PRETI IM ISTREBLJENJE: Posle smrti Angalifua, ostalo samo 5 nosoroga na svetu (VIDEO)

Jedan od glavnih uzroka pustošenja ove vrste je i verovanje koje potiče iz azijske medicine, a koje glasi da rogovi ovog divnog stvorenja imaju isceliteljske moći, zbog čega su vrlo traženi na rnom tržištu

  • 3

U zoološkom safari parku u San Dijegu preminuo je mužjak severnog belog nosoroga Angalifu (44), što se smatra ogromnim gubitkom. Razlog za to je što je na svetu ostalo samo 5 ovih veličanstvenih životinja.

Stručnjaci su se nadali da će se Angalifu pariti sa ženkom Nolom, kako bi se ova vrsta nastavila, ali njihovi pokušaji su bili bezuspešni.

- Ne samo zbog toga što smo ga voleli, već zato što njegova smrt približava ovu divnu vrstu korak bliže izumiranju - rekao je Rendi Ričes iz uprave parka.

Jedini preživeli primerci ove retke vrste žive u rezervatu u Keniji, a jedan je smešten u zoološkom vrtu u Češkoj. Loša vest za ove životinje dolazi upravo iz kenijskog rezervata gde jedinke ne žele da se pare međusobno prirodnim putem, pa je neophodna metoda veštačkom oplodnjom.

Severni beli nosorozi su na listi izuzetno ugroženih životinja od 1960. godine, a tada ih je bilo 2.000 u južnoj i centralnoj Africi. Međutim, lovokradice su u narednih 20 godina potpuno osiromašile njihovu populaciju, toliko da je do 1984. godine ostalo samo 15 jedinki.

Jedan od uzroka pustošenja ove vrste je i verovanje koje potiče iz azijske medicine, a glasi da rogovi ovog divnog stvorenja imaju isceliteljske moći. Ta činjenica može samo da im naškodi, jer je potražnja za njima, kao i cena na crnom tržištu sve veća.

Postoji nada da će se ove životinje spasiti, kao što je učinjeno sa južnim belim nosorozima koji su bili na ivici istrebljenja, iako je ove godine saopšteno da je više od 1.000 nosoroga ubijeno, što je 2 puta više nego prošle godine.

(Telegraf.rs/ Izvor: washingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CoC

    16. decembar 2014 | 22:18

    SAMO 5!? bio sam ubedjen da ih ima vise.

  • M

    17. decembar 2014 | 01:50

    Treba ponuditi novac kao nagradu da se love LOVOKRADICE da se oni istrebe a ne zivotinje :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA