≫ 

Mali trikovi na koje ne obraćate pažnju, a šoljicu sveže mlevene kafe čine savršenom

Otkrivamo tajnu kako da kafa koju kuvate uvek bude savršenog ukusa

  • 6
Grand kafa, domaca kafa Foto: Promo

Svako od nas je, odrastajući, slušao priče o domaćoj, onoj pravoj, jakoj sveže mlevenoj kafi. Kako i ne bi, kad je to bio napitak bez koga većina odraslih oko nas zaista nije mogla da zamisli početak svog dana.

Bilo je tu raznih priča, poput „uf, kako sam danas popio dobru kafu“ ili onih malo drugačijih – „baš su mi nešto skuvali tanku, kao da je nisam ni popio“.

Malo po malo učili smo od starijih da pitanje „kakvu kafu želite“ nije uopšte obično pitanje, već prilika da pokažemo koliko smo se izveštili u kuvanju tog magičnog napitka. Negde usput smo razvili i svoj ukus do tančina, pa već sa vrata govorimo „stavi mi jednu bez šećera“, preko telefona „skuvaj mi sad i ostavi da se ohladi, taman dok dođem“ ili „nemoj da je pustiš da provri do kraja“!

Ipak, ne ispadne nam kafa uvek onako kako smo zamišljali, ali uz ova tri sitna trika, svaka šoljica Grand kafe biće savršena.

Prvi korak - koliko vode treba da provri

Kada kuvate kafu, šoljicu napunite do vrha, običnom vodom iz česme i odmerenu količinu vode sipajte u džezvu, po mogućnosti emajliranoj, a potom uključite ringlu. Koristite manje džezve u koje staje dovoljno vode za jednu šolju, jer, kada delite kafu na više šoljica, pena često „pobegne“ samo u jednu. Prva tajna u kuvanju dobre kafe leži u tome da ne treba da dugo držite vodu da vri, već čim krene da ključa, sklonite džezvu s ringle.

Grand kafa, domaca kafa Foto: Promo

Drugi korak - količina kafe u kašičici

Kad ste sklonili džezvu s ringle, sipajte u nju kašičicu kafe. Kašičica ne treba da bude ravna s kafom, već da imate "brdašce" kafe u njoj. Tako ćete napraviti savršeni ukus toplog napitka, koji neće biti ni previše tanak ni previše jak, već idealan. Odmah promešajte da se ne stvore grudvice i vratite na ringlu.

Grand kafa, domaca kafa Foto: Promo

Treći korak – kad se gasi šporet

Kad ste vratili vodu pomešanu s kafom na ringlu, izbrojte do tri, pa ugasite šporet. Čim kafa počne da se podiže u džezvi, sklonite je sa ringle i sipajte kafu u šoljicu iz koje ćete je piti, jer je potrebno vreme da se ona „smiri“ – to jest, da se odvije proces ekstrakcije arome u šoljici. Takođe, da li ste znali da je pena u šoljici domaće sveže mlevene kafe često znak raspoznavanja između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji preferiraju kada je nema. Osim što izgled čini primamljivim, gusta i obilna pena čuva toplotu kafe, čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u ustima.

Grand kafa, domaca kafa Foto: Promo

Kada treba piti sveže mlevenu kafu, kad odstoji ili odmah?

Najbolje ćete osetiti ukus i aromu kafe ukoliko sačekate da se napitak malo ohladi, i ispijete kada je otprilike temperature tela. Na kraju, pre nego što okusite kafu, zatvorite oči i duboko udahnite miris.  Ako vam nakon što je probate prva misao bude „to je kafa“ uspeli ste da probudite sva vaša čula punim ukusom sveže mlevene kafe. Sigurni smo da je ukus fantastičan, a vi uvežbavajući ove trikove iskoristite priliku da pozovete drage osobe na šoljicu Grand kafe i zajedno sa njima uživate u lepim trenucima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avram

    4. novembar 2020 | 13:56

    Ja kuvam na smederevcu pa mi glupo da gasim sporet kad skuvam kafu .

  • Ceca

    4. novembar 2020 | 11:08

    Za prvo pravilo ste u pravu, ne kuvati nikad kafu u velikoj dzezvi jer onda nema pene i sasvim je drugaciji ukus, uvek kuvati pojedinacno a najvise dve u jednoj dzezvi, drugo, nikad ne pustiti da voda provri, vec kad jako zastruji tad je momenat staviti kafu, i uvek dve kasicice ako je solja veca, jedna je malo, bude basss tanka i nema ukus...mmmhhh dobar pocetak dana uz dobru soljicu kafe 👌

  • sova

    4. novembar 2020 | 18:27

    Dobar recept, nije na odmet nekada se podsetiti kako je pravilno kuvanje stpske kafe. Nervira me ono "turska kafa".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA