OVAKO NAS VARAJU PEKARI: Najviše to rade sa CRNIM HLEBOM!

U pokušaju da povećaju profit, pekari obmanjuju građane na više načina

  • 10

Mnoge pekare danas počele su sa proizvodnjom zdravog, crnog, ražanog hleba, ali isto tako na rafovima mogu još uvek da se nađu vekne koje su crne isključivo zbog dodavanja veštačkih boja.

Običan kupac često može da bude obmanut jer nema velike razlike u ceni, prenosi Blic.

- Pekar ima pravo da napravi hleb kakav hoće, ali isto tako je u obevazi da na pakovanju napiše sastav hleba. Aii na mnogima ne stoje procenti, a trebalo bi. Ako već stoji da je hleb ražani, daj da vidimo koliko procenata ražanog brašna ima u sebi - kaže Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

U pokušaju da povećaju profit, pekari obmanjuju građane na više načina. To se radi smanjivanjem gramaže, nenavođenjem svih sastojaka na deklaraciji, upotrebom lošijeg brašna nego što je propisano i sl.

- Do sada je ustanovljeno da sastav hleba ne odogovara uvek deklaraciji, mnogo je onih sa viškom vode i znatno većim procentom aditiva nego što je propisano. Obojenim hlebom najviše se obmanjuju dijabetičari koji na ovaj način unose mnogo više šećera u organizam nego što bi zaista smeli - ističe nutricionista Jovana Novaković.

Ukoliko pazite koji hleb kupujete, osobine pravog crnog hleba su: tvrd, zbijen, ima miris mekinja, nikako ne može biti vazdušast i elastičan.

Ražani mora da sadrži više od 20% pšeničnog brašna, to mora da stoji na deklaraciji. Mešani ražani hleb mora da ima 30% ražanog brašna. Sadrži mnogo vitamina i minerala, bogat je vlaknima i lako se vari.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    11. februar 2016 | 15:24

    Hocemo da znamo sta jedemo!!! Postoje li kazne, sankcije...ili je ovo samo prica! Koja pekara pravi ovakav hleb, ime i prezime vlasnika, naslovna strana novina!!!

  • Јасмина

    11. februar 2016 | 22:45

    Наравно,да пекари обмањују купце.Нигде декларације,падамо на њихову реч о квалиту...А шта ћемо?!Ко ће да пече стално хлеб,зато,купимо,ћутимо и трпимо.

  • Mld glas

    11. februar 2016 | 16:11

    Mesite sami hleb ko ja i necete imati nikakvih problema...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA