Španci šokirani: Evo šta je pokazalo istraživanje o tome koliki je kolektivni imunitet nacije

Postizanje imuniteta krda nije moguće!

  • 2
Madrid, Španija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Velika studija Španije o kolektivnom imunitetu nacije pokazala je da samo 5 odsto stanovništa razvilo antitela, što jača dokaze da je tzv. imunitet krda na Covid-19 "nedostižan", objavljeno je u žurnalu "Lancet".

Naime, nalazi studije pokazuju da je 95 odsto stanovnika Španije i dalje podložno virusu.

Imunitet krda postiže se kada je dovoljno populacije zaraženo virusom ili bakterijama - ili vakcinisano protiv toga - kako bi se zaustavila njihova cirkulacija.

Evropski centar za kontrolu bolesti kaže za CNN da je istraživanje u Španiji, na reprezentativnom uzorku od 61.000 ljudi, najveća studija do sada koja je urađena u nekoj evropskoj naciji.

Bilo je sličnih studija u Kini i SAD, a rezultati su bili isti - populacije i dalje nisu zaštićene uprkos velikom broju obolelih.

- U svetlu ovih nalaza, svaki predloženi pristup postizanju imuniteta krda prirodnom infekcijom ne samo da je neetičan već i neostvariv - rekla je autorka studije sprovedene u Ženevi, Izabela Ekerle, šefica Centra za nastajanje virusnih bolesti.

Štaviše, lekari nisu sigurni da li antitela na korona virus znače da neko ne može ponovo oboleti od virusa SARS-CoV-2, a nije jasno ni koliko dugo antitela štite od virusa.

Španska studija počela je u aprilu, dok je nacija bila u strogom karantinu, a sprovele su je vodeće vladine službe za istraživanje i epidemiologiju.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koča

    6. jul 2020 | 16:16

    Lično radim rezultate antitela ljudima. Ljudi koji su preležali imaju antitela i ne mogu se razboleti ponovo nekih mesec dana. Posle toga antitela više nema i ponovo mogu da se razbole i razboljevaju se. Kako je moguće napraviti vakcinu sa takvim rezultatima nemam prestavu i iz mog ugla mislim da to nikada neće ni biti moguće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA