Bila sam kod kuvara Željka na praksi, dirao me je po telu u kuhinji: Seksualno me je zlostavljao i uništio mladost!

Mediji su pisali da je napasnik osim S.Š. zlostavljao još jednu maloletnicu na praksi

  • 4

Uništeni tinejdžerski dani u vreme dok se školovala u Osijeku u jednoj srednjoj školi 2009. godine ostavili su gorak pečat S. Š. (23), koja je kao 16-godišnjakinja bila meta seksualnog predatora odnosno svog mentora, kuvara u uglednom osječkom hotelu Valdinger.

>>> STRAŠNO: Sveštenici seksualno zlostavljali decu sa oštećenim sluhom

Zbog nemilog događaja prekinula je školovanje i posećivala psihijatra, a njena noćna mora Željko F. (46) odmah je dobio otkaz, dok ga je osječki sud osudio na 18 meseci zatvora, piše Jutarnji.hr.

Iako devojci ništa ne može nadoknaditi narušenu mladost, S. Š. je odlučila da na osječkom Opštinskom sudu zatraži novčanu naknadu zbog nemateralne povrede prava ličnosti . Tužila je Republiku Hrvatsku odnosno Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta, potom srednju školu u Osijeku koju je pohađala, zatim Euroherc osiguranje s kojim je država sklopila polisu osiguranja, fabriku Romos-commerce u čijem se hotelu dogodio gnusan zločin, a tužba nije zaobišla ni glavnog krivca - kuvara Željka F.

Škola poriče odgovornost

Prema nepranosnažnoj presudi, bivša škola, hotel i seksualni prestupnik moraju solidarno da isplate kuvarovoj žrtvi 80.000 kuna (10.600 evra) sa kamatama, dok je deo tužbenog zahteva koji se odnosi na Republiku Hrvatsku i osiguravajuću kuću odbijen, zbog čega prema takođe nepravnosnažnoj presudi, žrtva njima mora da nadoknadi 53.000 (7000 evra) kuna sudskih troškova!

A sve je počelo 2009. godine kada je škola poslala S. Š., kao 16-godišnju učenicu drugog razreda, na praktičnu nastavu u ugledni osječki hotel, tačnije u ruke tadašnjeg šefa kuhinje Željka F. koji je nad njom počinio dva kaznena dela - bludne radnje i polni odnos zloupotrebom položaja. Bio je to zločin zbog kojeg se ona od maja do novembra lečila u Psihijatrijskoj klinici osječkog KBC-a i nije bila u stanju pohađa nastavu pa je školovanje prekinula sa navršenih 17 godina.

Imala je PTSP

Njena srednja škola u odgovoru na tužbu odbacila je odgovornost navodeći, između ostalog, da učenicu nije škola poslala na praksu u hotel nego je “u skladu sa odredbama Zakona o srednjem školstvu, Zakona o obrtu i u skladu sa pravilnikom o načinu ostvarivanja programa praktičnog i stručnog osposobljavanja, sklopila ugovor praksi”. Napominju i da se zločin nije dogodio u školi pa samim time škola nije ni odgovorna za nastalu štetu iako je, kako se utvrdilo na sudu, “zapravo obavljanje prakse u hotelu bio nužan preduslov za završetak školovanja”.

Euroherc je, takođe, kao osiguranik odbacio obvezu da pokrije štetu uprkos sklopljenoj polisi s obzirom na to da ista, kako su pojasnili, pokriva “samo nezgodu za trajni invaliditet, ali ne i naknadu za pretrpljene fizičke i duševne boli”.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Odgovornost je odbacila i firma u čijem je hotelu kuhar, u ulozi mentora, napastovao duže vreme maloletnu praktikantkinju jer smatraju da je on isključivo odgovoran za nastalu štetu koju je počinio s namerom, za šta je već i osuđen. Zlostavljač je u vreme zločina imao 39 godina i bio skoro dvostruko stariji od žrtve, osporavao je da je ona pretrpela povredu prava ličnosti i smatra da je iznos koji traži u odštetnom zahtevu nerealno visok.

Iz nalaza i mišljenja psihijatra dr. Ivana Požgajna koji je veštačio S. Š. proizilazi da dodatnu težinu posledicama psihotraumatskog iskustva daje činjenica da je “zlostavljanje žrtva proživela kao maloletnica i to u uzrastu kada kod mladih ljudi dolazi do stvaranja stavova prema seksualnosti i kada negativno iskustvo u tom uzrastu može osobu negativno da odredi prema seksualnosti kao nečemu prljavom, nečistom, neprijatnom i neželjenom”.

Veštak je napomenuo i da su se kod nje pojavili i simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) jer je redukovala socijalne kontakte, a razvio joj se i osećaj nesigurnosti, niskog samopoštovanja i osećaja omalovažavanosti u školskoj sredini s obzirom na to da je bila izložena i vređanju...

Mentorove ucene

Kad je slučaj dospeo u javnost, pisalo se da je S. Š. te još jednu njenu koleginicu mentor ucenjivao činjenicom da od njegove ocene zavisi hoće li proći razred i nastaviti školovanje jer su obe često izostajale sa praktične nastave. U zamenu za ćutanje i da o svemu ne obavesti njihovog nastavnika, dirao ih je po telu sve dok o drami koju prolazi na praksi nije saznala majka jedne devojčice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nira

    8. decembar 2016 | 05:19

    Ako škola nije krivično odgovorna onda da li bi djevojka pala godinu da je dobila negativnu ocjenu iz praktične nastave?!

  • Vesna

    9. decembar 2016 | 14:03

    Sramota za skolu, a i za drzavu

  • Snjezan

    8. decembar 2016 | 11:58

    Pa njoj da nije prijalo ne bi ni isla na praksu bar bi promijenila mjesto ili prijavila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA