Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Da bi obezbedila finansijsku nezavisnost od roditelja, nekoliko meseci je radila kao recepcionista u bolnici, i onda je prihvatila posao kao lični asistent u jednoj fotografskoj radnji. Bio je to trenutak koji joj je promenio život

Decenijama je Eva Braun prikazivana kao ništa više od "obične plavuše" u rukama Adolfa Hitlera. Iako jeste nesporno da je bila mlada i naivna kada je došla u kontakt sa ozloglašenim nemačkim kancelarom, njena stidljivost ubrzo je nestala, dok se poziconirala u Hitlerovom najužem krugu saradnika kao osoba koju bi se retko ko usudio da izazove. Ovo su malo poznate činjenice o Evi Braun.

Bila je loš đak

Eva Braun je rođena u Minhenu 6. februara 1912. godine. Bila je jedna od troje dece školskog učitelja, ali nikada nije bila dobar đak. Zabeleženo je da su je više od učenja zanimali sport, odeća i šminka. Kako bi je sačuvali od "loših uticaja" roditelji su je poslali u školu koja je funkcionisala u sklopu manastira, ali Eva se nije tu dugo zadržala, piše Allday.com.

Da bi obezbedila finansijsku nezavisnost od roditelja, nekoliko meseci je radila kao recepcionista u bolnici, i onda je prihvatila posao kao lični asistent u jednoj fotografskoj radnji. Bio je to trenutak koji joj je promenio život!

Adolf Hitler

Eva Braun u Berghofu gleda Adolfa Hitlera koji, čini se, nešto priča dok odmara zavaljen u fotelju. Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Kada je počela da se udvara Hitleru nije znala ko je on

Čovek koji je zaposlio mladu Evu kao pomoćnicu bio je Hajnrih Hofman, kasnije poznati nacistički fotograf. Upravo u njegovoj radnji Eva je prvi put srela Hitlera. Bila je 1929. ona je imala samo 17 godina i zaljubila se u njega na prvi pogled.

On joj se predstavio kao "Gospodin Vuk" - to je bilo ime koje je Adolf Hitler koristio u počecima svog politčkog života radi bezbednosnih razloga. Svojim prijateljicama ga je opisala kao "ljubaznog čoveka u godinama, sa smešnim brkovima i velikim šeširom".

Čak i nakon što su joj otkrili pravi identitet ovog "finog čoveka" i čime se bavi, Evino interesovanje nije popustilo. Samo je prokomentarisala da "ne prati politiku".

Imala je mnogo više uticaja nego što joj istoričari pripisuju

Iako nije bila među zvaničnicima koji su donosili odluke u nacističkoj partiji, Eva je i te kako imala uticaja na Hitlera. To najbolje pokazuje činjenica da su Albert Šper i Jozef Gebels, najbliži firerovi saradnici, činili sve kako bi joj se dodvorili i bili sa njom u dobrim odnosima. Pričalo se čak i da osobe koje su u lošim odnosima sa Evom Braun nikada neće dobiti poziv da posete Berghof, Hitlerovu rezidenciju u Alpima.

Adolf Hitler

Berghof, 1942. Eva Braun sa jednim od svoja dva škotska terijera, Negus ili Stasi, te Hitler sa Blondi. Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Pokušala je da stvori sliku Hitlera kao nežnog i staloženog čoveka

Iako je bio poznat po energičnim i skoro šizofrenim govorima, u nemačkoj javnosti pre rata postojalo je ubeđenje da je Hitler nežan i staložen čovek, dobar prema deci i brižan prema slabijima.

Ovu iluziju u mnogome je stvorila Eva koja je fotografisala ogroman broj slika na kojima je Hitler prikazan kao porodičan čovek. Fotografije su zapravo bile izrežirane i služile su u propagandne svrhe, ali je Eva na njima prikazala ili Hitlera kakvog ga je ona videla, ili onakvog kakvog je želela da vidi.

Pokušala je samoubistvo

Eva je pokušala da se ubije krajem 1932. godine. Uzela je jedan od očevih pištolja i upucala se u grudi. Promašila je srce i onda tražila da je Hitlerov lični doktor leči.

Zbog ovoga je većina mislila da je samoubistvo iscenirala kako bi privukla Hitlerovu pažnju, a u tome je i uspela! Firer se tih dana nije odvajao od nje obasipajući je cvećemi poklonima.

Predozirala se pilulama kada joj se Hitler nije javljao tri meseca

Eva je pokušala još jednom da se ubije u maju 1935. godine. U njenom dnevniku pronašli su zapisano: "Bože, bojim se da se neće javiti danas. Rešila sam da uzmeme 35 pilula ovog puta i ozbiljna sam. Kada bi samo ponekada pozvao".

Ovaj drugi pokušaj samoubistva "zaradio" joj je luksuznu vilu od njenog "Vuka", a do kraja 1936. godine par je živeo zajedno u Hitlerovoj planinskoj kolibi Berghof u bavarskom delu Alpa.

Svoje poslednje dane Eva je provela "na sedmom nebu"

Kraj rata (i ispostaviće se, života) Eva je provela tačno tamo gde je želela da bude - pored čoveka koga je volela. Ona je zaista verovala u Hitlera, a više puta mu je i dokazala daje spremna da umre za njega.

Firer je ovu vernost nagradio i par se konačno venčao 29. aprila 1945. godine, samo dan pre nego što su se oboje ubili.

Eva je dodatno osnaživala Hitlerovu paranoju

Hitler je verovao da je okružen izdajicama i Eva je osnaživala ovu paranoju. Potpuno je podržavala njegovu ideju da treba da umre "herojskom smrću" pre nego da završi na milost i nemilost neprijatelja. Neki izvor tvrde da su u poslednjim danima čak i Albert Šper i Martin Borman počeli da je se plaše jer je smatrala da svi treba da završe isto - da umru u bunkeru sa Hitlerom.

Udala se za Hitlera samo nekoliko sati nakon što joj je on ubio zeta

Tog 28. aprila 1945. godine Hitler je naredio ubistvo Evinog zeta. Herman Fegelin je pronađen pijan u pokušaju da pobegne iz Berlina sa ukradenim dragocenostima i to u društvu žene koja nije bila Evina sestra.

Hitler je zaključio da misteriozna žena mora da je špijun i Fegelin je streljan. Hitler i Eva su se venčali samo nekoliko sati kasnije i umesto da odu na medeni mesec izvršili su samoubistvo 30. aprila 1945. Eva je imala samo 33 godine.

(Telegraf.rs/ Dnevno.rs)

Tagovi: Adolf Hitler, Brak, Devojka, Drugi svetski rat, Eva Braun, Nacisti, Nacizam, Nemačka, Samoubistvo, Smrt, Treći rajh, Upoznavanje, Venčanje, Veza

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • P
    Pepi

    Koga vise briga za te fasisticke monstrume

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Poslednji nemački car je bio nesvakidašnja ličnost: Mrzeo je Engleze, kružile su priče da je bio homoseksualac, imao je brojne fetiše, a u Prvom svetskom ratu je poražen (FOTO) (VIDEO)

Ljubavna priča poslednjeg ruskog cara i carice jedna je od najlepših: Zavoleli su se kao tinejdžeri, zbog njega je promenila ime i veru, a sve se završilo tragedijom (FOTO) (VIDEO)

„Devojčice sa periferije sanjare pred Pelivanovim izlogom“: Zbog ovakvih stvari je kod nas izbila komunistička revolucija

Kako smo maštali nekada: Šinski cepelin kod nas tridesetih proglašen saobraćajnim sredstvom budućnosti

Zagreb su 1945. godine oslobodili partizani iz 45. srpske divizije, dok su zagrebački čekali sa strane

Izrael je danas mogao da se nalazi u Indijskom okeanu, da je sproveden tajni plan o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar

Zelenašenje u Kraljevini Jugoslaviji: Zbog čega su Srbi podržali komuniste i tokom rata masovno odlazili u partizane

Nepoznata veza Musolinija sa Srbima: Kako je još 1918. sazvao milanske tajkune da pomognu našim studentima koji su se mučili u Italiji

Srpski „mug shot“ sa početka prošlog veka: Da li prepoznajete ovo lice? Zovu ga Štrk

Kako bi izgledao prerušeni Hitler: Amerikanci već 1944. napravili ove montaže zlu ne trebalo, pa njima oblepili Nemačku odmah posle rata

Prvi srpski komunista u Holivudu: Naš čovek 1934. bio glavni lik u ekranizaciji romana velikog engleskog pisca

Da li je Srbin koji je pre 105 godina napisao da „Balkanu nije suđeno da živi jednim kulturnim životom, životom koji je dostojan ljudi“ bio u pravu?

Šokirani dečak stoji iznad leševa svoje streljane porodice, nacisti ga gledaju i smeju se. Zatim dobija metak u potiljak (POTRESNA FOTOGRAFIJA)

Poslednje utvrđenje nacista: Posle Hitlerovog samoubistva svi su pobegli u ovaj grad, ali su ipak uhvaćeni (FOTO)

Kako je sekretar Crvene zvezde trpao bombone u džepove krišom od Tita, a onda mu je Broz postavio pitanje (FOTO)

Vulkanska eksplozija koja se čula na drugoj strani zemaljske kugle, gde su ljudi mislili da je topovska paljba sa obližnjeg broda

Treba li žena da brine o porodici, dok muž radi i zarađuje? Mladi Jugosloveni su vrlo moderno odgovorili na ovo pitanje, a šta bi rekli danas

Hitler je doveo do smrti miliona ljudi širom sveta, a evo kako su izgledali najpoznatiji pokušaji atentata na njega

Ruski car Nikolaj II i britanski kralj Džordž V su izgledali gotovo identično: Ove njihove fotografije i danas zbunjuju mnoge (FOTO)

Elizabeti Kokran, majci istraživačkog novinarstva i perjanici Pulicerovog tabloida, želimo srećan 155. rođendan

Bio je zvanični egzekutor u Trećem Rajhu: Ubijao je ljude na giljotini, rekord mu je 32 osobe u jednom danu, a posle rata je isti posao radio za saveznike (FOTO)

Ako je Zemlja ravna ploča, da li preti opasnost da se Mlečni put razlije po njoj i da se podavimo u laktozi?

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima