• 0

Evo šta se desi kada bacite stari telefon: "Zombi" baterije masovno se pale i eksplodiraju

U uputstvu piše kako se baca stari mobilni telefon ali to niko ne poštuje. Problem eskalira kada taj otpad dođe u fabriku za reciklažu

  • 0

Snimak nadzornih kamera u jednom britanskom pogonu za reciklažu pokazuje mnogobrojne eksplozije i manje požare koje su izazvale odbačene baterije elektronskih uređaja.

Britanska udruženje za zaštitu životne sredine procenjuje da su litijum-jonske baterije izazvale oko 250 požara u fabrikama za reciklažu tokom 2019. godine. Problem nastaje jer većina ljudi stare mobilne telefone, tablete i prenosne računare jednostavno ostavi sa drugim otpadom. Da bi baterija bila bezbedna za preradu ona se mora na poseban naćin baciti, a to ne radi gotovo niko.

Opasnost nastaje u samim postrojenjima gde nestabilne hemikalije izazivaju eksplozije. Ipak najveća opasnost je ukoliko stara baterija leži zajedno sa drugim otpadom što može da dovede do ozbiljnog požara.

Video: Laptop eksplodirao i zapalio firmu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima