≫ 

Spremite se za prolećno čišćenje: Detaljan plan po danima i kako da ne zapostavite nijedan deo kuće

U kućama ili stanovima provodimo više vremena nego ikada ranije, pa je i potreba za čišćenjem češća, a više smo izloženi i grinjama i alergenima

  • 0
Čišćenje spremanje kuće, čistačica, kućna pomoćnica hemija, sredsta za čišćenje, krpa, metla, kofa Foto: Shutterstock

Iako je tzv. prolećna generalka uvek u ovo doba godine aktuelna, danas kada je čitavom svetu pandemija korona virusa, čišćenje i održavanje higijene u životnom prostoru postalo je važnije nego ikada. Zato i oni koji se ranije nisu previše opterećivali dezinfekcijom doma sada više vremena posvećuju ovoj aktivnosti.

U kućama ili stanovima provodimo više vremena nego ikada ranije, pa je i potreba za čišćenjem češća, a i više smo izloženi grinjama i alergenima.

Zato je mikrobiolog dr Džem Meklaki osmislila petodnevni plan prolećnog čišćenja, koji bi trebalo da vam pomogne u tome da ne morate sve da obavite za jedan dan, ali i da ne zapostavite nijedan deo svog životnog prostora.

1. DAN - dubinsko pranje posteljine

Operite svu posteljinu na najvišoj temperaturi (90 C) kako biste razgradili i smanjili alergene. Operite ili zamenite pokrivače i jastuke kako biste smanjili količinu grinja, a potom usisajte obe strane dušeka.

posteljina, krevet, bela, jastuk, jorgan Operite i zamenite svu posteljinu - Foto: Pixabay

2. DAN - čišćenje kuhinje

Usisivačem ili čistom vlažnom krpom uklonite prašinu sa visećih delova kuhinje, detaljno očistite kuhinjske površine i ormariće. Sve prebrišite rastvorom tople vode i deterdženta ili koristite sredstva za tu namenu.

Kuhinja, sporet, ciscenje Detaljno očistite kuhinjske površine i ormariće - Foto: Pixabay

Ispraznite frižider i zamrzivač i rastvorom tople vode i deterdženta očistite sve fioke i police. Ukoliko je to moguće, usisajte deo ispod i iza uređaja.

3. DAN - čišćenje mesta koja su zapostavljena

Usisajte mesta koja se ne usisavaju redovno, kao što su prostori ispod ili iza nameštaja. Usisajte garniture i fotelje, samim tim uklonite grinje, mrvice hrane i prašinu. Operite prekrivače i ukrasne jastuke.

4. DAN - pranje prozora

Mnogo prašine se nakuplja u zavesama, roletnama i komarnicima, pa ih obavezno usisajte. Zavese operite u mašini za veš, a roletne i komarnike očistite prikladnim sredstvima. Sa prozora uklonite prašinu vlažnom krpom, a potom ih obrišite sredstvom za staklo.

Čiščenje prozora, sredstvo za čiščenje Sa prozora uklonite prašinu vlažnom krpom, a potom ih obrišite sredstvom za staklo - Foto: Shutterstock

Zidove prebrišite vlažnom krpom ili maramicama za prašinu, budući da na određenim vrstama zidova ona može doprineti pojavi buđi.

5. DAN - čišćenje rasvete i radijatora

Dosta prašine se skuplja i u lusterima i lampama, a njihovim čišćenjem možete doprineti da cela prostorija izgleda svetlije i prozračnije.

Očistite prašinu i iza, ali i na radijatorima. Najpre ih usisajte, a potom vlažnom krpom prebrišite sve delove, prenosi Real Simple.

Video: Kako održavati kuhinju čistu u doba korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA