SPECIJALNO VASPITANJE: Kako Duško Vujošević zaista disciplinuje svoje igrače?

Bogdanović, Šalić, Haus, Palasio, samo su neki od igrača koji su osetili šta znači prekršiti klupsku disciplinu u crno-belima. * Strateg Partizana ne uči svoje pulene samo košarci, već ih upućuje i na čitanje knjiga, odlaske u pozorište, kao i određene životne principime

  • 30

Strateg košarkaša Partizana Duško Vujošević nije samo trener mladim igračima, već i učitelj ili bi bolje bilo reći - vaspitač! On ne samo da uči košarci svoje pulene, već ih uči i životnim principima, stavovima, filozofiji...

Poznato je da insistira da igrači idu u pozorište, kad god mogu, kao i da čitaju knjige kako bi se malo obrazovali. Međutim, takođe se dešava da ih pošalje utakmice u svlačionicu, izbaci s treninga ili da na konferenciji za medije javno kaže ako se neko ne trudi dovoljno.

Kad je u pitanju košarka, tu ne sme biti improvizacije i iskakanja i tačno se zna šta jedan igrač sme, a šta ne sme da radi i kako da se ponaša. Od odnosa sa sudijama, protivničkim igračima, saigračima i publici.

Poslednji događaj, kada je najboljeg igrača tima Bogdana Bogdanovića ostavio u svlačionici zbog nediscipline na meču sa MZT-om, jasno govori o tome da je Vujoševiću bitnije primereno ponašanje igrača, makar i po cenu vrlo važne pobede, koja Partizan u krajnjem skoru može ostaviti i bez Evrolige dogodine.

Jer, crno-beli su taj meč izgubili od makedonskog tima bez svog najboljeg strelca, koji doduše nije imao svoje veče. Prema nekim informacijama, Vujošević nije Bogdana ostavio u svlačionici, već ga je  poslao kući. Svemu je, kako se priča, prethodio sukob trenera i igrača, pa čak i šutiranje Bogdanovića od strane Vujoševića, posle čega je igrač besan šutnuo reklamu.

Ipak, zanimljivo je da ovo nije prvi put da je iskusni strateg poslao Bogdanovića u svlačionicu.

Pre godinu dana na meču sa Splitom pet minuta pre kraja Bogdanović je otišao u svlačionicu, ali tada je Vujošević to objasnio potrebom da Bogdan stavi led na skočni zglob, jer je povređen.

Postoje dve škole mišljenje: jedni tvrde da je kažnjavanje preterano i bespotrebno, a drugi da je to način da Vujošević vaspita talentovane igrače u prave ljude i asove.

U prilog ovoj drugoj teoriji govore i reči legendarnog pokojnog Profesora Ace Nikolića, koji je svojevremeno rekao:

- Ne disciplinujem igrače da bih ih kažnjavao, već da bih ih naučio - kazao je rodonačelnik jugoslovenske škole košarke.

Primer Bogdanovića je samo jedan u nizu u novijoj eri Vujoševića u Partizanu, jer se od 2001, otkada se vratio u najtrofejniji srpski klub, nekoliko puta dešavalo da je igrače disciplinovao slanjem u svlačionicu.

Međutim, to obično nije značilo ništa više od toga i igrač se na sledećem meču već našao u timu i igrao normalno.

Prethodno je mladog Đoka Šalića u oktobu poslao u svlačionicu na samom kraju meča s Mega Vizurom, a to je objasnio time da se Šaliću išlo u WC. Iako je ostalo šest minuta do kraja, mladi igrač se nije vraćao na klupu, ali sledeći put će sigurno obaviti sve fiziološke potrebe pre utakmice.

Prošle nedelje je javno rekao da će tražiti drugog centra ako Dejan Musli ne bude popravio svoj odnos prema igri, što je bio poziv za buđenje mladog igrača.

Pre nekoliko godina u svlačionicu je zbog nediscipline poslao Amerikanca Frederika Hausa, koji se loše ponašao na utakmici. 

Još jedan primer prinicipijalnosti stratega Partizana je i slučaj s Miltonom Palasiom. Kad je u sezoni 2009/10. trebalo da se priključi Partizanu na turneji u Americi, Palasio je zakasnio, a zatim tražio još dva dana, a Vujošević ga je jednostavno precrtao i angažovao Mekejleba, što se ispostavilo kao jedan od najboljih poteza u novijoj istoriji Partizana.

Tu su i legende kako Vujošević ima ključeve stanova mnogih svojih igrača, kojima je znao da bane u pola noći kako bi proverio da li spavaju ili banče u nekom od beogradskih klubova.

Slanje Bogdanovića u svlačionicu samo je deo u odrastanju i sazrevanju mladog i talentovanog asa srpske košarke, koji bi po odlasku iz kluba trebalo tek da napravi karijeru.

Nema sumnje da su košarkaši Partizana dobro vaspitani i da nikada nećete čuti od njih neku neprimerenu izjavu ili videti njihov ispad u javnosti. To je jedini način da se stvore vrhunski asovi.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PUDLICA ZASTICENI SVEDOK SARADNIK

    28. januar 2014 | 23:15

    Dobro su i prosli,kod Obradovica bi dobili i cuske. A Dule zamalo i Covica nije prosle godine poslao u zeleznik peske na finalnoj utakmici Kupa R.K. u Kragujevcu posle cega se ovaj smirio i naucio lepim manirima-jedan je doktor Dule !!!

  • Aca

    28. januar 2014 | 23:26

    Svaka čast za doslednost.

  • Srdjan

    28. januar 2014 | 23:38

    Zato taj isti ucitelj daje primjer svojim igracima psovanjem, stipanjem, guranjem, unosenjem u lice, pretnjama, psovkama. Veliki je to ucitelj. Igracu se moze desiti da bude nedisciplinovan. Ali trener zaista treba da bude i ucitelj, a vujosevic to nikako nije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA