Argentina razvila antikovid serum: Distribuiraće se već ove nedelje

Serum, koji će prepisivati lekari u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama, proizvodi argentinska kompanija za biotehnologiju Imunova

  • 2
koronavirus korona virus testiranje Foto: Tanjug&AP

Argentina je uspešno završila klinička ispitivanja za hiperimuni serum protiv kovid-19 razvijen iz antitela uzetih od konja, a njegova distribucija počeće narednih dana, saopštila je kompanija uključena u studiju seruma.

Serum, koji će prepisivati lekari u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama, proizvodi argentinska kompanija za biotehnologiju Imunova.

- Ove nedelje serum će biti spreman za distribuciju - rekla je portparolka Imunove za agenciju Rojters.

Antikovid serum je već prošao poslednju fazu kliničkih ispitivanja, rekla je ona.

- Trenutno u fabrici proizvodimo oko 60.000 bočica seruma mesečno, što podrazumeva između 12 i 15.000 tretmana, jer tretman zavisi od težine pacijenta, pa varira između 4, 5 ili 6 bočica po pacijentu - saopšteno je iz Imunove.

Nakon što Argentina bude snabdevena ovim serumom, Imunova je u kontaktu sa nekoliko latinoameričkih zemalja i razmišlja o daljem povećanju kapaciteta prouvodnje.

- Verujemo da ćemo u martu proizvoditi 1.000.000 bočica mesečno - saopštila je Imunova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    13. januar 2021 | 08:59

    To je tehnologija stara skoro 110 godina. Iz krvi konja se dobijao serum za tretman difterije I tetanusa tokom Prvog svetskog rata.

  • lala

    13. januar 2021 | 11:26

    Svaka čast. Da smo ostali i malo normalni, Torlak bi uradio isto. Ali danas, posle "demokratskih promena" i Đinđićevih dahija, ne mogu ni standardnu vakcinu da naprave. Tuga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA