Iako je u kolicima, jedan je od najboljih atletskih trenera u Srbiji! (FOTO) (VIDEO)

Tragedija koja ga je zadesila pre 10 godina, kada je zbog tumora na kičmi ostao invalid, nije pokolebala atletskog trenera Nevena Ranića da nastavi da se uspešno bavi ovim poslom u Crvenoj zvezdi.* Trenirao je i spremao finaliste Evropskog prvenstva, prvake Balkana, učesnike Olimpijskih Igara i Svetskih prvenstava

  • 3

Život piše drame, a jedna je od njih dogodila se I atletskom treneru Nevenu Raniću (33), koji je zbog tumora na kičmi sa 24 godine ostao nepokretan u donjem delu tela i morao je da sedne u invalidska kolica.

Ipak, to ga nije pokolebalo,  nije se predao, već je nastavio da se bori i ostao da radi u atletici i sazreo u jednog od najuspešnijih trenera.

Takođe, on je nedavno izabran i za potpredsednika Atletskog kluba Crvena zvezda, gde poslednjih deset godina radi kao trener i bavi se sportskim pitanjima, što mu ne predstavlja problem.

RADI VEĆ DESET GODINA SA VELIKIM USPEHOM

Kao trener atletičara Crvene zvezde, u grupi ima sedam devojaka (tri trče 400 metara sa preponama, dve na 100 metara i jedna 400 metara) i tri momka (dva sprintera i jedan trkač na 400 metraš), sa kojima radi svaki dan i priprema ih za najveće izazove.

Oni nemaju predrasude I bezrezervno mu veruju i poštuju ono što zahteva od njih, a zahtevi nisu laki i jednostavni.

Ranić je za Telegraf otkrio kako izgleda voditi trening iz kolica, kako okolina reaguje na njega i kakve su šanse da Zvezda ponovo bude šampion Evrope.

- Nije moje da pričam da li sam najuspešniji ili nisam, Srbija ima veliki broj kvalitetnih trenera. Uprkos svim problemima koje sam imao što se tiče zdravlja, lične tragedije koju sam doživeo, nastavio sam da radim kao trener. Evo već deset godina radim u Crvenoj zvezdi, a imam 15 godina ukupnog trenerskog staža.

Prethodno je radio u jednom drugom klubu, u AK Mladost iz Zemuna, ali oni su ga otpustili kada je ostao u kolicima, iako je njihovu mušku ekipu doveo do drugog mesta u Evropi. Na sreću Zvezda je prepoznala njegov trenerski kvalitet I pozvala ga u svoje redove.

PREDRASUDE OKOLINE I KOLEGA

Na pitanje da li se susreće sa predrasudama okoline i ostalih kolega, Neven je samo rekao:

-Generalno se dešavaju situacije da postoje predrasude tipa "Da li je on sposoban to da radi". Ali rezultati mojih sportista dovoljno govore o tome. Naravno da bi oni bili bolji da ja mogu da demonstriram vežbu i pokret koji treba da se radi.

- Ipak, tu je i problem arhitektonske barijere, jer ja ne mogu da putujem sa njima na  velika takmičenja, a imam sportiste koji idu i na velika takmičenja ne samo na državna – priča Neven i ističe:.

- Trenirao sam finaliste prvenstva Evrope, zatim prvake Balkana, učesnike na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima. Rezultati bi bili kvalitetniji i bolji da mogu da dam više od sebe, ali okolnosti su takve. Nadam se da ću biti u mogućnosti da učestvujem u treningu više - kaže Ranić.

POVRATAK  ZVEZDE U EVROPSKI VRH

Zvezda je bila šampion Evrope u atletici,sada već daleke 1989, a ovaj atletski trener veruje da može se ponovo vratiti na Evropski vrh. Pogotovo sada, kada je nova Uprava u klubu na čelu sa Srđanom Raškovićem.

- Zatekeli smo nemar u klubu od prethodne uprave. Teško je reći sa ove distane po pitanju ambicija u Evropi.

- Raspolažemo sa kvalitetnom ženskom ekipom koja je prošle godine takmičila u B grupi Lige Šampiona, a mi se nadamo da možemo da se 2014 godine plasiramo u A grupu I da tamo nastupamo već 2015. Ali za to treba da budemo državni prvaci ekipno.

- Mislim da imamo kvalitet za to I da bi trebalo ponovo da uzmemo titulu ekipnog prvaka i to bi bila 18. titula u konkurenciji devojaka, dok muškarci imaju više od 30 titula , plus računajući i 1989. Godinu kada su ostvarili najveći uspeh I bili prvaci Evrope –objašnjava Neven I zaključuje:

-Rezultati atletike su bili istorijski ove godine, čak ni u Jugoslaviji nije bilo takvih rezultata nadam se da Tatjana Jelača, koja je clan Crvene zvezde, može I da je sposobna da se umeša u borbu za medalje na EP u Cirihu.

- Ona ima podršku od Zvezde, a to je nedostajalo prethodnih godinai mislim da je naš jedini kandidat iz Crvene zvezde koji može da se umeša u borbu za medalju na velikim takmičenjima - poručio je Neven Ranić.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA