UVEK JE HTEO DA BUDE BOLJI OD NJEGA: Brajant je 1999. godine samo jednom rečenicom šokirao Džordana! (VIDEO)

Sada već legenda Lejkersa je oduvek imao nadmeni stav i izraženi takmičarski duh, kako sada, tako i na početku karijere kada je "leteći Majkl" bio sve i svja u NBA ligi i oduvek je hteo da dokaže da je bolji od njega. Zato i ne čudi rečenica koju mu je rekao, kao ni ono što mu je uradio na poslednjem Ol staru u karijeri

  • 9

Kobi Brajant smatra se jednim od najboljih košarkaša ne samo današnjice, već i u istoriji "magične igre pod obručima". Ipak, bez obzira na sva priznanja koja je dobio i uspehe koje je postigao nikada nije mogao ni kod stručnjaka, ni kod gledalaca, ni kod navijača da dosegne legendarnog Majkla Džordana.

Igrač i sada već možemo reći legenda LA Lejkersa je osvojio sa "jezerdžijama" pet titula šampiona NBA lige, jednom je bio proglašen za MVP-ija, dva puta je bio najkorisniji igrač finala, dva puta najbolji strelac lige, 17 puta je učestvovao na Ol staru, pobedio u takmičenju u zakucavanju, najbolji strelac Lejkersa u istoriji, drugi po broju postignutih poena na jednom meču, dva puta olimpijski šampion, ali ništa nije bilo dovoljno da stane rame uz rame sa "letećim Majklom".

Iako ga je prestigao na večnoj listi po ukupnom broju poena postignutih u karijeri i zauzeo treću poziciju, jednostavno nije bio dovoljno dobar za druge. Možda se razlog za to krije u njegovom ponašanju koje je oduvek bilo nadmeno, samouvereno, egocentrično, gordo za razliku od Džordana koga su jednostavno mase obožavale i delovao je kao čovek iz naroda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Koliko se njih dvojica razlikuju najbolje je opisao Fil Džekson, legendarni trener u NBA koji ih je obojicu godinama trenirao i osvajao šampionske pehare sa njima u timu. Sadašnji direktor Njujork Niksa je u svojoj autobiografiji koju je nazvao "11 prstenova" po broju titula koje je osvojio sa Bulsima i Lejkersima dobar deo knjige posvetio dvojici najboljih košarkaša sa kojima je sarađivao.

Između ostalog govorio je o njihovom temperamentu, ponašanju kako na terenu, tako i van njega, o njihovom shvatanju košarke, ali i odnosu koji su njih dvojica imali, jer tačno u vreme kada je Džordan silazio sa pozornice Brajant se polako dizao među zvezde.

Svakako najbolji momenat koji je oslikao koliko su bili različiti u svojoj prirodi i karakteru dogodio se prilikom njihovog prvog susreta nasamo, van košarkaškog terena, a koji je Fil Džekson opisao u svojoj knjizi i kasnije ga bezbroj puta pričao u televizijskim emisijama prilikom gostovanja.

Bilo je to tokom 1999. godine kada je Džordan bio u svojoj drugoj penziji, ne onoj kada je otišao da igra bejzbol, već kada je po drugi put napustio Čikago pre nego se vratio košarci u Vizardsima. Džordan je bio u poseti svom bivšem treneru na jednoj utakmici Lejkersa, a posle meča Džekson ga je zamolio da popriča malo sa novom zvezdom NBA i posavetuje ga.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Rekao sam Majklu hajde da se nađemo kod predsednika u sobi, želeo bih da malo popričaš sa Kobijem. Mislim da bi mogao da ga ubediš da bude strpljiv i dozvoli da utakmica dođe njemu, jer tim gubi svoj napadački pravac - napisao je Džekson, a Majkl je pristao na to, ali onda je usledio šok za obojicu.

- Prva stvar koju je Kobi rekao Džordanu bila je - Mogao bih da te razbijem jedan na jedan - napisao je Džekson koji je ostao zapanjen takvim odgovorom Brajanta.

Eto, tako je započeo njihov odnos koji je kasnije još više razvijen i pun poštovanja, ali određena netrpeljivost, bar sa Kobijeve strane, i kasnije je bila prisutna. O tome dovoljno svedoči i poslednja Ol star utakmica koju je odigrao čuveni Majkl Džordan 2003. godine.

To je bio nikada izvesniji duel Zapada i Istoka, sve se tako namestilo da upravo Džordan pogotkom u svom stilu odluči pobednika i tako je bilo, pogodio je za dva 4 sekunde pre kraja, ali je onda loptu uzeo Kobi i izbudio faul u poslednjoj sekundi i sa penala izborio produžetak, prvo jedan, pa drugi i na kraju sam prelomio utakmicu u korist Zapada ne dozvolivši Džordanu na odlasku da bude heroj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Silencio

    18. maj 2015 | 15:10

    Koby je bio u nekim momentima ok igrac ali MJ je kralj nad kraljevima nije on igrao kosarku,kosarka je igrala za njega neponovljiv, jedinstven.

  • Edis Pazarac

    18. maj 2015 | 16:40

    Poštujem Kobija jer je odličan igrač.Uzmite u obzir vreme kada je igrao Dzordan 50 % poteza,zakucavanja,driblinga niko nikad nije radio na taj način.On je dao stil košarci!Posle njega niko ništa nije doneo nešto novo u igri.Još plus MJ je imao teških perioda u svom životu ali ipak je bio najbolji!

  • Manče

    18. maj 2015 | 16:14

    Michael Jordan 23 .. Chicago Bulls ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA