatorskog paprikaša", kobasica, baretine i roštilja, ovaj domaćin je najavio novi "pihtija" parti , koji će nema

sumnje postati gastronomski brend u ovom delu Banatu.

VIDEO: Zbog nedoličnog ponašanja i njega će da pozovu na "holesterol party" kao glavnog gosta

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA