Milion Srba kupuje onlajn!

U našoj zemlji kupovina putem interneta uzima sve više maha pa je za godinu dana poručivanje robe i plaćanje na taj način poraslo za trećinu

  • 2

Po podacima Zavoda za statistiku, broj domaćih kupaca na internetu povećao se za 300.000 u odnosu na 2012. godinu, ali većina potrošača ipak se ne odlučuje za taj način kupovine. Glavni razlozi za to su slaba ponuda u domaćim internet-prodavnicama i niska kupovna moć građana.

Ipak, taj je procenat još uvek daleko manji nego u razvijenim zemljama. Od aprila prošle godine građanima Srbije dostupne su usluge servisa za plaćanje putem interneta "Pej-pal", ali NBS još uvek nema podatke o tome kako je dolazak te kompanije uticao na promet i broj transakcija u onlajn kupovini. Taj servis je dostupan u 193 zemlje, ima više od 153 miliona registrovanih naloga i podržava plaćanje u 24 valute.

- Nema potrebe ni da navodimo koje su sve zemlje s brojem stanovnika manjim od broja žitelja novobeogradskih solitera dobile mogućnost da koriste "Pej-pal" u vreme dok se u Srbiji taj famozni "Pej-pal" koristio u predizbornim kampanjama političkih stranaka koje su nam ga obećavale kao čarobni lek za izlaz iz krize. Međutim, čak ni danas, kad možemo plaćati putem "Pej-pala", još uvek ne možemo preko njega naplaćivati svoje usluge niti ga koristiti u domaćem platnom prometu - navodi portal "Kamatica", a prenosi novosadski "Dnevnik".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    18. april 2014 | 10:06

    VUCICU zovi HITNO Jorgovanku i neka izadje u javnist i neka kaze ZASTO ovaj problem nije RESEN vec godinu dana .Jel to pomoc maloj privredi ili je to birokratija PROTIV koje hoces da se boris.Pa ne ide to tako jwr njoj ne zavisi plata od BRUTO proizvoda ove zemlje.

  • Banderaš

    26. februar 2014 | 13:25

    Da,1 000 000 Srba,ali Srba u diaspori kupuje online-ovi Srbi u Srbiji kupuju na kontejneru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA