"Trampova terapija" odobrena u SAD: Lečenje kovida 19 antitelima dok ne stigne vakcina

Tretman antitelima koji proizvodi farmaceutska kuća Redženeron koristi se kod blaže do umerene kliničke slike

  • 0
Test, testovi, antitela, epruvete, laboratorija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je za hitnu upotrebu lečenje kovida 19 antitelima, što je deo terapije koju je primao i predsednik Donald Tramp.

Tretman antitelima koji proizvodi farmaceutska kuća Redženeron koristi se kod blaže do umerene kliničke slike obolelih od kovida 19, odraslih i starijih i neke dece koja su u riziku da im se stanje pogorša, navodi Glas Amerike, a prenosi Tanjug.

Kompanija je saopštila da očekuje da će lek biti speman za oko 200.000 pacijanata do kraja januara.

Američka farmaceutska kuća Fajzer i njen nemački partner BioNTek saopštili su da su se prijavili za hitno odobrenje Agencije za hranu i lekove za distribuciju vakcine i najavili da će početi distribuciju čim ga dobiju.

Kompanije su saopštile da je njihova vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva, i da nema ozbiljnih zabrinutosti za njenu bezbednost.

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Ejzar kazao je da bi Agencija za hranu i lekove mogla da odobri hitnu distribuciju vakcine u narednim nedeljama.

Istovremeno, Univerzitet Džons Hopkins objavio je da je u SAD koronavirusom zaraženo 12 miliona ljudi.

- Trenutak je da pozovemo sve Amerikance da budu oprezniji -  rekla je članica radne grupe Bele kuće za koronavirus Debra Briks.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA