Šumaherovih mesec dana kome: Evo šta se događalo iz dana u dan

Život i budućnost sedmostrukog šampiona "najbržeg cirkusa na svetu" i dalje su nedoumica za sve koji prate stanje nemačkog vozača. Ono što se za sada zna jeste da će se i dalje nalaziti u veštačkoj komi, a do kada će biti tako još nije poznato

  • 0

U petak se navršava tačno mesec dana otkako je jedan od najboljih pilota u istoriji Formule 1, Mihael Šumaher, u komi, posle nesreće koju je doživeo na skijanju u Francuskoj. Život i budućnost sedmostrukog šampiona "najbržeg cirkusa na svetu" i dalje su nedoumica za sve koji prate stanje nemačkog vozača. Ono što se za sada zna jeste da će se i dalje nalaziti u veštačkoj komi, a do kada će biti tako još uvek nije poznato.

Mi smo odlučili da vam pokažemo hronološki šta se sve dešavalo tokom prethodnih 30 dana, otkako je penzionisani automobilista, pao na skijaškoj stazi i zadobio teške povrede glave.

29. decembar 2013. godine - Šumaher je doživeo nesreću prilikom skijanja u Meribelu, u Francuskoj, kada je prilikom pada, povredio glavu zbog čega je hitno smešten u bolnicu u Grenoblu, gde se i dalje nalazi. Istog dana stigla je informacija da je stanje nekadašnjeg svetskog šampiona teško i da se bori za život, jer je imao izliv krvi u mozak. Širom sveta su mu poznate ličnosti uputile reči podrške.

30. decembar 2013. godine - Sedmostruki prvak Formule 1 po prvi put je operisan tokom prethodne noći i izazvana je veštačka koma kod njega, kako bi se smanjio pritisak u glavi i sprečila moguća oštećenja mozga. Stanje je i dalje bilo kritično, a lekari su izjavili da su tokom operacije uspeli da otklone hematom na mozgu, ali su se pojavile lezije. Takođe je rečeno da su narednih dan ili dva presudni za to hoće li preživeti.

31. decembar 2013. godine - Nemac je po drugi put operisan, iako su se doktori nadali da neće morati. Tokom zahvata ugrađen je implant kako bi se smanjio intrakranijalni pritisak, a otklonjen mu je i deo lobanje da bi se olakšalo uklanjanje podliva, koji su se pojavili na nekoliko mesta. Stanje je bilo malo bolje, ali i dalje opasno.

1. januar 2014. godine - Prvog dana nove godine posetili su ga prijatelji iz Ferarija i tom prilikom je saopšteno da je zdravstveno stanje Šumahera stabilno, ali da se i dalje nalazi u životnoj opasnosti. Njegovi navijači su napravili pravi kamp ispred Univerzitetske bolnice odakle su mu davali podršku.

3. januar 2014. godine - Ceo svet je očekivao dobre vesti o njemu tog dana, jer je popularnom Šumiju tada bio 45. rođendan. Lekari su mu spustili temperaturu tela na 34 Celzijusova stepena, kako bi mu mozak trošio manje energije i najavili da bi mogli da ga probude iz kome za 48 sati. Nemački neurohirurg upozorio je na mogućnost da se pacijent ne probudi pravilno i zbog toga završi u vegetativnom stanju.

4. januar 2014. godine - Prijatelj najtrofejnijeg pilota u istoriji F1, Filip Štrajf saopštio je da se njegov drug više ne nalazi u životnoj opasnosti, što je demantovala predstavnica porodice povređenog vozača. Tada se javio i lekar koji je lečio Šumahera kada je pao sa motora 2009. godine i izjavio da je mozak njegovog bivšeg pacijenta još od tada oštećen, jer mu je tom prilikom pukla leva kičmena arterija koja dovodi krv u mali mozak.

6. januar 2014. godine - Šumaherova porodica predala je istražiteljima kameru koju je on nosio na kacigi prilikom pada, a rezultati istrage trebalo je da budu objavljeni u kroz dva dana. Njegova predstavnica za medije saopštila je da legenda "najbržeg cirkusa na svetu" nije više u životnoj opasnosti.

8. januar 2014. godine - Stigli su rezultati istrage koji su pokazali da je Šumaher u trenutku pada vozio 20 kilometara na sat, što je ocenjeno kao ne preterano brzo. Kamera koju je nosio na kacigi pokazala je da je Nemac u trenutku nesreće izašao van skijaške staze, a da je pad usledio kada je jedna njegova skija zapela za kamen.

11. januar 2014. godine - Pojavili su se sukobi mišljenja među medicinskim stručnjacima širom sveta. Sa jedne strane su bili oni koji leče povređenog šampiona koji ne znaju kada je trenutak da se on probudi iz indukovane kome, a sa druge oni koji misle da bi ga trebalo što pre probuditi, jer u suprotnom moglo bi da dođe do oštećenja pojedinih organa, poput jetre.

12. januar 2014. godine - Njegovi bivši timski drugovi iz Ferarija, Rubens Barikelo i Felipe Masa organizovali su zajedničku molitvu za zdravlje prijatelja koji je u teškom stanju, a obojica su na svojim kacigama napisali "Forca Šumi". Masa će kacigu sa tim natpisom nositi i u novoj sezoni Formule 1.

13. januar 2014. godine - Nemački mediji objavili su da se stanje nekadašnjeg sedmostrukog osvajača Formule 1 i dalje kritično, jer se lekari nisu oglasili nedelju dana, otkada su to saopštili.

15. januar 2014. godine - Ponovo su svetski priznati doktori upozorili da bi trebalo što pre probuditi Šumahera, kako bi mu se uspostavile normalne funkcije organizma.

16. januar 2014. godine - Francuski lekari su počeli sa testiranjem njegovog stanja. Javio se Ričard Grinvud, specijalista za povrede mozga na Univerzitetskoj bolnici u Londonu, koji je rekao da ako preživi on više neće biti isti, dok je njegov kolega, neurohirurg Andreas Cigler rekao da koma može biti stanje koje traje do kraja života.

17. januar 2014. godine - Menadžerka porodice, Sabine Kem je saopštila po prvi put od nesreće da je stanje nekadašnjeg pilota F1 stabilno, a da nije upotrebila reč kritično i to posle 19 dana kome. Takođe je rekla da porodica potpuno veruje lekarima koji leče Šumahera. To je ujedno bio i poslednji put da se ona obratila javnosti do sada

23. januar 2014. godine - Panika među fanovima velike legende, niko se ne obraća javnosti. Stručnjaci iz celog sveta upozoravaju po ko zna koji put na opasnost što Šumaher ulazi u četvrtu nedelju otkako je u besvesnom stanju i na mogućnost da živi kao biljka do kraj života.

24. januar 2014. godine - Bivši član Medicinske komisije Svetske automobilske federacije, Geri Harštajn obratio se javnosti i izneo neke nove činjenice o zdravstvenom stanju bivšeg asa Benetona, Ferarija i Mercedesa. On je rekao da su se hematomi pojavili i na centralnom i levom delu mozga, gde se nalaze centri za disanje, gutanje, kontrolu krvnog pritiska i da će biti trijumf ljudske volje ukoliko on bude mogao da hoda, jede i diše.

27. januar 2014. godine - Pošto ulazi u petu nedelju otkako je u komatoznom stanju, lekari su odlučili da mu daju terapiju koja će sprečiti atrofiranje njegovih mišića, od dugog ležanja. I dalje nema naznaka kada bi mogli da ga probude iz kome, a ovo je ujedno i poslednja novost do sada koja je stigla.

Nema sumnje svet će i narednih dana, nedelja i meseci sa pažnjom pratiti i iščekivati novosti o željenom pre svega buđenju, a zatim i oporavku istinske legende i možda i najboljeg vozača u istoriji takmičenja u Formuli 1.

U međuvremenu, njegovi naslednici u trkačkim bolidima počeli su da se spremaju za predstojeću sezonu, koja počinje 16. marta, a aktuelni šampion i ozbiljni pretendent da dostigne čuvenog Mihaela Šumahera po broju titula, Sebastijan Fetel, je kazao da se nada da će se njegov uzor što pre oporaviti i ponovo biti onaj stari.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA