Alarmantna studija tvrdi da je "nemoguće obuzdati" koronavirus, evo i zašto

Novi podaci o virusu koji je ubio više ljudi nego SARS

  • 3
Koronavirus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Naime, u petak je časopis JAMA otkrio da najveće širenje koronavirusa dogodilo u samoj bolnici, na raznim odeljenjima ustanove u Vuhanu, među zdravstvenim radnicima i pacijentima koji su u visokom riziku.

Dr Tom Friden, bivši direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da to znači da je koronavirus "izuzetno zarazan".

- Virus je možda nemoguće obuzdati - baš kao što se ni prehlada ni grip ne mogu zaustaviti, ali uticaj na zdravlje i društvo može biti poguban. Izuzetni napori Kine da zaustavi širenje virusa, čak i ako nisu uspešni, mogu da uspore njegovo širenje i poboljšaju sposobnost Kine i sveta da ograniči štetu koju virus izaziva - rekao je on.

U studiji se navodi da je jedan pacijent primljen u bolnicu u Vuhanu uspeo da zarazi čak 10 zdravstvenih raznika.

Ukupno 138 pacijenata je virus dobilo u periodu od 1. do 28. januara, a u 41 odsto slučajeva virus su dobili u samoj bolnici.

Primer ovog pacijenta ukazao je na visok nivo opasnosti u bolnicama tokom prve faze epidemije, a sada se već procenjuje da jedan pacijent zarazi 2,2 osobe.

- Ako je ovo tačno, to povrđuje da su neki pacijenti verovatno mnogo zarazniji od drugih što predstavlja dalje poteškoće u upravljanju njihovim slučajevima.

Medicinsko osoblje u epicentru virusa takođe je preopterećeno i nema dovoljno zaštitne opreme, priznao je u četvrtak zamenih guvernera provincije Hubei.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 900 čineći ga smrtonosnijim od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm...

    10. februar 2020 | 15:01

    Uskoro će ameri da ponude vakcinu protiv gripa.Zbog toga i ova vest.

  • Problematičan učenik

    10. februar 2020 | 15:13

    Prosuli amerikanci ili rusi nema trećeg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA