≫ 

Pojavila se nova nada koja bi mogla da spreči smrt 1.600 žena u Srbiji svake godine

U Adžibademu posebno ističu IORT metodu (Intra Operativna Radioterapija), koja se primenjuje putem LIAC tehnologije i omogućuje pacijentu da primi tretman zračenjem tokom same operacije

  • 0
Foto: Promo Foto: Promo

Uspešni rezultati u lečenju raka dojke postižu se primenom naprednih tehnoloških uređaja, koji deluju na kancerogene ćelije zračenjem i smanjuju vremensko trajanje tretmana. U Adžibadem (Acibadem) zdravstvenom sistemu koji obuhvata 21 bolnicu i 17 domova zdravlja, pri Centrima za zdravlje dojki, upotrebom najsavremenije tehnologije omogućano je rano otkrivanje bolesti, primena terapije i praćenje programa oporavka.

Ovo je ČUDO TEHNIKE koje rano otkriva RAK DOJKE i spašava živote!

U Adžibademu posebno ističu IORT metodu (Intra Operativna Radioterapija), koja se primenjuje putem LIAC tehnologije i omogućuje pacijentu da primi tretman zračenjem tokom same operacije. LIAC uređaj je linearni akcelerator koji je posebno dizajniran za primenu intraoperativne radioterapije i u svetu je u kliničku upotrebu uveden 2003. godine. Reč je pokretnom uređaju konstruisanom tako da se može upotrebiti u bilo kojoj hirurškoj sali. Dimenzije, težina i pokretljivost ga čine lakim za transport kroz sve prostorije bolnice.

>>> CRNA SRBIJA: Od raka dojke godišnje OBOLI 4.100, a umre 1.600 žena!

Foto: Promo Foto: Promo

- Pre upotrebe LIAC-a, IORT metoda se nije mogla primeniti u bilo kojoj operacionoj sali, već su pacijenti u anesteziji transportovani na odeljenja radioterapije, ili se ona sprovodila u posebno opremljenim salama što je stvaralo velike troškove. Zahvaljujući LIAC-u, danas IORT metoda ne zahteva nikakve posebne uslove za primenu i može se sprovesti u bilo kojoj operacionoj sali -  ističe prof. dr Nuran Bese, specijalista radijacione onkologije iz Adžibadema.

Foto: Promo Foto: Promo

Skoro svim pacijentima kojima je samo uklonjen tumor, ali ne i cela dojka, pored zaštitne hirurške aplikacije zračenja, čija je funkcija da štiti pacijenta do otpočinjanja zračenja cele dojke koja uglavnom počinje nekoliko nedelja nakon operacije, najčešće je potrebna i konvencionalna radioterapija.

Naime, kada hirurg tokom operacije ukloni tumorsko tkivo iz dojke, radijacioni onkolog koji je, takođe, prisutan u sali će, pomoću LIAC tehnologije, primeniti jednu visoku dozu zračenja ciljano na mesto gde se nalazio sam tumor, ne izlažući celu dojku zračenju i štiteći zdravo tkivo oko mesta na kome je bio tumor.

Foto: Promo Foto: Promo

- IORT metoda, nova nada za pacijente, pruža rešenje u vidu jedne doze zračenja. Reč je mobilnom radioterapijskom uređaju putem koga se visoka doza zračenja specijalnim aplikatorom precizno primenjuje tokom operacije. Takođe, u određenim situacijama skraćuje ceo period tretmana sa dodatnim dozama. Kod pacijenata kojima je uklonjena dojka, primenom ovog metoda bradavica i areola mogu biti sačuvane, a estetska operacija na dojci prolazi lakše i postižu se bolji rezultati - objašnjava prof. Bese.

Foto: Promo Foto: Promo

U Adžibademu odluku da li je neko pogodan za primenu ove metode zajednički donose radijacioni onkolog sa pacijentom, hirurg i patolog. Različiti faktori, poput, godina starosti, veličine i patoloških osobina tumora igraju važnu ulogu prilikom donošenja same odluke.

Više informacija:

Predstavništvo Adžibadem-a u Beogradu

Ulica Svetozara Markovića 68

011 265 88 62

062 820 81 51

email: acibadem.serbia@gmail.com

www.acibadem.rs

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA