Opasni neželjeni efekti nedostatka sna: Začarani krug straha od insomnije vodi u još veću nesanicu

Posle neprospavane noći možete da se osećate iscrpljeno i dezorijentisano, ali takođe, ako ovo stanje potraje može ozbiljno da naruši zdravlje

  • 0
Spavanje Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Svaki put kada zbog posla, gledanje TV programa ili izlaska spavate manje od preporučenih 7 do 8 sati tokom noći, rizikujete da narušite zdravlje. Nedostatak sna izaziva brojne neželjene fiziološke efekte na organizam.

Oslabljen imunitet

- Nedostatak sna može ljude učiniti sklonijima virusnim infekcijama - kaže dr Danijel Lanser.

Loša koncentracija

Prema rečima dr Lili Barski, drugi aspekt lošeg spavanja je loša koncentracija i smanjena koordinacija - ovo može biti posebno opasno za vožnju i za one koji upravljaju teškim mašinama.

Rizik od gojaznosti

- Loš san utiče na hormone koji utiču na apetit i može dovesti do nižeg nivoa leptina i viših nivoa grelina, što zauzvrat može dovesti do prejedanja i gojaznosti - objašnjava dr Šadi Vadat.

Rizik od dijabetesa

- Neadekvatan san može smanjiti telesnu toleranciju na glukozu i dovesti do insulinske rezistencije i dijabetes melitusa, ​​poremećaja kod kog su nivoi šećera (glukoze) u krvi abnormalno visoki jer telo ne proizvodi dovoljno insulina da zadovolji svoje potrebe - kaže dr Barski.

umor Foto: Preepik/yanalya

Rizik od kardiovaskularnih oboljenja

- Loš san umanjuje sposobnost tela da reguliše hormone stresa, što može dovesti do loše kontrole krvnog pritiska - objašnjava dr Barski.

Strah od insomnije

Prema rečima dr Danijela Erištejna, osećaj iscrpljenosti i željom za snom može razviti strah od nesanice. Hiperaroznost koja dolazi zajedno sa ovim strahom od gubitka sna može proizvesti telesno iskustvo poput trzaja i mnoštva drugih neprijatnih pojava.

Povećan rizik od raka

- Jedan od razloga za ovo može biti zato što melatonin ima značajnu funkciju u koordinaciji mnogih aspekata funkcije ćelija i obnavljanja tkiva - kaže dr Debora Li.

Niži nivo testosterona i smanjen libido

Dr Lanser navodi da je nedostatak sna povezan sa proizvodnjom i nivoom testosterona, što može uticati na seksualni nagon i sposobnost izgradnje i održavanja mišićne mase.

Muškarac, depresija, zabrinutost Foto: Pixabay.com

Kako da se na prirodan način rešite nesanice?

Ako se borite da zaspite, uzimanje tableta nije jedini način da rešite problem, smatraju stručnjaci. Odgovarajući čajevi takođe mogu biti efikasni u borbi sa insomnijom.

Kamilica

- Anksioznost je glavni uzrok poremećaja spavanja. Srećom, čaj od kamilice možda može da pomogne. Nekoliko studija povezivalo je kamilicu sa smanjenjem nivoa anksioznosti, a jedno kliničko ispitivanje pokazalo je da se kvalitet spavanja poboljšao kada su starije odrasle osobe pile čaj od kamilice neposredno pre odlaska na spavanje - kaže Lesi Engo.

Valerijana

- Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za poboljšanje sna i opuštanja. Takođe deluje na GABA sistem i sadrži antioksidante koji mogu imati sedativna svojstva - objašnjava psihijatar i specijalista za spavanje, medicinski stručnjak, dr Niši Bopal.

kafa, pije kafu, šolja, devojka, čaj Foto: Pixabay

Pasiflora

- Kao i mnoštvo drugih biljaka koje se koriste za spavanje i anksioznost, i pasiflora deluje na GABA sistem i pokazalo se da smanjuje vreme potrebno da biste se opustili i zaspali. Takođe, čaj od ove biljke može da ublaži simptome menopauze. Jedno istraživanje pokazalo je da je kombinacija pasiflore, valerijane i hmelja bila jednako efikasna kao i tablete za spavanje - kaže Bopal.

Kurkuma

- Čaj od kurkume je način da se visokokvalitetni ekstrakt kurkume dobije u ukusnom napitku koji takođe može imati umirujući efekat. Ovo jedinjenje je prirodno antiinflamatorno, što može pomoći u poboljšanju zdravlja zglobova i gastrointestinalnih problema - kaže dijetetičar Trista Best.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA