≫ 

Simbol jednog grada više nikada neće izgledati ovako: Za tri meseca Šapčani više neće moći da se nalaze "kod sedmog stuba" (FOTO)

- U to vreme, bila je pojam za nas, robna kuća u Šapcu - kažu građani

  • 2

Ovog proleća Šabac će dobiti novi izgled. Osim uređenja ulica, biće rekonstruisani i objekti koji su simboli grada među kojima je i stara robna kuća u Karađorđevoj ulici.

Čekaću te kod sedmog stuba stare robne kuće - govorili su Šapčani šezdestih godina dogovarajući susret. Posle više od pola veka, reprezentativna građevina za to vreme, između glavne Pošte i Narodne banke, koja je pripadala preduzeću NAMA, ostala je simbol odrastanja mnogih generacija koje za nju vežu lepe uspomene.

- U to vreme, bila je pojam za nas, robna kuća u Šapcu - kažu građani.

- Gde si mogao da kupiš garderobu kakva ti je odgovarala, bilo je iz cele zemlje, bivše Jugoslavije, bilo je parfimerija, garderobe... tako da nas mnogo toga vezuje za robnu kuću i za ovaj prostor. Ovde nam je prijalo da zastanemo, popričamo.

Simbol Šapca dobija novo ruho za tri meseca; Foto: Wikipedia/Ванилица, Pixabay

Zdanje prema kojem Šapčani imaju pijetet, predstavnik je socijalističke arhitekture i deo je urbane celine sa razglednica Šapca. Trem ispred bio je prostor za kulturne sadržaje na koje su građani navikli.

- Od sajma knjiga, preko raznih izložbi učenika šabačkih škola. Jedno vreme kada smo organizovali Noć muzeja, pojedini sadržaji su se takođe održavali ovde. Ono što je takođe važno, zgrada je sa svim elementima pokazatelj arhitekture vremena u kojem je nastala - kaže za RTS Tatjana Marković, kustos Narodnog muzeja u Šapcu.

Novi vlasnik robne kuće, preduzeće "Leon" iz Slepčevića, u rekonstrukciju zgrade investiraće 700.000 evra. Biće to, kako je najavljeno, moderan tržni centar sa liftom i pokretnim stepenicama, energetski efikasna zgrada od dve hiljade kvadrata - ponos grada koji će novo ruho dobiti za tri meseca.

VIDEO: Završena rekonstrukcija pruge Požarevac - Majdanpek

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    6. mart 2019 | 08:05

    И све то,стилски хладно,покретно,провидно,свевидеће,одбија купце...стерилно.Исто као кафићи у стаклу и мермеру. Асоцијална окружења праве асоцијална људе.Визуелно је први утисак,прва склоност,прво искуство.Ледено и чисто,прави хладноћу и стерилност.

  • Aca

    6. mart 2019 | 10:14

    Verovatno jedni od vecih izrabljivaca privatnika u Sapcu. Pri tom i pored velikog protesta gradjana dobili su da rade i azgradjuju deo setalista Sabackog. Zakljucite...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA