≫ 

Svako jutro je ustajala u 7 kako bi bila produktivnija i ostala u šoku kada je videla šta je to učinilo njenom zdravlju

Ustajanje rano ujutru je svakodnevica mnogih, ali nije za sve podjednako zdravo

  • 10

Kako bi se organizam odmorio i regenerisao, potrebno mu je optimalno osam sati spavanja. Za mnoge to je luksuz koji zbog posla i obaveza ne mogu sebi da priušte.

Koliko tačno treba da spavate da bi ste imali bolju spermu?

Za samo 60 sekundi saznajte koliko godina ćete još živeti zdravo

Spavanje na leđima u kasnoj trudnoći nikako nije dobro za bebu i može da ima fatalne posledice

Ali, šta promena u navikama kada je spavanje u pitanju može da uradi vašem organizmu? Valentina je odlučila da to ispita na svom slučaju i svoje vreme spavanja skrati za jedan sat. Kao robu navika i već ustaljenom spavanju od osam sati, ovo je bilo veliko iskušenje za nju.

Foto-ilustracija: Profimedia

-Ja svakog dana spavam osam sati i ustajem u isto vreme svakog dana bez obzira da li je vikend ili ne. Ustajem u 8 ujutru i nikada ne odlažem alarm. Kada sam počela da radim, moj posao se uklopio u moju dnevnu rutinu i nisam ni bila svesna koliko sam zapravo srećnica zbog toga. Onda sam posle tri godine rešila da promenim posao koji je zahtevao da sat vremena ranije budem u kancelariji. Mislila sam da ću se navići jer to je pobogu samo sat vremena razlike.

Ali stvarnost je bila drugačija. Kada je sat zvonio u 7 imala sam osećaj da mi je telo polomljeno u nekoj tuči sinoć, a odlaganje alarma postalo je omiljena jutarnja aktivnost. Vikendima sam spavala do podneva ne bih li se odmorila, a svakodnevno sam se osećala isceđeno na poslu. Mislila sam da će za par meseci biti bolje, ali nije.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

Razbolela sam se u martu, pa u aprilu, onda u maju, junu, julu… U oktobru sam svake nedelje po par dana provodila u krevetu oporavljajući se. Konstantno sam bila bolesna od marta. Imala sam više dana bolovanja nego u celoj karijeri. To me podsetilo na ustajanje u 7 za školu. To jeste samo sat vremena razlike, ali mnogo znači za mene i moje zdravlje.

Istraživanja su potvrdila da ljudi imaju različite unutrašnje satove. Neki razlikuju ševe koje su ranoranioci i sove koje su noćne ptice. Psiholog Majkl Breus ima 4 hronotipa: lavove koji su ranoranioci, medvedi koji imaju svoj dnevni ritam i treba im osam sati sna svakog dana, delfine koji imaju lak san i vukovi koji su noćni tipovi.

Mnoga istraživanja upozoravaju da nema potreba da budete u kancelariji pre 9 sati, ako ni da tinejdžeri treba da budu u školi pre 10 ili 11. Ako radite posao čije se radno vreme ne poklapa sa vašim unutrašnjim satom razmislite o promeni. Kada sam se ja vratila na staro, uzela sam samo jedan dan bolovanja za celu godinu, ispričala je ona.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    25. oktobar 2017 | 10:21

    Sta bi bilo da ustaje u pola pet ili u tri ako putuje van bg da bi stigla u sedam na posao

  • Goxi

    25. oktobar 2017 | 13:05

    O kojoj zemlji vi pricate ako tinejdzer ne treba da je u skoli pre 10-11?

  • Box

    25. oktobar 2017 | 10:05

    Ja ustajem u 4h,svaki dan sem nedelje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA