7 tajni koje vam dermatolozi nikada nisu rekli: Ni ne slutite za čim vaša koža čezne

Blistava i zdrava koža podrazumeva redovnu negu, ali i unutrašnje zadovoljstvo

  • 0
Zena, devojka, plasticna operacija, lice nega lica Foto: Shutterstock

Koža je najveći organ našeg tela, a kada je hidratizovana i blistava, to se takođe odražava i na naše samopouzdanje. Tajne koje dermatolozi dele učiniće da izgledate mlađe i da se osećate zdravije.

1. Započnite na vreme proces protiv starenja

Pravilo "počistite kuću pre nego što se još više isprlja" važi i za kožu. Ako u ranim 30-im započnete sa malim količinama botoksa ili hijalurona, kada fine linije počnu tek da se formiraju, pokret mišića koji stvaraju bore je ograničen, pa se verovatno neće razviti dublje bore.

Fileri deluju i u 40-im, samo će trebati nešto veće doze jer će šteta biti veća. I, naravno, računajte da ćete morati redovno da odlazite na tretmane održavanja.

2. Rozacea ili privremeno crvenilo?

Toliko stvari može pokrenuti rozaceu, čak i ako je nikada pre niste imali: kafa, mleko i sir, čokolada, crno vino, začini... Sve to mogu biti uzročnici pojave crvenila na koži, posebno na obrazima.

Neki dermatolozi će prepisati antibiotike i pre nego što ispitaju pacijenta o ishrani, konzumiranju alkohola i koliko često pije kafu, što je kardinalna greška. Ono što, takođe, morate da kažete vašem dermatologu ako vam se pojavila rozaeca jeste da li ste počeli sa korišćenjem nekih novih kozmetičkih preparata - možda je crvenilo posledica neadekvatnih krema ili losiona.

3. Loše navike, spavanje sa šminkom

Kupanje kada žena Foto: Shutterstock

Ako mislite da s vremena na vreme vašem licu neće štetiti ako prenoćite sa šminkom - u velikoj ste zabludi. Premda ujutru nećete videti posledice na vašoj koži, kao i narednog dana, kroz godine, a posebno kada dođete u 40-te, vaše lice biće odraz vaših loših navika.

4. Uveličavajuća ogledala

- Niko vas ne sme izbliza gledati, osim dermatologa, jer je to naš posao - kaže dr Dendi Engelman iz Njujorka.

Sve što u ogledalu možete videti, jesu nedostaci. Neobučenom oku, gledanje sopstvene kože kroz uveličavajuće ogledalo podstiče uočavanje inače neprimetnih mrlja. Takođe, možete se i depreimirati, jer ćete uočiti sve nesavršenosti.

5. Prestanite da sami tretirate akne

Lako je ovo reći, a i dermatolozi potvrđuju da čak i oni to sebi rade i van uslova koje je potrebno poštovati. Međutim, neretko se dešava da infekcija obuhvati čitavo lice, a to može izgledati uznemirujuće.

bubuljice, ogledalo, devojka, akne Foto: Freepik/ gpointstudio

Dr Engelman ističe da je od gotovo svakog pacijenta sa aknama kojeg je pitao da li sam cedi mitisere, dobio odrični odgovor. Ipak, prema njegovim rečima, prirodno je da želimo što pre i koliko je u našoj moći uklonimo svaku nepravilnost sa kože. Neki to čine i na nervnoj bazi, pa doktor savetuje da nabavite sunđeraste loptice namenjene uklanjanju stresa.

- Bolje da stiskate loptice nego da cedite akne - kaže dr Engelman.

6. Više intimnih odnosa - lepša koža

Intimni odnos oslobađa antiinflamatorne hormone i endorfine koji pomažu u borbi protiv stresa i starenja, i ujedno jačaju imunitet.

- Kada su žene seksualno aktivnije, nivo estrogena raste, što poboljšava kožu u celini povećavanjem vlage i podsticanjem proizvodnje kolagena - kaže Debi Palmer, medicinski direktor kompanije koja se bavi prodajom dermatoloških preparata.

Bračni par, zaljubljeni, momak i devojka, zena muškarac, vođenje ljubavi, strast, seks, sex, predigra Foto: Shutterstock

7. Limunada i sunčanje - loša kombinacija

Organsko jedinjenje koje se nalazi u limunu i limeti čini kožu preosetljivom na UV svetlost, uzrokujući promenu nazvanu fitofotodermatitis.

Dr Rebeka Kazin sa Vašingtonskog instituta za dermatološku lasersku hirurgiju, upozorava da bi tokom sunčanja trebalo da pijete isključivo običnu vodu i da ne izlazite napolje bez kreme sa zaštitnim faktorom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA