≫ 

Neizvestan samit Bajden - Putin. Ruske trupe u Donbasu već u narednim satima?

* Putin priznao nezavisnost Luganska i Donjeska * Sa Zapada stižu osude ovakvog poteza Rusije * Britanski premijer rekao da je odluka o priznanju nezavisnosti kršenje međunarodnog prava * Zelenski sazvao sednicu Saveta za bezbednost

Ukrajina, Rusija, priznanje nezavisnosti Donbasa DNR i LNR, vatromet, slavlje Foto: Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik, Tanjug/AP

Činjenice:

  • Putin priznao nezavisnost DNR i LNR
  • EU osudila Putinovu odluku
  • Zelenski ponovo razgovarao sa Bajdenom
  • Džonson rekao da je ovo kršenje međunarodnog prava i da se stvari kreću u pogrešnom smeru
  • Lavrov potvrdio da će se sastati sa Blinkenom 24. februara u Ženevi
  • Rusija tvrdi da je ubijeno pet osoba koji su pokušali da probiju granicu, Ukrajina demantuje da je bilo upada
  • Pentagon kaže da bi Rusija koliko danas mogla da počne napad
  • Predsednici SAD i Rusije u načelu dogovorili sastanak
  • Kremlj kaže da je još rano razgovarati o samitu dvojice predsednika
  • Ukrajina demantuje da je granatirala granični punkt

Situacija u Ukrajini i dalje je glavna svestska vest. Svi se nadaju da i dalje postoji mogućnost da se pronađe diplomatsko rešenje za rešavanje krize, a za ovu sedmicu najavljen je niz sastanaka.

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je juče telefonom sa francuskim liderom Emanuelom Makronom. Putin je francuskom kolegi rekao da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih snaga bezbednosti, a kako su naveli iz Jelisejske palate izrazio je spremnost da se održi radni sastanak kako bi se pronašlo rešenje za aktuelnu krizu.

Pojedini američki mediji preneli su da postoje obaveštajni podaci da su ruski komandanti dobili naređenje za invaziju, a iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije su kratko poručili da su "i nemački mediji još ranije objavili detaljne planove za invaziju".

U međuvremenu stiglo je i obaveštenje američke ambasade u Moskvi o mogućim terorističkim napadima na teritoriji Rusije, zbog čega su pozvali svoje državljane na oprez, kao i da razmotre mogućnost da napuste zemlju.

Iz časa u čas:

00:55 Blokirana ekonomska aktivnost SAD u DNR i LNR

Predsednik SAD Džozef Bajden izdao je naređenje kojim se zabranjuje američka ekonomska aktivnost u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici.

Ove dve zemlje, otcepljene od Ukrajine, danas je Rusija i formalno priznala, navodi Sputnjik.

00:30 Samit Bajden - Putin neizvestan?

Samit na kom bi trebalo da se sastanu Džozef Bajden, predsednik SAD i Vladimir Putin, predsednik Rusije je neizvestan, rekao je novinarima viši zvaničnik administracije. Kako je portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla u nedelju, Bajden se "u principu" složio da se sastane s Putinom, ukoliko Rusija više ne bude pokazivala aspiracije ka Ukrajini.

00:05 Ruske trupe već tokom noći u Donbasu?

SAD očekuju da bi ruske trupe mogle već večeras ili sutra da uđu u Donbas zbog njihove "mirovne misije", prenosi CNN saznanja višeg američkog zvaničnika. Na terenu su primetne pripreme za potencijalno širenje operacije koja uključuje ukrcavanje na brodove i letelice.

23:55 Blinken: Sprečićemo Moskvu da profitira od Putinove odluke

Izvršna naredba predsednika SAD Džozefa Bajdena o zabrani ekonomskih aktivnosti između Amerikanaca i dve "pobunjeničke ukrajinske oblasti koje je Rusija priznala" imaće za cilj da spreči Moskvu da profitira od tog poteza, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Izvršna naredba je osmišljena da spreči Rusiju da profitira od ovog čina očiglednog kršenja međunarodnog prava - poručio je Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department, prenosi Rojters.

23:50 Borelj razgovarao sa ministrom inostranih poslova Ukrajine

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj naveo je na Tviteru da je sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrijem Kulebom razgovarao o "narednim koracima" posle ruske odluke da prizna suverenitet DNR i LNR. Borelj je podržao suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

23:43 Uzeti u obzir interese obe strane

Rusija je spremna da nastavi konsultacije sa SAD o eliminisanju bilateralnih prepreka, ali je potrebna jednako razmatranje interesa druge strane, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u postu na Fejsbuku.

23:15 Velika Britanija će u utorak najaviti nove sankcije Rusiji

23:10 SAD, Nemačka i Francuska obećavaju odgovor

Lideri SAD, Nemačke i Francuske obećavaju da rusko priznanje DNR i LNR neće proći bez odgovora, navodi pres služba nemačke vlade posle telefonskog razgovora između Džozefa Bajdena, Olafa Šolca i Emanuela Makrona.

- Sva trojica učesnika u razgovoru složila su se da je ovaj unilateralan potez Rusije jasno kršenje sporazuma iz Minska. Nemačka, Francuska i SAD oštro osuđuju odluku ruskog predsednika. Ovaj korak neće ostati bez odgovora, navodi se u saopštenju pres službe.

23:05 Gutereš: Prekršen teritorijalni integritet i suverenitet 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da je Rusija prekršila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine time što je priznala nezavisnost dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je večeras portparol UN Stefan Dižarik.

- Ujedinjene nacije, u skladu sa relevantnim rezolucijama Generalne skupštine, i dalje u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica - naveo je Dižarik u saopštenju, a prenosi Rojters.

22:53 Blinken obećava čvrst odgovor na odluku Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je osudio odluku Vladimira Putina da prizna nezavisnost DNR i LNR.

- Priznanje takozvanih Narodnih republika Donjecka i Luganska kao nezavisnih zahteva brz i čvrst odgovor, a mi ćemo preduzeti odgovarajuće korake u koordinaciji sa partnerima - naveo je Blinken.

22:45 Putin dao instrukcije oružanim snagama

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je oružanim snagama da se pobrinu za očuvanje mira u Narodnoj republici Donjeck i Narodnoj republici Lugansk, a u skladu sa ukazom koji je potpisao.

22:19 Emanuel Makron pozvao na sankcije Rusiji, i ne samo to

Predsednik Francuske Emanuel Makron najoštrije je osudio odluku Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donbasa.

22:06 Očekuje se obraćanje predsednika Ukrajine

Vladimir Zelenski obratiće se naciji večeras

22:02 Oglasila se i Nemačka

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nazvalo je rusko priznanje DNR i LNR „kršenjem međunarodnog prava“.

- Današnje priznanje ruskog predsednika Vladimira Putina separatističkih samoproglašenih „Narodnih republika“ u istočnoj Ukrajini predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i nanosi ozbiljan udarac svim diplomatskim naporima da se pronađe mirno i političko rešenje za sadašnji sukob - rekla je ministarka spoljnih poslova Nemačka Analena Berbok.

21:48 Ukrajina pokrenula krivičnu prijavu u vezi sa Putinovom odlukom

Državni tužilac Ukrajine pokrenuo je krivičnu prijavu u vezi sa odlukom Vladimira Putina da "izmeni državne granice".

Irina Venediktov je rekla da je morala da reaguje nakon što je predsednik Rusije večeras priznao Lugansk i Donjetsk kao nezavisne republike.

- Obe teritorije su ukrajinske - napisala je ona na svom Fejsbuk profilu.

21:42 Bela kuća izdala saopštenje nakon Putinove odluke o Donbasu

U saopštenju Bele kuće osuđuje se rusko priznanje nezavisnosti za dve istočne ukrajinske teritorije.

21:29 NATO osudio potez Rusije

- Osuđujem odluku Rusije da prizna samoproklamovane DNR i LNR - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da ovaj potez "dalje podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Ovo narušava napore ka rešavanju sukoba i krši Minske sporazume, čiji je Rusija strana - rekao je Stoltenberg.

21:18 Vučić o krizi u Evropi: "Zabrinut sam, ceo svet će imati probleme"

21:15 EU: Reagovaćemo čvrsto i odlučno

Evropska Unija osudila je potez ruskog predsednika.

- Priznavanje dve separatističke teritorije u Ukrajini je očigledno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska - rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, misleći na mirovne sporazume koji pokrivaju istočnu Ukrajinu.

Ona je rekala da će EU i njeni partneri "reagovati jedinstvom, čvrstoćom i odlučnošću u znak solidarnosti sa Ukrajinom".

21:13 Zelenski ponovo razgovarao sa Bajdenom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je ponovo sa predsednikom Bajdenom, a očekuje se razgovor i sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

21:08 Građani Donjecka slave odluku Putina

Građani Donjecka izašli su na ulice da proslve to što je Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti DNR i LNR.

21:06 Šta znači rusko priznanje nezavisnosti i kako bi Zapad mogao da reaguje?

Po prvi put Rusija je rekla da na Donbas ne gleda kao na deo Ukrajine. To bi moglo da otvori put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u separatističke regione, koristeći argument da interveniše kao saveznik da ih zaštiti od Ukrajine.

Zapad već mesecima je upozoravao Moskvu da bi svako kretanje vojnih snaga preko ukrajinske granice izazvalo snažan odgovor, uključujući oštre finansijske sankcije.

20:52 Džonson: Ovo je kršenje međunarodnog prava

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da je odluka Vladimira Putina da prizna nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk kršenje međunarodnog prava.

- Priznavanje Donjecke i Luganske republike je jasno kršenje međunarodnog prava, to je kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i odbacivanje sporazuma iz Minska. Mislim da je ovo veoma loš znak. Ovo je definitivno još jedan signal da situacija se razvija u pogrešnom smeru. Velika Britanija će učiniti sve što može da podrži ukrajinski narod - rekao je Džonson.

20:40 Putin priznao nezavisnost Donbasa

19:43 Počelo obraćanje Putina: Kijev je pokušao da iskoristi dijalog sa Rusijom za pregovaranje sa Zapadom

Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se građanima nakon što se ranije sastao njegov Savet bezbednosti da bi razmotrio da li da prizna dve samoproglašene otcepljene republike Donjeck i Lugansk u ukrajinskom regionu Donbasa.

Putin je na početku televizijskog obraćanja rekao da je situacija u istočnoj Ukrajini opet kritična.

Putin je poručio da je Ukrajina "integralni deo naše istorije".

On je istočnu Ukrajinu nazvao "drevnim ruskim zemljama", prenosi Rojters.

Putin je rekao da je modernu Ukrajinu stvorila komunistička Rusija.

On je rekao da je Rusiju stvorila Rusija, nazivajući Lenjina "autorom i tvorcem" Ukrajine.

- Ukrajina za Rusiju nije samo susedna država, već deo istorije - rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je, "uprkos nepravdi i obmanama, ruski narod priznao države nakon raspada Sovjetskog Saveza i pomogao zemljama, uključujući Ukrajinu".

On je rekao da je "parazitski stav preuzeo partnerstvo u odnosima Ukrajine i Rusije".

- Kijev je pokušao da iskoristi dijalog sa Rusijom za pregovaranje sa Zapadom, od samog početka je počeo da gradi državnost na protivrečnostima - rekao je Putin.

Putin je dodao da je Ukrajna podeljena, prolazi kroz akutnu ekonomsku krizu i da u zemlji ne postoji nezavisni sud.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

- Radikali koji su preuzeli vlast u Ukrajini organizovali teror, ljudi su brutalno ubijani u Odesi, učinićemo sve da kaznimo ove zločince - rekao je Putin.

On je istakao da Ukrajina planira da pokrene rat protiv Rusa u Donbasu.

Rusija dobila pet načina proširenja NATO-a, mi smo jednostavno prevareni

Glavni protivnik NATO-a je Rusija, Ukrajina će služiti kao uporište za napad

Ako NATO postavi radare u Ukrajini, oni će moći da kontrolišu rusku teritoriju

19:30 I Makron sazvao sastanak Saveta za odbranu

Makron je sazvao sastanak Saveta za odbranu zbog Ukrajine, javlja AFP pozivajući se na predsedništvo.

Hitan sastanak biće održan u ponedeljak uveče.

19:15 Zelenski održao hitne konsultacije sa Makronom i Šolcom

- S obzirom na izjave date na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije, održao sam hitne konsultacije sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom i sazvao Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu - napisao je Zelenski na Tviteru.

19:10 Kremlj: Putin namerava da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska

Sputnik prenosi da je Putin u razgovoru sa Makronom i Šolcem rekao da uskoro namerava da potpiše ukaz o Donbasu, dok AFP prenosi da je Kremlj rekao da će Putin priznati nezavisnost Donjecka i Luganska.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je stranim liderima da će Moskva verovatno zvanično priznati suverenitet Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike na istoku Ukrajine zahvaćenom ratom, prenosi RT.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, Kremlj je otkrio da je Putin obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca da namerava da potpiše ukaz o priznavanju dva separatistička regiona Donbasa "u bliskoj budućnosti".

Kremlj je dodao da su Makron i Šolc "razočarani" Putinovim priznanjem ukrajinskih pobunjenika.

18:59 Zelenski sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sazvao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, prenosi AFP.

18:52 Lavrov Berbokovoj: Sporazumi iz Minska su dugoročno rešenje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas svojoj nemačkoj koleginici Analeni Berbok da su sporazumi iz Minska jedini način za dugoročno regulisanje ukrajinske unutrašnje krize, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov, koji je razgovarao sa Berbok telefonom, rekao je da Nemačka treba da izvrši pritisak na ukrajinsko rukovodstvo i podstakne ga da zauzme konstruktivniji stav, dodalo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Što se tiče situacije na jugoistoku Ukrajine, Lavrov je istakao da je Kijev odgovoran za eskalaciju tenzija duž linije kontakta u Donbasu i česte provokacije koje su dovele do humanitarne evakuacije civilnog stanovništva iz samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck u Rusiju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je TAS S.

18:48 Izrael premešta ambasadu iz Kijeva u Lavov

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela odlučilo je d aprivremeno izmesti sedište ambasade iz Kijeva u Lavov

18:42 Putin se večeras obraća građanima

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se večeras građanima.

Putin će imati televizijsko obraćanje, javila je televizija Rosija 24, a prenosi TAS S.

Tačno vreme obraćanja ruskog predsednika nije objavlljeno.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

18:40 Generalni sekretar UN pozvao na hitan prekid vatre 

Kabinet Generalnog sekretara UN saopštio je da je on veoma zabrinut zbog situacija na istoku Ukrajine, a zatim je sve strane pozvao na hitan prekid vatre.

18: 33 Još jedna eksplozija u Lugansku

Eksplozija se dogodila u predstavništvu LRN u Lugansku, javlja RIA.

18:31 Završen telefonski razgovor Putina i Šolca

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o zaoštravanju situacije na istoku Ukrajine.

- Priznavanje DRN i LRN bilo bi u suprotnosti sa odredbama Sporazuma iz Minska - saopštio je kabinet nemačkog kancelara.

18:25 Kerpenter: Priznavanje ukrajinskih regiona bilo bi za osudu

Bilo bi ''žalosno'' kada bi Rusija priznala dva samoproglašena regiona na istoku Ukrajine, pod kontrolom separatista koje Moskva podržava, rekao je danas američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter.

- Ukoliko se to dogodi dovelo bi do narušavanja uz pretnju silom međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Ovo je, drage kolege, žalosno i za osudu svih nas - rekao je Karpenter na sastanku zemalja članica OEBS, prenosi Rojters.

18:18 Zašto je samit sa Putinom veliki rizik i za Bajdena?

Pristankom na samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik SAD Džo Bajden ide ka značajnoj spoljnopolitičkoj pobedi, ali prihvata ogromne političke i strateške rizike koji bi lako mogli da mu se obiju o glavu.

Vladimir Putin, Džo Bajden Sastanak Putina i Bajdena u Ženevi Foto: Tanjug/AP

18:12 Nehamer: Eventualne sankcije Rusiji uključile bi i Severni tok 2

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je danas da bi novi paket sankcija koji će EU uvesti u slučaju da Rusija pokrene invatiju na Ukrajinu sigurno uključivati i Severni tok 2.

- Kancelar je rekao da će u slučaju vojne invazije na Ukrajinu doći do oštrih sankcija od strane EU, a to će sigurno uticati i na Severni tok 2-  rekao je portparol kancelara u izjavi za CNN.

18.00 Kuleba pozvao strane da se usresrede na deeskalaciju sukoba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je sve strane koje su uključene u sukob da se usresrede na deeskalaciju, jer pema njegovim rečima, drugog rešenja nema.

17:51 Nove eksplozije u Donjecku

Ruski mediji javljaju da u Donjecku, na severoistoku grada odjekuju nove eksplozije i da se u čitavom gradu čuju sirene.

17:21 Bajden razgovara sa timom za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Džozef Bajden razgovara sa svojim timom za nacionalnu bezbednost oko situacije u Ukrajini

17:16 Putin: Danas odluka o eventualnom priznanju LNR i DNR

Vladimir Putin rekao da Rusija danas razmatra da li će priznati nezavisnost samoproglašenih republika Luganjsk i Donjeck, ali da neće da ih pripoji i formalno doda svojoj teritoriji.

17:15 Nove eksplozije potresle predgrađe Luganska?

RIA javlja da na području Luganska, tačnije u predgrađau odjekuju nove eksplozije. Kako navode, za sada nema podataka o šteti i žrtvama.

16:49 Moguć sastanak Putina i Makrona?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovaće u petak u Pariz da se sastane sa svojim francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drijanom, gde će održati pripremne razgovore za sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona i ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

16:09 Lavrova pozvali u Pariz

Francuski ministar spoljnih poslova obavio je danas telefonski razgovor sa Sergejem Lavrovim i pozvao je svog ruskog kolegu da u petak 25. februara dođe u Pariz na razgovore. Podsetimo, Lavrov će se u četvrtak sastati sa američkim sekretarom Entonijem Blinkenom u Ženevi.

Le Drijan je Lavrovu rekao da sastanak u Parizu može biti održan samo pod uslovom da Rusija ne napadne Ukrajinu.

16:00 Putin pitao članove ruskog veća za sigurnost o priznanju DNR i LNR

Vladimir Putin pitao je danas članove ruskog Veća za nacionalnu sigurnost da li treba ili ne treba priznati nezavisnost proruskih separatističkih republika. Kada je na red došao Sergej Nariškin, šef ruske obaveštajne službe razgovor je, prema rečima šefa moskovskog dopisništva Financial Times-a, postao neverovatan.

Putin: Govori jasno, podržavaš li priznanje?

Nariškin: Hoću

Putin: Hoćeš ili podržavaš?

Nariškin: Podržavam da budu deo Rusije

Putin: To nije ono o čemu raspravljamo. Podržavaš li priznanje nezavisnosti?

Nariškin: Podržavam

15:54 Šojgu: Ukrajina rasporedila oko 60.000 vojnika

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da je Ukrajina rasporedila oko 60.000 vojnika u blizini granice sa DNR i LNR.

Kako je rekao Ukrajina scenario sile ili provokacije kako bi rešila situaciju u Donbasu.

15:15 Lavrov: Zapad nije spreman da prihvati naše predloge oko NATO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas na vanrednoj sednici Saveta za Nacionalnu bezbednost da Zapad nije spreman da prihvati ruske predloge koji se tiču neširenja NATO alijanse.

15:10 Putin: Učinili smo sve da se situacija mirno reši

Predsednik Rusije Vladimir Putin predsedava vanrednom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost. Putin je rekao da je Rusija učinila sve da tenzije u Donbasu reše mirnim putem.

15:02 "Rusija bi već danas mogla da počne napad"

Pentagon tvrdi da bi Rusija već danas mogla da počne napad na Ukrajinu, ali napominju da i dalje ima prostora da se pronađe diplomatsko rešenje.

- Već dugo pričamo da ruska invazija može da se desi bilo kada, na primer, danas. Nadamo se da se to neće desiti i zato nastavljamo da koristimo sve moguće diplomatske kanale - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi za CNN.

Džon Kirbi Foto: Tanjug/AP

15:00 Lideri DNR i LNR mole Putina da prizna njihovu nezavisnost

Lideri Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk mole ruskog predsednika da prizna njihovu nezavisnost

14:57 Počela vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije

Putin zaseda vanrednom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

14:32 Nove eksplozije kod aerodroma u Donjecku

Ruski mediji prenose da nove eksplozije i rafali odjekuju u blizini aerodroma u Donjecku

14:29 Ukrajina: Nije tačno da je bilo upada na granicu

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane tvrde da su ruske tvrdnje o upadu na granicu netačna.

- Nijedan od naših vojnika nije prešao granicu sa Rusijuom i nijedan nije danas ubijen - saopštili su iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

14:03 Rusija prijavila pet mrtvih, tvrdi da su pokušali upad preko granice

Ruski vojni zvaničnici saopštili su da je ubijeno pet osoba koje su pokušale da probiju rusku granicu. Ruski zvaničnici su rekli da su ruske trupe i graničari sprečili "ukrajinske sabotere" da probiju njihovu zajedničku granicu, navodi Rojters. Ukrajinska naoružana vozila uništena su u ruskoj oblasti Rostov, navodi se u izveštajima.

13:40 Granate pale na školu u Donjecku

Najmanje dve granate pale su na jednu školu u okrugu Petrovski u Donjecku, saopštila je Narodna milicija Donjecke republike.

Na snimcima koje su objavili ruski mediji vidi se da je oštećena fasada i prozori na jednom delu škole.

Zgrada je pogođena tokom noći, a direktorka škole kaže da su četiri učionice uništene.

Kako je navela, nastavala je obustavljena u ovoj školi od 19. februara.

13:04 Lukašenko: Spreman sam prvi da krenem u rat

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da je spreman da prvi krene u rat ako bude potrebno da se "zaštiti otadžbina". On je situaciju u Evropi nazvao „ratnohuškačkom psihozom“, a Belorusija je, kako je rekao, u epicentru ovih događaja.

Lukašenko kaže da je tokom zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Belorusije pokušao da dočara novinarima koliko je rat užasan i do kakvih užasa može da dovede.

- Baš na kraju vežbi vreme je bilo strašno - jaka kiša, susnežica, užasan vetar. Svi su se smrzli, stajali, drhtali. Pomislio sam da ću sa novinarima da razgovaram duže da bi osetili kako je živeti u neprijatnim uslovima na koje nismo navikli. Pitao sam ih da li su shvatili da je rat zastrašujuć i da može biti još gore nego sad - naveo je Lukašenko.

12:51 Kijev: Pozdravljamo samit, ali ništa bez nas

Ukrajina pozdravlja mogućnost samita između predsednika SAD Džozefa Bajdena i ruskog kolege Vladimira Putina, ali ukazuje da se ništa ne može rešiti bez učešća Kijeva, izjavio je danas vodeći ukrajinski bezbednosni zvaničnik Aleksej Danilov.

- Niko ne može da reši naše pitanje bez nas. Sve bi trebalo da se desi sa našim učešćem - kazao je Danilov.

12:34 Berlin kaže da nisu date garancije o neširenju NATO 

Prošle nedelje, nemački Spiegel objavio je ranije poverljivi dokument preuzet iz britanskog nacionalnog arhiva iz 1991. godine koji je pokazao da su se zapadne sile izričito obavezale Moskvi da neće širiti NATO savez izvan granica ujedinjene Nemačke.

Sada Nemačka tvrdi da nisu date garancije.

- Nemačko ministarstvo spoljnih poslova nije istorijska komisija, a sporazumi potpisani između Berlina i Moskve ne govore ništa o bilo kakvom obećanju da neće širiti NATO - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger.

- Želeo bih još jednom da konstatujem da ni sporazum „2+4“, ni Osnivački akt NATO-Rusija nisu sadržali obećanja Rusiji da se NATO neće širiti na istok. U sporazumu „2+4“ se to ne pominje, uopšte, a bilo kakve izjave koje govore suprotno ne odgovaraju stvarnosti - rekao je Burger.

12:31 Ukrajina demantuje da je granatirala ruski granični punkt

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov demantuje da je Ukrajina ta koja je granatirala ruski granični punkt u regionu Rostova.

11:54 Nemački kancelar danas razgovara sa Putinom

Olaf Šolc trebalo bi danas da razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kako je najavljeno iz kabineta nemačkog kancelara, razgovor bi trebalo da bude održan danas popodne.

11:26 Ukrajinci uništili ruski granični punkt?

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da je projektil, koji je danas ispaljen sa ukrajinske strane, uništio graničnu kancelariju ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), ali nije bilo žrtava.

- 21. februara u 09:50, neidentifikovani projektil ispaljen sa teritorije Ukrajine u potpunosti je uništio kancelariju graničnih patrola ruskog graničnog odeljenja FSB u Rostovskoj oblasti, koja se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice - navodi se u saopštenju FSB.

11:23 Šta sve može da očekuje od sastanka Putina i Bajdena?

Da li bi samit između ruskog i američkog predsednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina mogao da bude "diplomatski izlaz" za rešavanje krize u Ukrajini?

11:20 Er Frans otkazao sve letove za Kijev i iz Kijeva

Avio-kompanija Er Frans otkazala je sve letove ka i iz Kijeva od 22. februara

10:55 Belorusija: Povratak ruskih vojnika zavisi i od Zapada

Ruske jedinice vratiće se sa vojnih vežbi iz Belorusije u mesta stalnog razmeštaja kada se javi potreba za tim, a u velikoj meri to zavisi i od Zapada, izjavio je danas načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Viktor Gulevič.

- Jedinice Oružanih snaga Rusije vratiće se u mesta stalnog razmeštaja tek onda kada se ukaže objektivna potreba za tim i kada mi sami to odlučimo. To je isključivo naša unutrašnja stvar - rekao je šef Generalštaba, prenela je pres-služba Ministarstva odbrane Belorusije.

On je istakao da će vraćanje jedinica ruskih snaga "u velikoj meri zavisiti i od zapadnih kolega", preneo je Sputnjik.

- Snage i sredstva koje su raspoređene u istočnoevropskom regionu, između ostalog i u blizini državne granice Belorusije, jedan su od faktora koji utiču na dalji razvoj situacije - poručio je Gulevič.

Rusija Belorusija vojne vojna vežba, Russia Belarus Military Drills Foto: Tanjug/AP

10:44 Više od 60.000 ljudi ušlo u Rusiju od petka

Više od 60.000 ljudi prešlo je u Rusiju iz dve samoproglašene proruske države otkako su regionalni lideri objavili masovnu evakuaciju u petak, reklo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

10:30 Oglasile se sirene u Lugansku

U Lugansku su se oglasile sirene, javlja dopisnik Sputnika.

10:11 "Rano je da govorimo o sastanku"

Iz Kremlja poručuju da je još rano da se govori o sastanku predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena. Kako je rekao Peskov, za sada je dogovoreno da se pregovori nastave na nivou šefova diplomatija.

10:00 Peskov: Priča o listi za odstrel je laž

Zvanična Moskva oštro je demantovala navode da Rusija ima spremnu listu za odstrel Ukrajinaca.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ove vesti nazvao lažnim.

- Shvatate li kakva je ovo patka? Da je ovo laž? Ovo je apsolutna fikcija. Ovakva lista ne postoji, ovo je laž - rekao je Peskov.

Dmitrij Peskov Foto: Wikimedia/Пресс-служба Президента России

09:41 Putin sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

09:24 Amerika upozorava: Rusija ima listu za odstrel Ukrajinaca

Sjedinjene Američke Države upozorile su Ujedinjene Nacije da imaju informaciju da Rusija ima listu Ukrajinaca koji će "biti ubijeni ili poslati u kampove" u slučaju invazije, navodi se u pismu poslatom šefu UN za ljudska prava.

09:20 Eksplozija kod aerodroma u Donjecku

Ruski mediji javljaju da je odjeknula eksplozija u zoni aerodroma u Donjecku

09:17 Kad bi mogao da bude održan sastanak Putina i Bajdena?

Lideri Rusije i SAD verovatno se neće sastati pre 24. februara, rekao je francuski ministar za evropske poslove Klement Bone.

Za danas je najavljen razgovor Sergeja Lavrova i njegovog francuskog kolege Žan Iva le Drijana.

09:00 "Malo verovatno da će Rusija napasti početkom nedelje"

Ministar odbrane Ukrajine rekao je da je "malo verovatno da će se ruska invazija na njegovu zemlju desiti početkom ove nedelje", čime je odbacio zapadne tvrdnje da bi invazija mogla da bude neizbežna.

Aleksej Reznikov rekao je da je "napad sutra ili prekosutra" malo verovatan, kao i da se ruske "grupe za napad" nisu formirale u blizini granice.

- Uopšteno govoreći, za raspoređivanje udarne grupe mogu proći nedelje - od nedelje do pola meseca, do mesec dana. Dakle, zavisi od toga koji plan može da funkcioniše u glavama lidera Kremlja - rekao je on za ukrajinsku mrežu ICTV.

08:45 EU podržava organizovanje samita Moskve i Vašingtona

Evropska unija podržava poslednji pokušaj da se organizuju razgovori Vašingtona i Moskve u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu, izjavio je jutros visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Sastanci na vrhu, na nivou lidera, na nivou ministara, u bilo kom formatu, na koji god način da se razgovara i sedi za stolom i pokušava izbeći rat, to je ono što je preko potrebno - rekao je Borelj novinarima u Briselu, uoči sastanka šefova diplomatija EU.

08:30 Ukrajinska vojska: 80 kršenja primirja u nedelju

Ukrajinska vojska je optužila proruske separatiste da su u nedelju počinili 80 kršenja primirja u separatističkim regionima u nedelju.

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

06.50 Džonson: Putin spreman za diplomatsko rešenje

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da su obećanja koja je ruski predsednik Vladimir Putin dao francuskom kolegi Emanuelu Makronu dobrodošao znak da je i dalje spreman da se uključi u pronalaženje diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu.

Kako je saopšteno iz Dauning strita, Džonson je razgovarao sa Makronom nakon njegovog jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Putinom, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je britanski premijer naglasio da glas Ukrajine mora da bude klučan u svim razgovorima.

Kremlj je saopštio da su Putin i Makron u razgovoru ocenili da je potrebno intenzivirati potragu za diplomatskim rešenjima za ukrajinsku krizu. Iz Jelisejske palate je navedeno da su se dvojica lidera saglasila da se omogući održavanje sastanka radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini.

06.16  Dogovoren samit Bajdena i Putina o Ukrajini 

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin su u načelu pristali da održe samit o Ukrajini, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron rano jutros, i otvorio vrata za izlazak iz jedne od najozbiljnijih kriza u Evropi u poslednjih pola veka, piše Rojters.

Kancelarija predsednika Francuske je izdala saopštenje u kojem sa naglašava da je Makron predložio obojici vođa samit o "bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi", a Bela kuća je potom objavila da je Bajden prihvatio sastanak "u principu", ali samo "ako se invazija ne desi".

00.26 Novi telefonski razgovor Makrona i Putina

Francuski predsednik Emanuel Makron obavio je juče i drugi telefonski sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je javila francuska televizija BFMTV drugi poziv usledio je istoga dana.

00.20 Pretnje sankcijama Rusji

Rusija bi, u slučaju invaziju na Ukrajinu, mogla da bude isključena iz međunarodnog finansijskog tržišta, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je spominjala mogućnost velikih sankcija u slučaju napada na Ukrajinu, ali i dodala da su vrata diplomatije još otvorena.

Video: Izbeglice iz Donjecka autobusima za Rusiju: Prvi kontigent iz Donbasa već stigao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    21. februar 2022 | 21:14

    """"""Britanski premijer rekao da je odluka o priznanju nezavisnosti kršenje međunarodnog prava """""" Gospodo krsenje medjunarodnog je pocelo bombardovanjem suverene drzave Srbije 1999 i Nato EU vojna okupacija juzne Srbije Kosovo i Metohije.Otvorena je pandorina kutija. ____________________________________________________________________ Gentlemen, the violation of the international began by NATO and the EU bombing of the sovereign state of Serbia in 1999 and NATO EU military occupation of southern Serbia Kosovo and Metohija 1999-2022 + (23 years).

  • Radovan

    21. februar 2022 | 20:04

    Putin Priznaje DNR i LNR. Srecna nezavisnost novim Evropskim drzavama Donjeckoj i Luganskoj Republici. Dobro dosli u porodicu nezavisnih Evropskih drzava 🎉🎉🎉

  • somi srbin

    21. februar 2022 | 20:55

    Gde ste sad NATO anđeli da pokažete tu vašu pravdu i pomognete jel počinje humanitarna katastrofa u kojoj ste vi uvek mirođija.Sakrili se u mišju rupu čim im neko pokaže zube i pokazuju mišiće oko granice sa Ukrajinom a o bombardovanju ni da beknu ,šta sad ne bombardujete RUSIJUkad nije u pravu,prc NATO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA