Ćerke srpskih političara koje su krenule očevim stopama!

One su ponosne naslednice svojih očeva, koje su odlučile da ih naslede u njihovim političkim karijerama, da ih nadograde i da nastave tradiciju njihovog prezimena u srpskoj politici

  • 11

Nakon serije tekstova o poreklu srpskih političara i da li su im roditelji slavne istorijske ličnosti ili su samo obični radnici, Telegraf.rs otvara novu temu, a to je "koje su ćerke srpskih političara nastavile putem svojih očeva" i oprobali se ili su i dalje u političkim vodama, pa tako srećemo imena Mirjane Mire Marković, Marijane Milošević, Olgice Batić i mnogih drugih.

Na srpskoj političkoj sceni pripadnice lepšeg pola zastupljene su u manjem broju u odnosu na muškarce, a samo dve dame brane čast žena u Vladi Srbije. Zbog tog razloga i takvih "predrasuda", retkost je sresti ćerku istaknutih srpskih političara da su odlučile da nastave putem svojih očeva, a Telegraf.rs za vas otkriva neke od njih.

Najpoznatija ćerka koja je krenula putem svojih očeva je sigurno bivša prva dama SRJ, supruga Slobodana Miloševića i predsednica JUL-a Mirjana Marković.

Nekada prva dama u Jugoslaviji, od čije su se reči svi bojali, pored toga što je bila supruga lidera SPS-a Slobodana Miloševića, osnovala je i svoju stranku Jugoslovensku levicu koja je bila dugi niz godina na vlasti u Srbiji i tadašnjoj SRJ.

Mirjana Marković dete je revolucionara Mome Markovića, jednog od najznačajnijih srpskih komunista i revolucionara, društveno-političkog radnika u SFRJ i narodnog heroja Jugoslavije i Vere Miletić, jedne od najtragičnijih figura partizanske borbe u Srbiji.

Jedna od najlepših dama u Skupštini Srbije koja pleni svojom pojavom i izgovorenim rečima je Olgica Batić ćerka pokojnog lidera DHSS i bivšeg ministra pravde u Vladi ubijenog premijera Zorana Đinđića Vladana Batića .

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Obrenovcu, a Pravni fakultet u Beogradu. U dosadašnjoj advokatskoj karijeri bavila se svim vrstama prava, ali  je najviše interesuje krivično pravo. Funkciju predsednice DHSS prihvatila je zbog obaveze koju je imala prema želji većine odbora ove stranke, ali i da bih nastavila stopama svog oca.

Neko bi ćerku akademika Jovana Raškovića, osnivača SDS-a i lidera Srba u Kninskoj Krajini Sandu Rašković Ivić okarakterisao kao pravog naslednika njenog oca.

Ova dama, čeličnih reči i tvrdog stava bivša potpredsednica je Demokratske stranke Srbije, a bila je i ambasador Srbije u Italiji kao i na čelu Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, sada je narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Ćerka preminulog lidera SPS-a i bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Marija Milošević još jedna je od ćerki koji su nastavile putem koji joj je utabao njen otac.

Tako se Marija svojevremeno oprobala u politici i to na mestu potpredsednika stranke koju je osnovala njena majka - Jugoslovenske levice.

Natalija Mićunović, još jedna je dama u nizu koja je u političkim vodama nasledila svog oca Dragoljuba Mićunovića, koji je i dalje aktuelan i predsednik je političkog saveta DS-a.

Natalija Mićunović svog oca u političkim vodama nasledila je u Vladi Srbije gde je vodila brigu o rodnoj ravnopravnosti.

Još jedan svetao primer ćerke naslednice je Ivana Kojadinović, ćerka nekadašnjeg ministra kulture Dragana Kojadinovića koja je sadašnji šef kabineta ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije.

Ivana je diplomirani politikolog i stručnjak za krizni menadžment, koja se usavršavala u najlepšim gradovima sveta, kao što su Rim, Pariz i London, a dans hrabro korača Vladom Srbije gde je šef kabineta ministra Branka Ružića i imaće tu čast da bude jedan od predstavnika Srbije na međuvladinoj konferenciji u Briselu 21. januara.

Ukoliko se setite još nekih ćerki koje su nastavile stopama svojih očeva, uglednih političara, a koje smo mi slučajno izostavili ostavite nam u komentarima njihova imena.

(Darko Zlojutro)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANONIMUS

    20. januar 2014 | 10:19

    Bas je zabavno nazvati zenu diktatora "prvom damom". Ta zena je zver a ne dama.

  • srbin

    20. januar 2014 | 10:38

    miri i slobodanu je njen otac moma marković zabranio da dodju na njegovu sahranu ali su to oni ignorisali i došli na pet minuta klimnuli glavom i otišli. moma marković ih nije podnosio zbog njihovog ludačkog ponašanja.

  • Poaro

    20. januar 2014 | 11:29

    Sve paraziti...zive na racun gradjana i ne rade nista pametno i korisno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA