STRONGMAN OTKRIVA: 10 saveta da smršate 10 kilograma!

Gojazni ste? Imate “šlaufe” na bokovima? Ne možete da uđete u garderobu od prošle godine? Niste jedini. Srećom, Milan Jovanović Strongman ima nekoliko sjajnih sugestija koje mogu da vam pomognu da rešite ovaj problem

  • 13

Prema statistikama, u Srbiji probleme sa težinom ima preko 50 odsto stanovništva. Taj procenat raste iz godine u godinu, a s viškom kilograma neprimetno dolaze i zdravstvene smetnje. Zato vam Telegraf donosi ekskluzivne savete u vezi sa zdravim mršavljenjem koje je popularni domaćeg snagator Milan Jovanović Strongman osmislio za specijalno vas.

U naše vreme ljudi jedu obilje visokokalorične hrane, manje se kreću i stvaraju idealne uslove za nastanak masnih naslaga. Proces gojenja uglavnom ide sporije i na duže staze. Unosimo više kalorija nego što trošimo u toku dana i polako počinjemo da se mirimo sa sopstvenom gojaznošću, kao da je viša sila, kao ćelavost ili ne daj bože neka hronična bolest.

Imam dobre vesti. Ne mora da bude tako! Gojaznost i masne naslage su nešto na šta može i te kako da se utiče. Stomak i masne naslage po rukama, nogama i licu nisu nesto sa čime morate da živite do kraja života. U ovom članku, daću vam smernice i objašnjenje kako veoma jednostavno da skinete 10 kilograma sala.

1. Što više uzgrednih fizičkih aktivnosti. Kad god je moguće, umesto auta hodanje, umesto lifta stepenice, igrajte se više sa decom...

2. Aerobni trening. Pola sata brzog hodanja ili laganog džoginga nije prevelika žrtva, a vodi ka boljem izgledu i zdravlju.

3. Malo tegova ne moze da škodi. Vežbanjem u teretani se troše kalorije i povećava mišićna masa, što dovodi do jačeg metabolizma i još veće potrošnje kalorija.

4. Pazite na ishranu. Jedite ono što volite, ali s merom. Ako se i dalje gojite, smanjite porcije za 10 odsto. Jedite polako, jer osećaj sitosti "kasni" 15 minuta.

5. Pazite na sokove i kafu. Gazirani napici, đusevi i ledeni čajevi puni su kalorija. Kafa nema kalorija, ali šećer, mleko i šlag mogu da naprave od obične kafe sasvim solidan visokokalorični dezert.

6. Pazite šta pijete vikendom. Pivo, vino i žestoka pića su puna kalorija. Dobra pijanka može da poništi rezultate 2-3 dana dijete i treninga.

7. Ne zanemarite kalorije koje unesete kroz kikiriki, čips, smoki i ostale “socijalne” grickalice. Samo ih uračunajte u dnevni kalorijski balans koji planirate da imate.

8. Ne preskačite doručak. Istraživanja pokazala da osobe koje doručkuju lakše mršave od onih koji preskaču fruštuk.

9. Ne zaboravite da se sve neutrošene kalorije sumiraju. To znači da, ako za vikend unesete 500 kalorija više nego što to trpi vas režim ishrane i fizičke aktivnosti, moraćete ili da smanjite malo ishranu narednih dana ili da ubacite sat vremena hodanja u narednom periodu, kako bi anulirali to malo vikend zadovoljstvo.

10. Imajte u vidu da je za unos 500 kalorija potrebno je 2 minuta, a da bi se potrošile potreban je ceo sat fizičke aktivnosti.

SALO JE KNJIGOVOĐA UNETIH, A NEPOTROŠENIH KALORIJA

Hrana koju unosimo je gorivo potrebno organizmu. Energetska vrednost unete hrane meri se kalorijama. Unete kalorije se troše za održavanje rada unutrašnjih organa i fizioloških procesa u organizmu kao i za kretanje i sve druge fizičke aktivnosti. Neutrošene kalorije deponuju su u organizmu kao rezervno gorivo u vidu sala.

Topljenje sala može se ostvariti samo ako se troši više kalorija nego što se unosi… Ili unosi manje nego što se troši.

KAKO PROMENITI ODNOS UNETIH I POTROŠENIH KALORIJA?

Postoje dva načina. Smanjenjem unosa kalorija, koje se drugacije naziva dijetom ili povećanjem potrošnje kalorija povećanom fizičkom aktivnošću. Najbolje je i jedno i drugo.

DA RAZJASNIMO MALO POJAM DIJETE

Dijeta ne podrazumeva baš totalnu promenu načina ishrane i prelazak s hrane koju uobičajeno jedemo, na nešto što nikada nismo jeli, a i nemamo neku preteranu želju. Dovoljno je da i dalje jedemo hranu koju najviše volimo, ali da smanjimo malkice količinu.

Nije toliko bitno šta jedete već šta ne jedete.

Ne goji određena vrsta hrane već količina.

Ne mršavi se od hrane koju jedemo nego od one koju nismo pojeli.

Ovakav pristup dijeti je dobar za psihu, jer nema patnje, osećaja žrtvovanja i velikih odricanja. Psiha je veoma važna kod mršavljenja, jer nedostatak vidljivih rezultata dijete, uz veliki osećaj žrtvovanja u ishrani, dovodi do gubitka vere i odustajanja. Čitamo po sajtovima: te laneno ulje, te brokoli, blitva, vazda neke egzotične biljke.

Dijete umeju da budu baš odvratne. Jelovnik kao da je sastavljen da nam se zgadi život. Nekad mi se čini da osobe koje sastavljaju trendi dijete namerno teže nekim egzibicijama i hrani koja je odvratna i/ili teška za nabaviti, da bi imali potencijalni alibi ako ne bude uspeha.

Svaka dijeta koja je bazirana na smanjenju unetih kalorija na dnevnoj bazi je dobra. Naravno kalorijski deficit se ne može držati celog života i umesto da “dijetiramo” i čekamo da nam se otope masne naslage treba još nešto uraditi.

Aktivan pristup podrazumeva potrošnju kalorija koje su deponovane kao rezervno gorivo u vidu sala. Svaka fizička aktivnost troši kalorije. Hodanje, brisanje prašine, rad u dvorištu, usisavanje tepiha... Bitno je stalno težiti nekoj fizičkoj aktivnosti koja će održavati nivo sagorevanja kalorija.

A SAD MALO NUŽNE MATEMATIKE I FIZIKE

Ako, za početak, svaki od tri dnevna obroka, koje uobičajeno jedemo skratimo za po 100 kalorija, a to je kalorijska vrednost dve tanko sečene kriške hleba, i da izbacimo dve limenke koka kole koje su po 140 kalorija, tome dodamo i pola sata do sat brzog hodanja, koje moze da potrosi od 300 do 500 kalorija zavisno od intenziteta, telesne težine, starosti i neka imamo nivo discipline 50 odsto - što znači da redukujemo svaki drugi obrok ili “dijetiramo” svaki drugi dan, i s polovičnom disciplinom i dalje svakog dana pravimo manjak od oko 400 - 500 kalorija u odnosu na naše pređašnje navike.

Svakodnevno ali disciplinovano uživanje u omiljenoj hrani uz malo šetnje, s povremenim laganim treninzima će nam neminovno na duge staze doneti bolji izgled i zdravlje. 10 kg masnih naslaga je 77 000 kalorija, koje se našim pristupom mogu istopiti za 5 - 6 meseci.

Nisam tvrdio da je lako, već da je jednostavno!

(Telegraf.rs / Milan Strongman)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    7. jun 2014 | 22:59

    On da nesto zna, prvi bi smrsao. I ko mu dade pravo da se predstavlja kao Strongmen. On je na tom takmicenju imao, blago receno, mizerne rezultate. Jedini Strongmen iz Srbije je Ervin Katona !!!

  • Teona

    8. jun 2014 | 00:06

    A sto ne napisete neki clanak o tome kako se ugojiti?Neko bi i to zeleo znati.Mozda ih je malo ali ih ima :)

  • Nikola

    7. jun 2014 | 16:22

    Covek je zavrsio karijeru i u godinama, zna o cemu prica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA