Zašto je važno da se sa simptomima prehlade ponašate kao da imate koronu

- Osobe sa blagom infekcijom nehotice šire bolest, misleći da je to samo sezonska prehlada - poručuju zdravstveni radnici

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Curenje nosa, upaljeno grlo i simptome prehlade trebalo bi tretirati kao potencijalne simptome zaraze korona virusom, apeluju britanski lekari.

Grupa od 140 lekara opšte prakse iz Londona poslala je otvoreno pismo glavnom medicinskom savetniku vlade Krisu Vitiju, tražeći da se uobičajeni simptomi koji prate sezonsku prehladu dodaju na listu mogućih simptoma infekcije korona virusom. Oni, takođe, upozoravaju da bi ignorisanje ovog predloga moglo da šteti zdravlju Britanaca, jer, kako su naveli u pismu, osobe sa blagom infekcijom nehotice šire bolest, misleći da je to samo sezonska prehlada.

- Ovi pacijenti često nisu ni pomišljali da imaju kovid 19 i nisu se samoizolovali u ključnim danima kada su bili najzarazniji - rekao je dr Alek Sohal.

Kampanja u Velikoj Britaniji fokusirana je na kašalj, visoku temperaturu i gubitak mirisa ili ukusa kao simptoma kojih treba biti svestan - samo pacijenti sa ovim simptomima mogu da se testiraju na korona virus. Lekari opšte prakse moraju savetovati pacijente da budu neiskreni kako bi se testirali na SARS-CoV-2.

muskarac, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

- Od vitalne je važnosti da sada promenite definiciju slučaja korona virusa i kriterijume za ispitivanje tako da obuhvate i prehladu. Recite javnosti, posebno onima koji moraju da idu na posao i svojim poslodavcima, da čak i oni sa blagim simptomima (ne samo kašljem, visokom temperaturom i gubitkom čula mirisa ili ukusa) ne bi trebalo da izlaze, posebno u prvih pet dana kada su najverovatnije zarazni. Ovo će nam pomoći, jer kovid-19 poprima sve više oblik endemije u svetu. Zanemarivanje ovoga biće na našu veliku štetu.

Britanski doktori su dodali da po definiciji Svetske zdravstvene organizacije infekcija korona virusom uključuje i druge simptome kao što su curenje iz nosa, upaljeno grlo, povraćanje i dijareju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahaa

    2. februar 2021 | 20:16

    Još da sebe ubedimo da je korona iako nije..ko je bre ovde lud..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA