≫ 

Ako je ovako raznela posudu od balističkog gela, šta tek radi malenoj dečijoj ruci? Ne bacajte petarde! (VIDEO)

Danas će mnogi novu Godinu slaviti uz petarde. Pošto je svake godine Urgentni pun onih sa opekotinama i razvaljenim šakama mi smo napravili jedan eksperiment

  • 4

Petarde nisu za igru oni "najzapaljiviji" tek pošto im se desi nesreća shvate ovu prostu činjenicu. Ono što je najgore jeste što petarde nekoj deci služe kao test hrabrosti. Deca drže u rukama eksplozivnu napravu sve do poslednjeg trenutka. Neretko ostanu bez prstiju.

Deco, ruka vam treba za ceo život Foto: Printskrin: Youtube /Pixabay

Mi smo u našem videu obradili ovaj "scenario". Umesto šake, koristili smo dvadesetoprocentni balistički gel koji svojim sastavom odgovara mekanom tkivu. Gel se pravi od običnog goveđeg želatina, a koriste ga gotovo sve kriminalističke policije za balistička ispitivanja.

Naravno da smo svesni da u gelu nema kostiju, ligamenata, nerava i krvnih sudova kao u šaci. Ali prst, naročito dečiji, je mnogo slabiji od komada gela koji nam menja šaku skupljenu u pesnicu oko petarde.

Balistički gel je iste gustine kao meso i približno veliki kao pesnica

Od eksploziva smo koristili samo zakonski dozvoljene petarde koje se legalno prodaju na kutiju u specijalizovanim radnjama.

Drugim rečima, nismo otišli na pijacu i sa kartona kupili na komad "dinamitare", "topovske udare" i ostalu pirotehniku koja je za vojnu namenu ili koja se koristi u specijalizovanim obukama.

Takođe, nismo želeli da rizikujemo povrede zbog petardi čije poreklo ne znamo.

Legalno nabaljene petarde

Rezultate eksperimenta pogledajte u videu, a mi vas molimo da večeras mislite bar na sebe i svoj život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    31. decembar 2018 | 18:54

    Petarde nisu za glupiranje ili maco drzanje u ruci.Svakako nisu za decu ali tu nema pomoci osim da se roditelj kazni.

  • Jbg

    31. decembar 2018 | 19:21

    Strasno,ali pokazite slike neduzne dece(znaci dete koji ide iz skole i op iskoci pas ispred njega ili preskoci kapiju i ... strasno) koje svake godine unakaze psi,bilo lutalice bilo vlasnicki. Svake godine ogroman je broj nastradalih od pasa sirom Srbije i sta sad jel treba da zabranimo pse. Uostalom ja bi sve zabranio,pa da budemo Severna Koreja u Evropi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA