≫ 

Imunolog Raketić za Telegraf o prevenciji i lečenju kovida kod dece: Da li je melatonin bezbedan?

Oprezno sa upotrebom hormona kod mališana

  • 2
Dr Nevenka Raketić Foto: Privatna arhiva

Prema do sada raspoloživim podacima, infekcija korona virusom kod najmlađih najčešće prolazi bez simptoma ili sa blažim simptomima koji ne zahtevaju bolničko lečenje.

U malom broju slučajeva kod dece se može razviti težak oblik infekcije, kao i postkovid sindrom koji može da bude izuzetno zahtevan za lečenje, a ponekad se, nažalost, završava i letalnim ishodom.

U želji da ojačaju imunitet kod dece, mnogi roditelji pitaju da li bi, pored izmena u ishrani, trebalo da daju deci i melatonin - kao prevenciju ili kao deo terapije kad se ustanovi da su pozitivna na korona virus. Obrazloženje je da je dobar san jedan od imperativa kako u prevenciji, tako i u samom procesu lečenja od većine bolesti.

- Melatonin je vrsta hormona koja utiče na spavanje. Dejstvo melatonina nije do kraja istraženo i zbog toga se ne preporučuje deci - kaže za Telegraf pedijatar i imunolog dr Nevenka Raketić.

Istraživanje Američke akademije za pedijatriju pokazuju da suplement melatonina može da bude od pomoći deci koja imaju autizam, ADHD i druge neurorazvojne poremećaje. Ali, naučnici koji su sproveli ovu studiju istakli su da ona zahteva dodatna ispitivanja.

Kada je reč o kovidu 19, u američkim protokolima lečenja upotreba melatonina nije isključena kao deo terapije kod osoba koje imaju poremećaj spavanja. Kod njih se melatonin preporučuje zajedno sa drugim suplementima i lekovima, uz odobrenje lekara.

- Suplement melatonina može da bude od pomoći u prvoj fazi kada pacijent sazna da boluje od kovida, te zbog uznemirenosti ne može da zaspi. Međutim, direktno dejstvo melatonina na imuni sistem i dalje je nepoznato, za razliku od cinka i vitamina C i D - navodi dr Raketić.

Video: Krizni štab priznao: Nemamo dobru evidenciju obolele dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucky

    28. februar 2021 | 21:31

    Strašno, ovi današnji roditelji ni dete ne znaju da nahrane, ali znaju da ga kljukaju svime i svačime.

  • Тодорић

    2. mart 2021 | 05:08

    Како личи на Василију Радојчић!!Да јој није род?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA