Vežbanje i vakcina protiv korone: Stručnjak objašnjava kad je vreme za povratak fizičkoj aktivnosti

Ako je odlazak u teretanu deo vaše dnevne rutine, a odlučili ste se za imunizaciju, važno je znati da li je neophodno da napravite pauzu između vakcine i treninga

  • 0
Devojka, vežbe, fitnes, teretana Foto: Shutterstock

Iako vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji nije obavezna, lekari preporučuju imunizaciju kako bismo se zaštitili od težih oblika kovida-19.

Osobe koje redovno vežbaju u dilemi su da li bi trebalo da naprave pauzu između vakcinacije i odlaska na trening.

- Preporuka je da dan-dva nakon vakcinacije trebalo bi izbegavati fizičku aktivnost – kaže za RTS profesor fizičkog vaspitanja Nemanja Armuš.

- Tu pauzu bi trebalo produžiti ukoliko osećamo neku reakciju na vakcinu u vidu blage temperature, malaskalosti ili bola u ruci.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Glazgovu pokazalo je da oni koji svakodnevno upražnjavaju fizičku aktivnost imaju do 50 odsto veće šanse da razviju antitela u odnosu na one koji ne vežbaju.

- Osobe koje vežbaju pet puta nedeljno po 30 minuta imaju snažniji imunitet, snažniji organizam da se bori protiv svih hroničnih bolesti, pa i virusnih infekcija – ističe Armuš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA