≫ 

Ne znam kako je mogao da se bavi svešteničkim poslom: Ovako je novi patrijarh govorio o popu ubici

* Sveštenik Branislav Peranović je 2012. godine na svirep način ubio Nebojšu Zarupca, koji se lečio u Pravoslavnom centru za odvikavanje od droge *Novi patrijarh je tada rekao da se nasiljem ne rešava nijedan problem, pa ni narkomanija

  • 6
Branislav Peranović, patrijarh Porfirije Foto: RTS2, Nikola Tomić

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, vladika Porfirije, koji je danas ustoličen u Sabornoj crkvi, jedan je od retkih koji je osudio popa Branislava Peranovića 2012. godine zbog smrti Nebojše Zarupca (39), štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice

Čitava javnost je tada bila šokirana metodama koje su primenjivane u centru Crna reka, a koje su dovele do toga da jedan štićenik premine. 

Porfirije, kao episkop jegarski, tada je rekao da će još neko morati da bude pozvan na odgovornost, da su svi odgovorni posredno ili neposredno, i poručio da nasilje nije lek. Šokiran tadašnjim ubistvom štićenika rekao je da postavlja sebi pitanje kako je Peranović mogao da se bavi bilo kakvim svešteničkim poslom.

Sebi postavljam pitanje kako je ovaj čovek imao mogućnost da se bavi bilo kakvim svešteničkim poslom, a kamoli da upravlja takvim centrom. Svi mi snosimo odgovornost. Svi smo posredno ili neposredno odgovorni što smo dozvolili da jedan takav čovek, pod plaštom crkve i mantije radi nešto što nema veze sa jevanđeljem - rekao je episkop jegarski danas patrijarh Porfirije za RTS.

Na pitanje šta crkveni sud sada može da uradi, Porfirije je odgovorio da Peranović mora biti lišen ne samo crkvenog čina, već možda i isključen iz crkvene zajednice.

- Ne bih da prejudiciram proces pred crkvenim sudom, ali morao bi još neko da bude pozvan na odgovornost -  rekao je Porfirije.

Tada je istakao da nijedan problem pa ni narkomanija ne može da se izleči nasiljem. Komentarišući to što pojedini roditelji čija su deca narkomani ponekad i odobravaju nasilne metode, Porfirije kaže da ih razume, pošto i sam ima kontakte sa roditeljima čija su deca narkomani, ali ističe da takve metode nikad nisu rešenje.

- Ja ih donekle razumem, ne postoji teži problem od toga i oni su spremni na svaku moguću soluciju. Međutim, kakav god da je problem, niko nema pravo da zloupotrebi roditelje i da leči svoje komplekse, da koristi agresiju i vrši nasilje. Ne možete nasiljem da izlečite bilo koji problem - kazao je on i dodao da su u centrima za lečenje bolesti zavisnosti koje on vodi angažovane stručne službe, pre svega lekari.

Peranović: Nisam hteo da ga ubijem već da ga spasim smrti 

Upravnik Centra za odvikavanje od narkomanije u Jadranskoj Lešnici sveštenik Branislav Peranović (54), izjasnio se tada da nije kriv za ubistvo Zarupca. Priznao je da mu je naneo samo lake telesne povrede.

Branislav Peranović, Crna reka Centra Crna reka Printskrin: RTS2

Peranović je na saslušanju kod istražnog sudije priznao da je sa Zarupcem 6. avgusta uveče proveo u istoj prostoriji oko 45 minuta u nastojanju da ga odvrati od namere da napusti Centar i uveri ga u to da bi to za njega značilo sigurnu smrt, pri čemu nije negirao da je koristio i batine.

Ovaj sveštenik je, ipak osuđen na 20 godina zatvora, a takva odluka suda potvrđena je i apelaciono.

Kako se navodi u saopštenju Apelacionog suda, Peranović je 6. avgusta 2012. u pomoćnoj zgradi koja je u sklopu njegovog porodičnog domaćinstva, na svirep način ubio Nebojšu Zarupca. 

Zbog želje Zarupca da napusti Centar, Peranović ga je sa saradnicima odveo u pomoćnu zgradu, nekoliko puta ga je udario drvenim štapom, i pesnicom i nogom u glavu. Od posledica prebijanja Zarubac je preminuo.

Peranović se sada nalazi u zatvoru Sremskoj Mitrovici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    19. februar 2021 | 19:23

    Koliko je narkomana ubilo svoje roditelje kad im nisu dali novac za drogu. O tome niko ne piše.

  • Ako

    19. februar 2021 | 18:33

    te ne ubije dop, ubice te pop.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA