Nekoliko bakinih bezvremenskih saveta za lepu i zdravu baštu

Ovi saveti za baštovanstvo dokaz su da bake zaista znaju najbolje. Isprobani su, tačni i definitivno vredni testiranja i u vašem dvorištu

  • 0
Cvet cveće vrt Aster The Picton Garden Worcestser Foto: Shutterstock

Mnogi od nas veruju da je vredno čuvati priče i savete iz starih vremena i poštovati stari način života i mudrost prethodnih generacija. Tako postoje saveti i trikovi koje su naši bake i deke koristili u svojim baštama.

Neki od ovih staromodnih saveta predstavljeni su na sjatu "Birdsandblooms", a pojedini su zasnovani samo na anegdotama, zapažanjima i folkloru, dok su neki  kasnije podržani i naukom. U svakom slučaju su zanimljivi i korisni.

Zaustavite bube žalfijom

Posadite jedan red žalfije u bašti i sprečite štetočine da se slobodno kreću po vašem prostoru ili da ugrožavaju druge biljke.

Pokrijte cveće pre malčiranja 

Upravo zasađeno cveće zaštite praznim posudama, plastičnim malim kontejnerima i nećete morati da brinete o pokrivanju cveća malčom ili da gazite po njima.

Čuvajte seme najzdravijih cvetova

Kada sakupljate seme, uvek ga uzimajte iz najvećih, najzdravijih cvetova. Ostavite cvet na biljci dok potpuno ne izbledi i dok se glava semena se ne osuši. Zatim uklonite glavu i stavite je na papir da se osuši. Istresite semenke u kesu i čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Koristite cveće koje se samorasejavaju. Takvi su kleoma, larkspur, neven i kosmos koje rastu gde one hoće i koji će bašti dati fenmenalan izgled i šarm.

Paradajz i zelena salata vole da su zajedno

Ako imate veći baštenski prostor u kojem sadite povrće, posadite zelenu salatu između paradajza. Stabla paradajza bacaju senku na zelenu salatu koja voli manje sunčeve svetlosti i hladnije temperature.

Vlašac je lek za ruže

Bubice koje napadaju ruže držaćete podalje od njih tako što ćete oko ruža zasaditi vlašac, koji će ih čuvati, a poslužiće vam i kao sjajan kuhinjski začin.

Puževi vole citruse

Kako biste se otarasili  puževa, postavite izdubljene kore pomorandže naopačke u svojoj bašti i sledećeg jutra kada pokupite kore, biće pune puževa. To je brzo, lako i bezbedno rešenje.

"Reciklirajte" pribor za jelo u cvetnoj bašti

Stari noževi za puter ili džem su odlični za male poslove u bašti poput plevljenja korova. Držite po jedan u uglu svakog cvetnog kutka i povrtnjaka i uštedite vreme i snagu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA