≫ 

Ispovest Jovane iz Novog Sada: "Muž mi ne da da vozim auto samo zato jer sam žena"

Ne želi da joj sin odrasta verujući da su žene manje vredne...

  • 98
devojka, žena, automobil, kola

Foto: Pixabay.com

Suprug joj ne da da vozi porodični automobil čak i kada je on na suvozačkom mestu! Ranije je to prihvatala, ali je počelo da je nervira prethodnih nekoliko meseci.

- Sad kad imamo sina, ne želim da odrasta verujući da su žene manje vredne. Jednom prilikom smo se vraćali sa izleta, pa sam neobavezno rekla da ću ja voziti do kuće, verujući da to neće predstaviti problem. Međutim, suprug je ljutito bacio ključeve na mene. Sledećeg puta sam išla u grad, pa je i on želeo da krene, ali je očekivao da ću ustati sa mesta vozača. Kad sam odbila, pobesneo je, pa je ostao kod kuće. Tad sam shvatila da to, zapravo, nije prihvatljivo - kaže nam Jovana S. iz Novog Sada.

- Posle toga sam izbegavala situacije u kojim bismo putovali zajedno, ali kad bih morala, svaki put bi se naljutio. Pomišljala sam da se povinujem i postanem pasivni putnik, ali mislim da to ne mogu. Verujem da on ima strah da ga vozi osoba ženskog pola, ali svaki put kad bih ga to pitala - menjao bi temu. O ovome sam pričala sa porodicom i prijateljima i oni misle da se suprug ponaša blesavo, i da bi trebalo s njim o tome da razgovaram, ali nas je situacija, zapravo, udaljila - ističe Jovana.

otac, deca, dete, porodica, automobil, putovanje porodicno, decja sedista decje sediste

Foto-ilustracija: Shutterstock

Odgovor: Ovo je tipična situacija pedesetih godina prošlog veka. Nedavno rođenje sina bi tek trebalo da ugasi bračno stereotipno prisvajanje uloga. Prvo što bi trebalo da se zapitate je - da li vas ovaj muškarac mentalno zlostavlja. Ponašanje koje ste opisali se može okarakterisati kao vid zastrašivanja. 

Razmislite da li suprug slično ponašanje ispoljava i u drugim dnevnim rutinama, a ako da, ko je za volanom vam je najmanja briga, jer bi onda trebalo da razmišljate o tome na koji način bi bilo najbolje da zaštitite i iz toga izvučete sebe i svog sina.

U moderno vreme je sve teže zamisliti muškarca koji veruje da "polaže pravo na mesto vozača". Međutim, izgleda da je staromodni kliše još prisutan, jer se u retko kojoj TV emisiji ili reklami pojavljuje žena koja vozi automobil. Mnoge poznate muške osobe su lepo plaćene kako bi provozale novi model automobila, dok ženama isto nije ponuđeno.

Voleli bismo da kažemo da vaša bračna razmirica nije velika stvar, ali zapravo jeste. Ako ne možete da razgovarate o ovom problemu na pristojan način, onda pravite vezu koja će kad-tad naići na "klimav put".

devojka, žena, automobil, kola

Foto: Pixabay.com

Još jednom napominjemo da treba da razmislite da li je ovo jedina situacija u kom vaš suprug zauzima sličan drakonski stav dominacije. Ako nije, dobro promislite o vašoj vezi. Ne želite da vaš sin odrasta misleći kako su žene u podređenom položaju, kako ne treba da voze ili da muškarci treba da odlučuju u njihovo ime. Jednakost baš ovo znači: da oboje prihvatite u čemu ste najbolji i da se nadate da ćete međusobno kompenzovati vaše nepodesnosti.

A ovo nas dovodi do kvaliteta vaše vožnje. Sad je trenutak da priznate ako ste, zapravo, agresivni vozač, pa da u tom slučaju ponovo krenete na časove vožnje. Ne verujemo da je o tome reč, ali moramo to da napomenemo ako, kad sednete za volan, predstavljate opasnost za sina i supruga.

Napomenuli ste da ste o ovome razgovarali sa porodicom i prijateljima. Da li postoji šansa da možda neko od njih popriča s njim? Jedini prihvatljivi ishod je da imate "zajedničko starateljstvo" nad ključevima automobila.

Supruga morate pogledati u oči i pitati u čemu je problem, a onda i da se probudi jer živi u 21. veku.

Video: Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmm

    3. novembar 2019 | 18:52

    Zene za volanom,ne. Nisu predrasude niti nista slicno, vidim guzvu, gasenje kola na semaforu, kazem svojoj zeni ajde da se kladimo u 1000 din da zensko vozi ovaj sto se ugasio i 15 sekundi ne moze da krene na zelenom svetlu, ona kaze necu i smeje se, to je situacija od danas. Preticem taj auto 100 metara nize, za volanom zena nabijena uz volan, glava iznad volana i juri '30'. Problem je sto se vrlo cesto to desava. Vrlo je malo zena koje dobro voze i ne plase se i ne panice. Sad mi nalupajte 100 -. Ajmo feministkinje. 3 2 1 0...

  • Meksa

    3. novembar 2019 | 23:17

    Ma moja gospoja otkad je polozila I ima vozacku dozvolu morao sam joj kupiti auto , sad me svud vozi I meni super, ja koristim to mogu da popijem , ona vozi me ko ministra .Zivela ravnopravnost!

  • Zena

    3. novembar 2019 | 20:13

    Vozim bolje od 90 posto muskaraca u Srbiji,kolima sam obisla svet a mnogi od vas šovinista nisu otisli do Beograda kolima iz svog sela ili grada garantujem.25 god.sam vozac ali VOZAČ a ne upravljac vozilom ko more vas nabedjenih muskaraca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA