NAPOKON OTKRIVENO: Evo ko je u stvari bio Tito!

Knjiga Jože Pirjeveca "Tito i drugovi" je analiza uglednog istoričara u kojoj se neke od činjenica u javnost iznose prvi put, hronika borbi za vlast u kojima su se prijatelji pretvarali u neprijatelje nastala na osnovu pogleda u dosad neotvorene arhive

  • 38

Beogradska izdavačka kuća "Laguna" nedavno je objavila detaljnu biografiju prvog predsednika Jugoslavije "Tito i drugovi" koju je ugledni istoričar Jože Pirjevec stvarao 30 godina.

Pirjevec je plodan istoričar koji je za poslednjih trideset godina, pored brojnih rasprava, objavio devet monografija u kojima se bavio slovenačkim i jugoslovenskim prostorima u XIX i XX veku. Pirjevčeva dela su prevođena i nagrađivana. U Sloveniji mu je dodeljeno zvanje ambasadora nauke.

Čitaoci biografija istorijskih ličnosti i političara saznaće ko je bio Josip Broz Tito i šta je stajalo u pozadini uspeha predsednika Jugoslavije.

Kako navodi izdavač, "Tito i drugovi" je analiza uglednog istoričara u kojoj se neke od činjenica u javnost iznose prvi put, hronika borbi za vlast u kojima su se prijatelji pretvarali u neprijatelje nastala na osnovu višedecenijskog istraživanja i pogleda u dosad neotvorene arhive.

Pirjevec je rođen u Trstu (1940), gde je živeo i školovao se. Posle sticanja diplome na tamošnjem Filozofskom fakultetu, studirao je na Normalni, elitnoj italijanskoj visokoj školi, na kojoj je diplomirao istoriju. Potom je pohađao Diplomatsku akademiju u Beču. Doktorirao je (1976) na Univerzitetu u Ljubljani.

Predavao je (od 1971) istoriju Istočne Evrope, odnosno slovenskih naroda, na univerzitetima u Pizi, Trstu i Padovi, gde je izabran za redovnog profesora. Savremenu istoriju predaje (od 2001.) na Fakultetu za humanističke nauke u Kopru. Saradnik je i tamošnjeg Naučnoistraživačkog centra, posvećen je međunarodnoj problematici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hivzo

    12. januar 2014 | 12:09

    "Ko je bio Tito?" Zasto ne napisu knjigu kako se zivelo dok je bio Tito?koliko fabrika je bilo dok je bio Tito? Sta se sve proizvodilo Jugoslaviji dok je bio Tito? Koliko je Jugislavija bila jaka dok je bio Tito? Neka ti istoricari koji su bez problema ziveli i skolovali dok je bio Tito napisu knjigu "Kako se zivi posle Tita?" Zalosno sto za svoj neuspeh zele okriviti istoriju u kojoj su lepo ziveli....

  • Boris Becker

    12. januar 2014 | 11:59

    Za vrijeme Tita svako je znao svoje mjesto, radnici u fabrike, fukare i kriminalci u zatvor, ludaci u ludnice...

  • hamamski

    12. januar 2014 | 12:19

    On je bio car..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA