≫ 

Virusolog Ana Gligić objasnila razliku između vakcina protiv korone: "Rusi su uradili nešto posebno"

- Ove vakcine imaju cilj samo da zaustave pandemiju. Torlak ima i pogone, i uslove, i kadrove da napravi klasičnu vakcinu protiv korona virusa - tvrdi dr Gligić

  • 11
dr Ana Gligić; foto screenshot Youtube/RTS dr Ana Gligić; foto screenshot Youtube/RTS

- Gotovo sve vakcine protiv virusa SARS-CoV-2 pokazale su efikasnost koja je veća od 90 procenata, što je sasvim dovoljno da bi se pristupilo vakcinisanju ukoliko su proverene za ljudsku upotrebu - izjavila je gostujući na RTS-u virusolog dr Ana Gligić.

Prema njenim rečima, sada je cilj da sa, kako ističe, ovim brzometnim vakcinama zaustavimo pandemiju, a da se za to vreme snađemo i napravimo klasične vakcine.

Dr Gligić je podsetila da su uglavnom sve vakcine rađene relativno dugo i da su u hodu ispravljane sve anomalije i greške koje su se pojavile.

- Sve vakcine koje dođu u fazu da se masovno primenjuju ne bi smele imati nikakav feler - naglasila je Gligićeva.

Na pitanje da li je struka požurila, doktorka kaže da su ovo vakcine spremljene na specifičan način, ne na klasičan, kao i da su one išle po brzom postupku.

- One su dizajnirane na papiru i zatim napravljene u laboratoriji i ta ispitivanja su bila obavezna kako na životinjama tako i na ljudima. Nije vršeno klasično testiranje da se testiraju razne starosne grupe, da se meri imunitet koji se javlja kog dana, kog dana se gubi. Ove vakcine su, kako ja volim da kažem, brzometno napravljene i iskontrolisane, po mišljenju proizvođača, dovoljno da mogu da dobiju licencu da se primene na ljudima - rekla je Gligićeva.

Razlike među vakcinama

Kada je reč o razlikama među vakcinama, doktorka kaže da je ruska vakcina "Sputnjik V" napravljena na nosaču, za razliku od "Fajzerove" vakcine koja je napravljena na drugačiji način.

- Vakcine "Moderna" i "Fajzer" su napravljene na taj način da se parče genoma ove sadašnje korone ubacuje u obliku vakcine, a zatim je tako dizajnirana da se unutra iskompletira u provokatora imunog sistema kod ljudi da počne da stvara anititela i ona stvara antitela i njena efikasnost je 92 procenta - objasnila je Gligićeva.

Koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Prema njenim rečima, sigurno je da su ispitani imunogenost i netoksičnost, jer to su, kaže, brze stvari i to može u svakoj laboratoriji da se uradi u toku mesec i po ili dva meseca.

- Međutim, za ispitivanje neškodljivosti da duge staze nije bilo vremena, ali postoje neka iskustva iz SARS-a i MERS-a da su pratili šta se dešava sa ljudima i oni su mogli da kažu da nema na duge staze nikakvih posledica od vakcine - dodala je doktorka.

Kada je reč o kineskoj, ruskoj i oksfordskoj vakcini, Gligićeva kaže da se one napravljene na nosaču:

- Na virusu koji mi, verovatno svako od nas je imao u životu. To su bezazleni adeno virusi i takvu bolest koji su oni izazivali, to je neka kijavica. To su virusi koji ne daju nikakve ozbiljne probleme pri ulasku u ljudski organizam, možda nekoliko puta da se nakašljete i rešite sve jednim aspirinom i čajem. Oni su na te bezazlene adeno viruse, a ima ih preko 100, ugradili samo parče sadašnje korone iz cirkulacije, a zna se koji je to deo, koja će provocirati imuni sistem čoveka da stvori antitela.

foto Pixabay foto Pixabay

Naglasila je da su kineska, ruska i oksfordska vakcina pravljene na isti način, samo što su uzeli različite adeno viruse.

- Rusi su uradili nešto posebno, napravili su prvu vakcinaciju na jednom adeno virusu, a revakcinaciju na drugom virusu, što je veoma mudar potez da bi se pojačao imunitet posle vakcinacije i produžilo dejstvo trajanja imunog statusa organizma koji je vacinisan - istakla je Gligićeva.

Ukazala je da takve vakcine, pošto nisu napravljene od agensa koji napada, nisu iziskivale onako rigorozne kontrole na životinjama i ljudima.

Klasična vakcina će nas štititi doživotno

Doktorka Gligić je ranije rekla da se korona virusa nikada nećemo otarasiti, već da će se pojavljivati u nekoj novoj formi samo u manjim talasima. Navodi da iskustvo u izučavanju ovakvih virusa iz prirode pokazuje da oni s vremena na vreme, preskokom bar jedne vrste, izazivaju manje ili veće epidemije, pa i pandemije.

- Mi se nećemo rešiti ovog virusa. Mi sada imamo cilj sa ovim brzometnim vakcinama da zaustavimo pandemiju, a da se za to vreme snađemo i napravimo klasične vakcine. Ove vakcine daju imunitet, kako kažu laboratorije Istoka i Zapada, do dve godine i nama je potrebno, s obzirom na to da korone imamo u okruženju puno u domaćim i divljim životinjama i one svakog časa mogu da pređu na čoveka, da napravimo klasičnu vakcinu od virusa koji napada - rekla je Gligićeva.

Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

Objasnila je da te vakcine mogu biti žive i mrtve.

- Odnosno, uzmete virus koji napada, to je sadašnji epidemijski virus, oslabite ga u laboratoriji do te mere da ne izaziva bolest, ispitate, a zatim ga kao vakcinu aplikujete i on stvara antitela - objasnila je Gligićeva.

Ona je podsetila da su za izradu klasične vakcine potrebne godine, ali da će klasična vakcina protiv korona virusa izazvati dugotrajni imunitet, "možda i doživotni".

- Pošto imamo puno korona, klasična vakcina će štititi praktično od svih - istakla je doktorka.

Na pitanje da li veruje da će Institut Torlak" napraviti tu vakcinu, Gligićeva kaže da oni imaju pogone i uslove, kao i kadrove.

- To je sada stvar strategije naše zemlje šta će ona odlučiti i sa kim će napraviti dil da pravi vakcinu - zaključila je Gligićeva.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milijana

    14. decembar 2020 | 13:30

    Da li gospođa doktorka ima saznanje o tome koliko je starih osoba u veoma kratkom umrlo 1972 god. nakon vakcinacije?

  • Brundo

    14. decembar 2020 | 14:16

    Jos kad bi Torlak bio u vlasnistvu drzave.

  • Ccc

    14. decembar 2020 | 14:13

    Niko ne zna sta ce biti godinu dana posle primljene vakcine, da li ce se pojaviti nezeljeni efekti. Sigurno da hoce, svaki lek koji popijemo nesto leci a na nesto lose utice. Velika dilema...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA