≫ 

On se bori sa rakom creva i smatra da je njegova jedina nada terapijama dendritskim ćelijama

Terapija dendritskim ćelijama je vrsta vakcine koja može pomoći u lečenju raka, pomažući imunološkom sistemu da prepozna i napadne abnormalne ćelije kao što su ćelije raka

  • 2

Džefri Simor (41), koji živi u Ričmondu, u zapadnom Londonu, nada se da bi revolucionarna vakcina primenjena u Nemačkoj mogla da mu pruži spas od bolesti sa kojom se bori. Njegova dijagnoza je rak debelog creva četvrtog stadijuma.

Džefri je voleo da igra tenis, košarku i kriket i uvek je bio zdrav pre nego što je posumnjao da nešto nije u redu primetivši krv u stolici, piše "Mirror.uk". Nakon što je uočio krv u martu 2021, samo nekoliko nedelja pre svog 41. rođendana, otišao je kod  lekara opšte prakse da je proveri o čemu je reč.

Poslat je u bolnicu Kingston i kasnije je saznao da mu se rak već proširio sa debelog creva na jetru. Nakon dijagnoze, prošao je pet ciklusa hemioterapije koje je primao na svake tri nedelje, što je u početku smanjilo lezije na njegovoj jetri, dajući mu time nadu za potpuni oporavak.

U decembru te godine imao je operaciju uklanjanja dela jetre i medicinski tim je počeo da ga priprema za radioterapiju, prenosi "Independent". Kada je skeniranje pokazalo više tumora mesec dana kasnije, prošao je još jednu rundu hemioterapije, da bi mu sledeća operacija jetre bila zakazana za jun ove godine.

Međutim, nekoliko nedelja pre operacije bolest je uznapredovala, što je značilo da je neophodan nastavak hemioterapije i da operacija nije izvodljiva.

- Neželjeni efekti su se pogoršavali, bilo je sve gore i gore, a sada hemioterapija jednostavno više nije efikasna, telo se naviklo na to - govori Džefri.

Loša reakcija na lek za hemioterapiju manifestovala se na njegovom licu, a zbog mnoštva bolnih plikova izbegavao je izlaženje iz kuće.

Nakon što je sproveo sopstveno istraživanje, rešen da pronađe trajno rešenje, Džefri je počeo da prikuplja sredstva kako bi dobio pristup terapiji dendritskim ćelijama u Nemačkoj. Preko "Go Fund Me" prikupljeno je više od 14.000 funti, što je blizu punog iznosa potrebnog za prvi krug lečenja.

Tretman, u kome se personalizovana vakcina pravi u laboratoriji sa ciljem stimulisanja imunološkog sistema, nije finansiran u Velikoj Britaniji. Kako su istraživanja u ovoj oblasti bila u ranoj fazi, jedna injekcija je koštala Džefrija 17.000 funti.

Džefri, koji je rekao da još uvek živi sa bolom, trebalo je da se sastane sa svojim onkologom ovog meseca, ali zna da će možda morati da plati dodatne doze vakcine i dodatno lečenje u inostranstvu.

Kako kaže Karolina Geragti, specijalistička medicinska sestra za informacije o raku u "Cancer Research UK", terapija dendritskim ćelijama je vrsta vakcine koja može pomoći u lečenju raka, pomažući imunološkom sistemu da prepozna i napadne abnormalne ćelije kao što su ćelije raka.

- Da bi napravili vakcinu, naučnici uzgajaju dendritske ćelije pored ćelija raka u laboratoriji. Vakcina zatim stimuliše imuni sistem da napadne rak. Još uvek se istražuje, tako da baza dokaza još nije dovoljno jaka da bi bila dostupna u Velikoj Britaniji - rekla je ona.

Video: Jovan je organizovao humanitarno veče za Marinu: Stekli smo prijatelja za čitav život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Donator

    17. novembar 2022 | 16:49

    Na koji broj da zovemo iz Bosne.

  • Boban

    17. novembar 2022 | 18:29

    Nazalost neznam nikog ko se od toga izlečio. Tri bliska prijatelja su izgubila bitku nakon tri godine borbe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA