Miroslav je od otpada napravio vrhunsku mašinu: Prvo je na ulici našao stare gume "audija", a onda je počelo majstorisanje (FOTO)

U slobodno vreme dok je ispred kuće pio kafu, Miroslav je došao na ideju da od starih delova namenjenih za otpad napravi nešto korisno

  • 7

Miroslav Saček, rodom iz Gradiške već tri decenije živi i radi u okolini Beča. Majstorlukom i idejama Miroslav je zainteresovao mnoge ljude čak u nekoliko država.

USPEO JE! Matiji (24) su se mnogi smejali, a on je svim roditeljima omogućio uštedu 40.000 dinara (FOTO)

U slobodno vreme dok je ispred kuće pio kafu, Miroslav je došao na ideju da od starih delova namenjenih za otpad napravi nešto korisno.

Odluka je pala da napravi pokretnu mini-pilanu.

- Prvo sam spazio dve letnje gume od "audija" na felgama. Odmah sam u glavi razvio ideju. Sa starog skutera sam skinuo motor, napravio železnu konstrukciju i od dasaka za šalovanje istokario remenice.

- Priznajem da sam dugo radio remenice, sve dok nisam postigao sklad između brzine okretanja i željene snage. Jedino sam morao kupiti čeličnu nazubljenu traku za rezanje i remenje - kaže Miroslav za agroklub.ba.

Foto: agroklub.ba/Boško Grgić Foto: agroklub.ba/Boško Grgić

Mašinu je sklapao posle radnog vremena i vikendom. Onda je nabavio kamionet i na njemu konstruisao malu dizalicu za oblovinu i građu, ali i za spuštanje celog postrojenja na zemlju.

- Napravio sam verziju da akumulator pokreće dizalicu, a i ručno putem čekrka. Pilana je lagana za rad, veoma je precizna i za sve je dovoljan samo jedan čovek. Gas se dodaje na ručki koju sam takođe skinuo sa skutera, tako da je sve ovo što se vidi skup otpadnog materijala pretvoren u nešto korisno“

Foto: agroklub.ba/Boško Grgić Foto: agroklub.ba/Boško Grgić

Pobrao simpatije za izum i na graničnim prelazima

Saček priča da je bez problema prošao austrijsku, slovenačku, hrvatsku i bosansku granicu. Nikome nije bilo jasno šta vozi, jer sve utovareno i demontirano na kamionet najviše podseća na građevinsku skelu.

- Namerno sam došao u rodno selo Bok Jankovac da isprobam pilanu. Kod prijatelja Zorana Račića sam pre dve godine ostavio dva trupca od topole. Izrezaću ih u fosne i daske i onda po povratku u Austriju majstorisati stolarske radove - kaže uvek nasmejani Miroslav Saček, među prijateljima poznatiji kao Braca.

Foto: agroklub.ba/Boško Grgić Foto: agroklub.ba/Boško Grgić

Miroslav kaže da je imao ponuda da proda pilanu, ali da ga novac ne interesuje, te da mašina koju je napravio nema cenu. Veliki majstori su i ostali Sačeci, Miroslavova braća Anton, Branko, Josip i Štefan.

Smisao za majstorluke i inovacije nasledili su od oca Ivana, koji je svojevremeno bio najbolji električar, bravar i varilac ne samo u svom mestu, već i šire.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/agroklub.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA