≫ 

Kombinacija oksfordske i ruske vakcine štitiće od korona virusa dve godine

- Memorijske ćelije će biti mnogo bolje formirane upotrebom dvokomponentne vakcine – kaže direktor "Gamaleje"

  • 2
Oksfordska kovid vakcina, Sputnjik v vakcina Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Kombinacija vakcine „Sputnjik V“ i takozvane oksfordske koju proizvodi kompanija AstraZeneka štitiće od korona virusa dve godine, izjavio je na TV Rusija 24 šef Ruskog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksander Gintsburg.

Prema njegovim rečima, ove dve vakcine će obezbediti mnogo bolje formiranje memorijskih ćelija i povećati imunitet.

Ovog meseca su „Gamaleja“, Ruski fond za direktna ulaganja, ruska farmaceutska kompanija R Farm i farmaceutska kompanija AstraZeneka potpisali memorandum o saradnji u razvoju vakcine protiv korona virusa.

Kako je najavio Gintsburg, zajednička klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona neće zahtevati mnogo vremena i velikih ulaganja, pošto su vakcine slične.

Obe vakcine napravljene su na osnovu adenovirusnih vektora, u koje je ugrađen protein korona virusa. Adenovirusi su pri tom lišeni sposobnosti replikacije.

Izvršni direktor AstraZeneke Paskal Sorio izjavio je da će kombinacija dve vakcine omogućiti fleksibilnost programa vakcinacije.

- Ovo će biti jedinstvena saradnja u svetu između dva proizvođača vakcina i nadam se da će nam ovo omogućiti najbolju zaštitu - rekao je Sorio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA