• 5

Najzdraviji način spremanja pečuraka nije prženje - već nešto potpuno drugačije

Ako ih pravilno spremate možete da izbegnete gubitak hranljivih sastojaka kojima obiluju

  • 5

Zbog svog sastava pečurke zahtevaju poseban način pripreme pa im pri kuvanju morate posvetiti dovoljno pažnje.

Sve vreme bacate proklijali krompir kao da nije dobar i tako pravite veliku grešku

Naučnici su došli do saznanja na koji način je najbolje spremati pečurke i to nije u tiganju. Pečurke su zdrave jer pored vlakana sadrže i proteine, amino kiseline, vitamine (B1, B2, B12, C, D i E) i minerale. Pored toga one imaju jako malo kalorija i masti.

Foto: Pixabay

Njihova tekstura, antioksidantnost i nutritivna vrednost može da bude negativno pogođena načinom pripreme, piše Southernliving.. Za istraživanje koje je objavljeno u Internacionalnom žurnalu nauke o kuvanju, tim je proučavap uticaj kuvanja, spremanja u mikrotalasnoj, grilovanje i prženje nekolikov rsti pečuraka.

Naučnici su došli do saznanja da je najbolji način spremanja pečuraka, a da one sačuvaju svoju hranljivu vrednost, grilovanje i spremanje u mikrotalasnoj. Pržene pečurke su pokazale jako nizak nivo proteina i povećanu količinu masti.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Prženje i kuvanje dovodi do ozbiljnog gubitka proteina i antioksidanata, verovatno zbog materija koje se dobro rastvaraju u vodi i ulju na kome se spremaju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ika...

    Pozdravljam sve ljude koji jedu pečurke...ja lično ne mogu očima da ih gledam,a tek miris njihov??

  • mister

    Ja ih spremam na rostilju zajedno sa kremenadlama,tako da im mast i miris ucine jos ukusnijim,po zavrsenom pecenju malo maslinovog ulja.

  • Mrka

    Stotine vrsta i stotine načina. Postoje vrste koje se peku, bare, kisele,prže,jedu žive, suše....

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima