Koga Zvezda treba da dovede, a koga da se reši da bi igrala u Evropi?

Sa ovakvim izborom stranaca mnogi navijači se s pravom pitaju da li bi Zvezda sa igračima koje ima kao alternative na njihovim pozicijama uradila više u Evropi. Ako ništa drugo, makar bi manje bolelo da je eliminacija doživljena sa Srnićem, Plavšićem ili nekim domaćim pojačanjem, nego činjenica da je uloženo mnogo novca, a eliminisan je samo šampion Malte?!

  • 51

Kraj. Za samo šest meseci prenaduvana euforija koja je se graničila sa histerijom izduvala se kao balon. Zvezda je od tima kog su navijači glorifikovali jer je "uništila" i ismejala Partizan nestvarnom bodovnom razlikom, postala ekipa kojoj sada isti ti navijači ne mogu da nađu nijednu vrlinu. Izuzev Aleksandra Kataija, naravno.

>>> ZVEZDINO ZBOGOM EVROPI: Katai sprečio poraz od Sasuola i na Marakani (VIDEO)

Kako je to moguće? Šta se to desilo na "Marakani" pa je tim toliko dominantan u Srbiji podbacio u Evropi i vratio svoje pristalice u fazu stare depresije?

>>> Trener i igrači Sasuola uradili neverovatnu stvar kada su čuli grmljavinu Severa posle meča (VIDEO)

I da li se uopšte može upotrebiti termin "podbacio" za klub sa 40 miliona duga, iznuđenom transfer politikom (kupuje samo slobodne igrače) i višegodišnjim tavorenjem na margini evropskih takmičenja?

Gde se grešilo?

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na osnovu šest mečeva u kvalifikacijama (Valeta, Ludogorec, Sasuolo), zaključci o razlozima kraha sami se nameću:

Stranci!

Neslavan kraj kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope direktna je posledica nesrećnog odabira i lošeg skautinga stranih igrača koji su ili dali malo ili nisu dali ništa u mečevima u kojima su morali da prave razliku. A nisu je pravili.

Gelor Kanga, Džon Ruiz, Pablo Mouče, Tomas Fibel. Svi oni su stigli sa epitetom "zvučnih" pojačanja. Igrači su koji u svojim biografijama imaju "nešto" što ih je učinilo pravim kandidatima za Zvezdu, ali zvali su se pojačanjima sve dok se nisu uhvatili u koštac sa ozbiljnim ekipama poput Sasuola i Ludogoreca.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kanga je možda i direktan krivac za eliminaciju od Ludogoreca zbog crvenog kartona kakav ne dobijaju ni kočoperni tinejdžeri kad im baciš provokaciju u lice i čekaš sekund da odreaguju. Mouče je najveće razočarenje od svih! On jeste NEKAD bio "zver" od igrača, ali je u Zvezdu izgleda stigao u trenutku najveće krize u karijeri, pa ni od njega nije bilo vajde.

>>> Katai otvoreno: Očekivao sam više, Ludogorec i Sasuolo su dugo zajedno - tako mora i Zvezda

Ruiz? I uz njega stoji jedno veliko ništa. Potpuni promašaj! Kao i Fibel sa kojim je ionako krhka odbrana (p)ostala toliko labilna da se navijači svaki put hvataju za glavu kada Francuz, doveden iz Mordovije, kreće da ceni loptu ili ulazi u duel sa napadačima. Panika prve vrste.

Naravno, ne zaboravimo prvu Zvezdinu zabludu sa kojom je klub iz Ljutice Bogdana krenuo u pogrešnom smeru u rekonstrukciji tima za Ligu šampiona, još u januaru: Edsona Da Silvu. Brazilac je bio taj koji je projektovan da bude stub odbrane, a priča sa njim se završila tako što je bukvalno najuren i jak je kandidat da u neko dogledno vreme bude proglašen za jedno od najvećih promašaja u istoriji kluba.

Srljalo se iz greške u grešku: Da nije bilo Edsona, ne bi bilo Fibela. Vreme i novac potrošeni.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sa ovakvim izborom stranaca s pravom se postavlja pitanje da li bi Zvezda sa igračima koje ima kao alternative na njihovim pozicijama postigla više u Evropi?

Ako ništa drugo, makar bi manje bolelo da je eliminacija doživljena sa Srnićem, Plavšićem ili nekim domaćim pojačanjem, nego činjenica da je uloženo mnogo novca, a eliminisan je samo šampion Malte?!

>>> Grof Božović istakao DVE najveće greške koje su Zvezdu koštale ispadanja iz Evrope!

Dakle, opcija dovođenja stranaca radi instant uspeha nije upalila. Jer, uspeh ne dolazi preko noći. Šta dalje? Nešto mora da se menja. Prodaja, pa opet jovo-nanovo: od nove euforije do novog dubokog razočaraenja? Ili je, pak, rezon maksimalno forsiranje igrača iz omladinske škole, plus odabir jeftinije "radne snage" iz, recimo, regiona.

Na kraju krajeva, tako je radila Zvezda pre Barija, kada je dovela Deju, Robija, Belodedića, Pančeva, Jugovića... Ali je i imala petogodišnji plan, pa polako. Korak po korak. I stigla je do vrha Evrope. Ovakvoj Zvezdi "vrh Evrope" bio bio plasman u Ligu Evrope, ali i na to treba načekati i imati strpljenja od kojeg smo svi ovde operisani.

Ima u svom ovom posrtanju crveno-belih i propusta Miodraga Božovića i njegove odgovornosti, i te kako. Na kraju krajeva, on je taj koji snosi komandnu odgovornost. Ali i načinjati temu o njegovoj smeni u ovom trenutku bila bi neozbiljnost u rangu verovanja da će se Zvezda sledeće sezone plasirati u Ligu šampiona.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peacemaker

    26. avgust 2016 | 14:08

    Nemamo golmana! Ovaj moze slobodno da ide!

  • ZVEZDIN SIN

    26. avgust 2016 | 14:55

    Aj molim vas ne serite, vi ste ti koji dizu euforiju i onda svaljujete na upravu zvezde kako pricaju o evropi, a sami znate sta je grof izjavio. A plus koga da nadje od domacih igraca za odbranu, pa i ovi sto valjaju nece da dodju u zvezdu jer znaju u kakvom je bezdanu srpski fudbal. Mouce koji dolazi u zvezdu zbog para je prica za sebe, i zato i nece da igra. Jedini da gurnemo mladje igrace, ali oni nemaju dovoljno iskustva a plus ne nadje se 11 talenata u jednoj generaciji.

  • Дејан

    26. avgust 2016 | 16:09

    Памтим Звездине европске утакмице од сезоне 78\79 и иста је прича од тад до сад.Испадало се и од јачих и од слабијих и увек је нешто фалило до' 91.Само је тада мање држава било и клубова и лакше и брже се долазило до осмине или четвртфинала.Јесте тим био јачи,могли смо да победимо Реала али да прођемо даље у две утакмице,тешко.А данас,треба нам три круга квалификација(6 утакмица)да уђемо у неку лигу па шест у лиги,па тек онда осмина финала.Сад је то могуће само уз велике паре,можемо ми нападати Терзића,Божовића,Фибела или Кангу али колико пара,толико музике.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA