≫ 

Čaša soka od paradajza dnevno može da vam pomogne da smanjite pritisak i holesterol - ali postoji opasna caka

Postoje napici od povrća koji mogu da vam poboljšaju zdravlje

  • 2

Ukoliko pijete nezasoljen sok od paradajza, i to samo 200ml dnevno, smanjićete krvni pritisak i holesterol i tako izbeći razvoj srčanih bolesti.

Medicinski i stomatološki fakultet Univerziteta Tokio posmatrao je 481 osobu tokom godinu dana koji su pili koliko su hteli. Ispitanici su vodili dnevnik u koji su upisivali koliko su tačno soka od paradajza popili tokom dana, kao i svaku dobru promenu u zdravlju koju bi primetili.

paradajz, sok, sok od paradajza Foto: Pixabay.com

Većina učesnika je pila oko 200ml soka bez soli. Krvni pritisak se smanjio za 3 odsto kod 94 volontera kod kojih nije tretirana prehipertenzija i hipertenzija. Visokim pritiskom se smantra onaj koji je iznad 140/90mmHg.

Kod onih koji imaju povišen holesterol 125 njih j euočilo 3,3 odsto smanjenja holesterola. Holesterol može da blokira krvne sudove i da izazove srčani napad i šlog.

Slični efekti primećeni su i kod muškaraca i kod žena, kao i kod različitog uzrasta. Likopen, hemikalija koja paradajzu daje crvenu boju, smanjuje stvaranje taloga u krvnim sudovima, naročito arterijama i skida krvni pritisak.

paradajz, sok, sok od paradajza Foto: Pixabay.com

Komponente iz paradajza smanjuju apsorbciju holesterola u crevima i sintezu holesterola u jetri. Kada ima previše holesterola u krvi, dolazi do zakrčenja arterija i zadebljanja njihovih zidova što izaziva arterosklerozu.

Naučnici su upozorili da ne treba piti više od 150ml voćnog soka dnevno zbog količine šećera koju sadrži u sebi.

VIDEO: Gurmanska i holesterolska atomska bombetina

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA