Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se vaš partner oseća nesigurno? Evo kako možete da pomognete

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako efikasno da se nosite sa nesigurnim partnerima

  • 0
ljubav, manipulacija, svađa, ljutnja, par, emotivna veza Foto: Shutterstock/Dmytro Zinkevych

Odnosi se grade na jakom temelju. Ako je vaša baza slaba i krhka, veza koju delite će na kraju doći do kraja.

Zamislite da ste na zajedničkom putovanju, i kao na svakoj ekspediciji, razumevanje putanje i čitanje mape je ono što je neophodno za nesmetanu kretanje po nepoznatom terenu.

Upravo tako, ukoliko vidite da se vaš partner ponekad oseća nesigurno, nemojte da krivite samo njegovo raspoloženje, već pokušajte da razumete šta je uzrok tome.

žena i muškarac u krevetu, doručak u krevetu Foto: Shutterstock

Prema "Times of India", evo nekoliko saveta o tome kako da se nosite sa nesigurnošću svog partnera.

Identifikujte i rešite osnovne uzroke

Razumevanje izvora nesigurnosti vašeg partnera je ključno u vezi. Pokrenite otvorene razgovore bez osuđivanja kako biste otkrili prošla partnerova iskustva ili strahove koji utiču na njegovo samopoštovanje. Pružanje emocionalne podrške tokom ovih diskusija pomaže u stvaranju sigurnog prostora za vašeg partnera da se izrazi i podstiče njegov osećaj poverenja.

Kvalitetno vreme jača veze

Usred zbrke svakodnevnog života, aktivno odredite prioritete i uključite se u zajedničke aktivnosti. To mogu da budu male stvari kao što je večernji izlazak, zajednički vikend, pa čak i mirno veče kod kuće, ali je bitno da ovi trenuci doprinose stvaranju rezervoara zajedničkih uspomena. Kvalitetno zajednički provedeno vreme jača emocionalnu vezu između vas i partnera, što ublažava osećaj neadekvatnosti i jača snagu vaše veze.

Uspostavite zdrave granice

Zajednički dogovor o zdravim granicama je ključan za stvaranje bezbedne veze. Otvoreno razgovarajte i postavite ograničenja koja poštuju nivoe udobnosti oba partnera. Ovo razumevanje ne samo da podstiče poverenje, već i smanjuje neizvesnost koja može da doprinese osećanje nesigurnosti. Tako se uspostavlja okvir koji osigurava da se obe osobe osećaju poštovano i cenjeno.

Muškarac i žena Foto: Shutterstock

Transparentna komunikacija i aktivno slušanje

Bez održavanje otvorenih linija komunikacije nema ni bezbedne veze. Transparentnost o sopstvenim mislima i osećanjima je od vitalnog značaja, jer se tako stvara okruženje u kome se oba partnera osećaju prijatno da dele sebe. Jednako je važno i aktivno slušanje, empatija i razumevanje kada vaš partner komunicira. Ovakva dvosmerna komunikacija gradi emocionalnu intimnost i uverava vašeg partnera da se njegova osećanja čuju i potvrđuju.

Podstaknite profesionalnu podršku

Prevazilaženje duboko ukorenjene nesigurnosti može da zahteva i stručnu pomoć. Predlaganje terapije, kao vid pozitivnog koraka, naglašava važnost traženja profesionalne pomoći kada je ona potrebna. Kvalifikovani terapeut može da pruži uvid, strategije suočavanja i neutralan prostor vašem partneru da istraži i odgovori na svoje nesigurnosti. Naglasite da ova odluka nije znak slabosti, već proaktivan korak ka ličnom rastu i zdravijoj, sigurnijoj vezi.

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA