≫ 

Šta je u glavi jedne majke koja šestoro dece može da prepusti na milost i nemilost surovosti života?

Najmlađe dete ima samo tri godine, a o svima njima se brine najstarije dete od 16 godina

  • 63
Alibunar šestoro dece foto: pixabay.com; printscreen/RTS

Priča o šestoro dece u rasponu od 3 do 16 godina, koja sama preživljavaju u selu Novi Kozjak kod Alibunara nakon što ih je majka napustila, a otac je u zatvoru, šokirala je srpsku javnost.

I dok se najveće polemike vode oko toga zašto nadležni u Centru za socijalni rad u Alibunaru od avgusta nisu adekvatno reagovali, drugi se pak, pitaju kakva je to majka koja je tako malu decu ostavila u trošnoj kući bez osnovnih sredstava za život.

- Pitanje je koliko je ona uopšte tu decu negovala i u pravom smislu te reči bila majka. Očigledno je da njen odnos prema životu takav da ona brine šta će dalje uraditi i kakvu će poziciju imati, a verovatno očekuje da će preudajom početi jedan potpuno novi period života kao da ništa pre toga nije bilo - kaže za "Telegraf" psiholog Aleksandra Janković koja dodaje da se definitivno radi o problematičnoj osobi.

Aleksandra ističe da neko ko je spreman da ostavi svoje šestoro dece verovatno ni ranije nije pokazivao neku preteranu vezanost i toplinu.

Dok je Centar za socijalni rad u Alibunaru navodno pokušavao mesecima da vrati majku kući, to se čini kao još gora odluka po samu decu.

- To je isterivanje zakona po svaku cenu jer statistiske kažu da su majke osetljivije na decu i treba ih poveriti njima. Međutim, u svakom pojedinačnom slučaju to ne mora biti tačno jer ovde to zanemarivanje očigledno traje i tek kada se sa decom bude pričalo onda će se znati do koje je mere to išlo i kako je to uopšte izgledalo. Isterivanje da se majka vrati deci po svaku cenu je jako pogrešno. Jednom ovako problematičan odnos, neće se ni po njenom povratku promeniti - zaključuje psiholog Aleksandra Janković u razgovoru za "Telegraf".

Kako "Telegraf" saznaje, braća i sestre će najverovatnije biti podeljena u dve hraniteljske porodice koje su spremne za takozvani urgentni smeštaj dok će Centar za socijalni rad u Alibunaru snositi posledice za propuste u radu.

U međuvremenu se oglasila majka dece koja je rekla da ne da decu i tvrdi da nije tačno da ih je napustila.

- Nije tačno. Dolazila sam nedeljom, čuli smo se preko telefona, moje srce zna kako je. Nikad nisu bili gladni i žedni. Desi se dan-dva k'o kod svakog. Nisam stvarno kriva ja, obratila sam se socijalnom. Bilo je toliko kuća po Kozjaku koje su prazne. Deca dve godine tako žive, niko im nije pomogao. Ne dam decu, ja se mučim s njima pet i po godina sama - izjavila je za "Kurir".

Video: Policajci spasili bebu koju je majka monstrum stavila u kesu i bacila

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle

    13. februar 2020 | 14:28

    Ovakvih ekstremnih primera ima jos sirom Srbije, i to nije nista novo kakva je majka takva je ... a gde socijalno bilo pitanje je. Ali tako recih blazih slucajeva na prvu ruku ima jos vise,gde se majke i ocevi ponasaju totalno nedgovorno i gde od svoje dece sutra prave probleme za prvo sebe posle za celo drustvo. I ajde molim vas da mi neko kaze da li je to normalno i da li bi neko od vas svoje maloletno dete devojcicu,decaka od 12/13/14/15/16 godina ne bitno pustio u grad na ulicu do kasnih vecernjih sati ( do jedan sat iza ponoci)da lutaju gradom( ne mislim tu na Rome) i da lutajuci prave probleme praveci galamu ,uznemiravaju stanare,demoliraju javnu i privatnu imovinu i da ne kazem rade neke stvari koje im sutra mogu upropastiti zivot. E takvih majki ima poprilican broj i to su nazalost slucajevi za hitan razgovor u socijalnom i za policiju i kazne. Ali eto nekim slucajem to je sve mrtvo slovo na papiru kao i ovaj ekstremni slucaj sto je bio sve dok nije osvanuo na tv....

  • Dragan

    13. februar 2020 | 14:19

    Posle ove priče,reših da se prošetam gradom Zrenjaninom i ono što videh i čuo ostadah bez reči i glasa,Lepo vreme,parkovi puni dece,ljudi,a najviše ljudi koji šetaju svoje mezimce,lepo je to,mezimci jedu samo kvalitetno,mezimci su obučeni po poslednjoj pasjoj modi,vakcinisani,sija im dlaka na suncu,a vlasnici ponosno pored njih idu,ponosno pričaju o njima,kako se hrane,kupaju i ne žale novac za njih.Prolaze pored sirotinje i komentarišu o njima,treba ih ubiti,satreti,treba ih u geto staviti,šljam društva itd...,pa pogledaju svog mezimca,sija dlaka na suncu,a oni kez do ušiju.Ej Srbijo.

  • jedna mala plava

    13. februar 2020 | 14:11

    zasto razdvajate decu? da bi se oni kao hraanitelji bogatili na njih a da deca imaju zivotnu traumu? sram vas bilo sve u sistemu, umesto da decu drzite zajedno da jednom dnevno ih obilazi radnik kao domacica da deca uce skolu i da su sretna, Vi cete ih dati nekome za pare a za dobbrobit dece vas bas boli briga. Sramite se svi...sram me sto pripadam vise ovako neosecajnom narodu... socijalne sluzbe sada sluze za razbijanje porodice i za lovu da se neko bogati a hraniteljstvo vam je dobar fora....decu ne smete da razdvajate resenje ima ali vas mrzi... majka mako moze da decu obilazi i da sve pare od socijalno daje za domacicu koja ce svaki dan da bude deci tu da skuva, opere, poprica sa njima... Neka nas predsednik se zauzme da deca ostanu zajendno jer tako treba i da svi u socijalnoj sluzbi koji nisu radili posao dobiju otkaz...a za familiju u Novom kozjaku sta reci...nekada su porodice brinule jedna o drugoj a sad zele samo zlo...sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA