≫ 

Naučnici tvrde da je vežbanje na prazan stomak idealno za dijabetičare, a evo i zašto

Kroz život su nam govorili da obavezno jedemo pre nego što stanemo na traku za trčanje, ali situacija je u ovom slučaju drugačija

  • 0

Trening na prazan stomak može imati pozitivan efekat na zdravlje obolelih od dijabetesa tipa 2, prenosi Daily Mail. Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazala su da vežbanje na prazan stomak pomaže dijabetičarima da kontolišu šećer u krvi, više nego kada vežbaju siti zato što u prvom slučaju njihova krv bolje apsorbuje insulin.

dijabetes

Simptomi dijabetesa tipa 2 kod žena Foto: Pixabay.com

Muškarci koji su vežbali pre obroka su bolje reagovali na insulin u odnosu na one koji su vežbali nakon, pokazao je uzorak mišićnog tkiva. To znači da je organizmu potrebna manja doza insulina koja bi spustila nivo glukoze u krvi. 

Trening, tegovi, vežbanje, zdrava hrana

Foto: Pixabay.com, sxc.hu/teslacoils

- Ako ste osetljiviji na insulin, manja je verovatnoća da ćete razviti dijabetes tipa 2. - za "Daily Mail" kaže doktor Havier Gonzales, sa Univerziteta u Batu, i dodaje:

- Grupa koja je vežbala pre doručka povećala je sposobnost da bolje odgovori na insulin, budući da su obe grupe približno isto izgubile na kilaži i dobijale na mišićnoj masi.

Studija je pokazala i da su mišići onih koji su vežbali pre doručka dobijali više proteina koji su uključeni u prenos glukoze iz krvotoka do mišića. Oni su sagorevali i više telesnih masnoća nego grupa koja je jela pre doručka.

Sledeće istraživanje će biti sprovedeno na ženama.

(Telegraf.rs/Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA