≫ 

Štapići za uši, slamčice, tanjiri, slušalice... Sve od jednokratne plastike biće zabranjeno, ubedljivo odlučili parlamentarci EU

Neće biti potpuno ukinuti, ali će se praviti od drugih materijala kako bi se smanjilo korišćenje plastike, počev od 2012. godine

  • 0

Evropski parlament glasao je u sredu ubedljivom većinom za uvođenje široke zabrane korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, u cilju borbe protiv zagađenja od iskorišćene plastike.

Za uvođenje zabrane od 2021. godine glasalo je 560 poslanika Evropskog parlamenta, a protiv 35. Članice EU su podržale zabranu, ali da bi stupila na snagu, svaka od njih mora da usvoji tu meru.

Zabrana će obuhvatiti širok spektar plastičnih proizvoda za koje postoje razumne alternative, od slamčica do slušalica.

Neki od prozvoda koji će ubuduće biti zabranjeni za korišćenje su: pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri, plastične slamke, štapići za uši od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu neće biti u potpunosti ukinuti, ali nova mera poziva da oni budu izrađeni od drugih materijala kada je moguće.

VIDEO - Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA