Zašto neke vakcine stvaraju krvne ugruške: Nemački naučnici tvrde da su pronašli uzrok

Studiju još uvek nisu pregledali stručnjaci

  • 6
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Naučnici u Nemačkoj kažu da su razjasnili uzrok retke pojave krvnih ugrušaka povezanih AstraZenekom i Džonson i Džonson, sa vakcinama protiv korona virusa i veruju da bi cepiva mogla da se izmene kako bi se takva reakcija potpuno zaobišla, piše Financial Times.

Naučnici su, u stidiji koju još uvek nisu pregledali stručnjaci, rekli da vakcine protiv kovida-19, koje koriste adenovirusne vektore šalju tzv. spike protein u ćelijsku strukturu, gde se neka od "uputstava" za stvaranje proteina korona virusa mogu pogrešno interpretirati.

Dobijeni proteini mogu da izazovi krvne ugruške kod malog broja pacijenata, sugerišu nemački naučnici.

Naučnici sa Univerziteta Gete u Frankfurtu i na drugim mestima objasnili su u svom radu da vakcine koje koriste drugačiju tehnologiju poznatu kao "mRNA", poput one koju je razvio BioNTech sa Pfizerom, kao i Moderna, dostavljaju genetski materijal "spike" proteina samo u tečnost ćelija, a ne i u njeno jerzgo.

- Sva cepiva na bazi mRNA trebala bi da predstavljaju sigurne proizvode - navodi se u studiji.

U radu se sugeriše da bi proizvođači vakcina koji koriste adenovirusne vektore mogli da izmene rezultat "spike" proteina "kako bi se izbegle neželjene reakcije spajanja i povećala sigurnost ovih farmaceutskih proizvoda".

Naučnici i američki i evropski medicinski regulatori pokušavaju da otkriju šta uzrokuje retke, ali potencijalno smrtonosne krvne ugruške praćene niskim trombocitima, zbog čega su neke države obustavile ili ograničile upotrebu vakcina AstraZeneke i Džonson i Džonson.

- Podržavamo kontinuirano istraživanje i proučavanje ove retke pojave dok srađujemo sa medicinskim stručnjacima i globalnim zdravstvenim vlastima. Radujemo se pregledu i razmeni podataka čim oni budu dostupni - saopšteno je iz kompanije Džonson i Džonson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA