KOLUMNA Milojko Pantić: Šta je to istina u sportu?

Divimo se Novaku, Janku, Ani, odbojkašima i odbojkašicama, vaterpolistima, košarkašima i rukometašima i lažemo sami sebe da smo takvi mi Srbi

  • 1

Na šta liči aktuelna predizborna kampanja u Srbiji? Naša država danas funkcioniše kao velika firma koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i reciklažom laži, prevara i obmana. Ne može čovek a da se ne upita da li na planeti postoji narod i država gde se laž tako brzo pretvara u istinu? Mi smo svetski prvaci u tome da se gledamo u oči i lažemo se, lažemo do besvesti. Gotovo svakodnevno, posredstvom TV, uživamo u pobedama naših divnih sportista širom sveta. Divimo se Novaku, Janku, Ani, odbojkašima i odbojkašicama, vaterpolistima, košarkašima i rukometašima i lažemo sami sebe da smo takvi mi Srbi.

Znam da laži od istine lepše zvuče, pa se narod na njih lako navikne. Ali šta je to ISTINA, a šta laži recimo u srpskom sportu? Nema boljeg načina da se to utvrdi od citiranja stavova, naslova i opservacija napisanih na ovom mestu.

Prošle godine, negde u ovo vreme, posle desetogodišnjeg "porađanja" donet je novi Zakon o sportu. Mnogi kažu da je stari bio bolji, ali ko zna iz kojih razloga nije primenjivan. U članku pod naslovom "Pljačka pod zaštitom države" napisao sam da je to što se Zakonom sportske organizacije sve pretvaraju u privredna društva koja će kasnije biti privatizovana, ustvari atak na sportsku imovinu jer Srbija ima preko 5.000 sportskih objekata i površina čija se vrednost meri desetinama miliona evra. Dat je rok do 12. aprila ove godine da se sport preregistruje u privredna društva. Prema poslednjim informacijama do 1. aprila preregistrovano je manje od 10% sporta. Nadležni kažu da će oni koji se ne preregistruju do predviđenog roka biti ugašeni. Jedva čekam da vidim ko je taj ko će kao gumicom izbrisati srpski sport sa spiska živih? Na kraju pomenutog članka upisao sam ISTINU: Zakon će ostati mrtvo slovo na papiru, jer bolje "mrtav" zakon nego "mrtav" sport.

Da li je laž ili ISTINA (napisano takođe na ovom mestu) da srpskim fudbalom vlada i ne da mu da oživi, klupsko-menadžerska "hunta" koja je zbog brze zarade (dakle iz ličnih interesa), prekinula proces stvaranja fudbalera u omladinskim školama i uvela sistem kupi-prodaj? Time su tzv. večiti rivali, a sa njima i svi ostali klubovi pivarske Super lige izgubili svoj identitet. Treba li podsećati da je Zvezda bila prvak Evrope i sveta, a Partizan igrao u finalu KEŠ-a bez stranaca. Da srpski fudbal ima svoje "prinčeve" sa Nišave, Morave, Đetine ili Dunava i da mu apsolutno nije potreban nikakav Princ iz Gane, dokaz je prolećno izdanje Crvene zvezde. Više od pola mlade reprezentacije Srbije (U-21) došlo je ove zime u naš najtrofejniji klub i Zvezda pobeđuje samo zahvaljujući njihovim individualnim kvalitetama jer trener – početnik, što zbog svog (ne)znanja što zbog te pomenute klupsko-menadžerske "hunte", od najtalentovanije dece Srbije ne može da napravi pravi tim.

Fudbalsko rukovodstvo Srbije mora odgovarajućim merama, "zbaciti sa vlasti" tu "fudbalsku huntu". Ako za to nemaju snage i nisu sposobni moraju ustupiti mesto onima koji mogu i hoće. I kad smo već kod Crvene zvezde, da li će ikad iko ustanoviti šta je laž a šta ISTINA u vezi te nekadašnje fudbalske institucije. I da li će u ovoj državi neko da postavi logično pitanje: Ako Džajić i Cvetković nisu krivi (a po svemu do sada iznetom nisu) gde je nestalo 40 miliona evra (mnogi kažu i svih 60) koliko danas Zvezda duguje. I dokle će pobogu aktuelno rukovodstvo popularnog kluba obećavati avione i kamione (prošle godine Rusija ulaže u Zvezdu 450 miliona, a ove Kina 600 miliona evra), kao da smo mi deca i ne znamo šta je milion. ISTINA sigurno nije to što nam "organi" svako malo saopštavaju.

Nedavno je u Beogradu održan, ko zna koji po redu skup (ovoga puta međunarodni) sa temom "Borba protiv nasilja u sportu". I naravno sva nadležna ministarstva, ponovo su "svečano" obećala da će učiniti sve da huligani nestanu sa scene. I posle onog neviđenog skandala u Đenovi, kada su naši huligani prekinuli utakmicu Italija -Srbija, ministarstvo srpske policije je tvrdilo da će huligani biti proterani sa stadiona. Kad, ne lezi vraže. Nekoliko meseci kasnije na "utakmici svih naših utakmica" na "Marakani", sa južne tribine, krenulo je skandiranje: "Ti si Zvezdin četnik Roberte" sa refrenom "P.... ustaška". Naravno da su Partizanov jug i Zvezdin sever spojeni sudovi. Svom bivšem golmanu (da li su to isti koji su ga napali i u Đenovi?), Zvezdaši su poručili: "Nisi ti više Vladimir nego Mustafa... više ne ideš u crkvu nego u džamiju".

E sad, da li je LAŽ ili ISTINA  da su glavni akteri svih tih skandaloznih i huliganskih ispada, uredno kod policije registrovane navijačke grupe, sve sa svojim vođama. Očigledno da nije problem u huliganima već u nadležnim službama. Jednom policija gleda kroz prste huliganima, drugi put to čine sudovi. Lažemo se dakle do te mere da više ni u sportu lopovu ne smeš reći da je lopov, jer će te tužiti i dobiti spor. To je ta ISTINA o svima nama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obican, normalan navijac

    10. april 2012 | 14:21

    Ma ostavi bre ti vise neke vodje i huligane, ne moze meni niko da naredi da pevam nesto sto necu, ja sam obican navijac, ne pripadam ni jednoj grupi, studiram, ali i da niko ne pocne da peva ja bih vredjao stojkovica!!! Ja sam ga bre jedini branio dok su ga svi ti grobari koji ga sada vole pljuvali i omalovazavali akd je branio za reprezentaciju!!! Njegovo prelazenje u partizan je mene licno podogilo, osetio sam to kao licnu izdaju!! ma bre sve zivo najgore bih mu i u lice rekao, ne treba mi tu neka organizacija i neke vodje koje stalno pominjete!! Shvatite vise da ne moze bre da na stadionu bude 40000 placenih ljudi, ako ih i ima to je 10-15 ljudi, ali sada na maraki je mnogo vise! Koji vole zvezdu, koji ne daju da je lopovi uniste tako sto ce pokrasti sve titule!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA