Ove namirnice spadaju među 75 najnezdravijih na svetu, a barem polovinu redovno jedemo svaki dan

Oni koji se hrane zdravo mogu da upadnu u zamku jer nisu sve namirnice u prodavnici zdrave hrane zdrave

  • 8

Kako su pred nama sezona zimskih slava i novogodišnji i božićni praznici ne treba da kažemo da ćemo se sigurno prejedati i kolača i drugih namirnica koje mogu da budu fatalne po nas.

Od 75 vrsti namirnica koje su najopasnije po naše zdravlje na mneniju će nam se naći veliki broj njih. Ovo su samo neke kojima nećemo moći da kažemo ne.

Mleko za kafu

Pazite koje mleko sipate u kafu. Foto: Pixabay.com

Sadrži trans masti, šećer i veštačke boje. Utiče loše na pamćenje kod odraslih mlađih od 45 godina i povećava rizik od srčanih bolesti. Umesto toga u kafu sipajte obično kravlje mleko ili nezaslađeno biljno mleko.

Belo brašno

Nema te poslastice koja ga ne sadrži, a o njegovom štetnom dejstvu možemo da vam pričamo do sutra. Zamenite ga brašnom od celog zrna žitarica.

Voćni sokovi

Najbolje je da sokove pravite sami kući nego da kupujete voćne sokove u prodavnici jer su puni šećera.

Gazirani sokovi

Kako da proslava prođe bez gaziranih sokova? Pa, odlučite se za prirodne sokove koje ćete sami napraviit i tako sprečite unošenje nepotrebnih šećera i veštačkih boja u organizam.

Pohovana hrana

Ova hrana je opasna jer sadrži dosta ulja i brašna u kome je pohovana. Odlučite se pre za meso ili plodove mora na žaru.

Kobasice i slanina

Mesne prerađevine nisu hrana koju želite na vašem tanjiru. Foto-ilustracija: Plixabay.com

Mesne prerađevine su najgora vrsta namirnica koju možete da konzumirate. Obično obiluju zasićenim mastima i sadrže komponente koje dovode do zapaljenja u telu, ka oi nitrate i nitrite.

Smrznuta hrana

Zamrzavanje hrane je najgori način da joj se produži rok trajanja. Umesto toga odlučite se za organske proizvode.

Beli šećer

Ok, ovde su reči nadamo se suvišne. Biće ga svuda i u svemu oko vas, zato vam savetujemo oprez. Kad god je moguće zamenite g amedom.

Nadevi za kolače

Prosto se ne možemo odbraniti od svih slatkiša koji će nam se nuditi, ali se potrudite bar da ne jedete one koji imaju nadeve od sećera ili glazure po sebi.

Roštilj

Oprezno sa omiljenom novogodišnjom hranom. Foto: Marko Jovanović

Meso spremano na velikim temperaturama. Ovako pripremljeno meso može da sadrži heterociklične amine koji povećavaju rizik od kolorektalnog raka, raka pankreasa, dojke i prostate.

Energetski napici

Kako biste izdržali napornu noć u proslavljanju sigurno ćete u nekom momentu da posegnete za energetskim pićem. A pored svih šećera i kofeina koji sadrže, ova pića mogug da budu opasna po vaše srce.

Braon pirinač

Pored brojnih koristi po zdravlje, braon pirinač ima velike količine arsenika u sebi. On ne samo da je kancerogen, već dugotrajnom upotrebom povećavate rizik od raka kože, bešike i pluća, ali i bolesti srca.

Oreo keks

Možda ćete ih dobiti na poklon ili ćete ih i sami ponuditi vašim gostima, ali omiljeni keks mnogih sadrži ne samo palmino ulje koje povećava rizik od upala već stvaraju i veću zavisnost od kokaina i morfijuma.

Mafini

Prepuni šećera predstavljaju pravu kalorijsku bombu! Foto-ilustracija: PIxabay.com

Novogodišnji mafinni koji su dekorisani savršeno biće vam stalno na dohbvat ruke. Razlog da im kažete ne je taj što su prava kalorijska bomba, pa se nemojte čuditi kada stanete na vagu posle praznika i ona pokaže katastrofu jer ove poslastice sadrže i preko 400 kalorija u jednom mafinu!

Bombone

Poslužite se tu i tamo kojom, ali nemojte da preterujete jer su one pune veštačkih boja, šećera i zasićenih masti.

Namirnice sa dodatkom čokolade

Kao da krofna sama po sebi nije već dovoljn okalorična i puna šećera pa je još prelivate čokoladom. Nemojte se posle čuditi kada vam ne bude dobro.

Zvakaće gume

Znamo da vam j epotrebno da osvežite dah, ali iako na većini pakovanja piše da su bez dodatnih šećera ove žvake su pune veštačkih zaslađivača. Zbog svega toga izazivaju nadimanje i glad.

Čokoladne i šećerne mrvice

Dekoraciju na kolačima bolje nemojte da jedete. Foto: Pixabay.com

Novogodišnje koleče treba ukrasiti, a za to se najčešće koriste mrvice kje su napravljene sa dosta šećera, hidrogenizovanom biljnom masti, veštačkim bojama i voskom.

Voćni jogurt

Čak i ako ste rešili da se kontrolišete i koliko toliko zdravo hranite, nemojte nikako posezati za voćnim jogurtima. Puni su veštačkih šećera, već napravite sami vaš voćni jogurt tako što ćete dodati voće direktno u grčki i običan tip jogurta.

Prelivi za salatu

Slažemo se da su kupljeni sosevi za salatu jako ukusni, ali sa njima treba da dolazi i upozorenje da je upotreba loša po zdravlje. Napravite sami dresing za salatu od začina, maslinovog ulja i sirćeta.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • george

    22. decembar 2018 | 15:17

    pa najbolje da ne jedemo nista ma ajte molim vas

  • Н. С.

    22. decembar 2018 | 14:32

    И после читања овог текста, само у башту да је попасемо. Али, и ту има али, трава није чиста. Пошто су многе намирнице просто неизбежне, НЕ ТРЕБА НИ У ЧЕМУ ПРЕТЕРИВАТИ. То је заштита од свега.

  • Dixi

    22. decembar 2018 | 16:01

    Da nemamo nos mogli bi da pasemo travu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA