PRONAĐENA NOVA PLANETA SLIČNA VENERI: Ovo je jedno od najvažnijih otkrića! (VIDEO)

- Naš primarni cilj je da pronađemo planetu sličnu našoj, ali smo na tom putu naleteli na Venerinu bliznakinju, ne mogu da dočekam da počnem sa istraživanjima - rekao je naučnik Dejvid Čarbonej

  • 6

Planeta slična Veneri otkrivena je u susednom Solarnom sistemu, a naučnici veruju da je otkriće ove egzoplanete jedno od najvažnijih u poslednje vreme. 

MISTERIOZNI OBJEKAT IZ SVEMIRA udario danas u Zemlju! Izgledao je kao svetleći Mesec (FOTO)

Planeta  GJ 1132b je stenovita, malo veća od Zemlje, a slična Veneri po površini koja je previše topla da bi na njoj bilo tečnosti. Iako je otkriće ove planete veoma značajno, naučnici smatraju da bi potraga za vanzemaljskim životom u ovom slučaju bila bezuspešna.

GJ 1132b je udaljena od naše Planete 39 svetlosnih godina, a prelazi put oko svog Sunca za 1,6 dana što znači da naučnici prvi put imaju materijal na kome teleskopima i drugom modernom tehnologijom mogu da prate atmosferske promene i na taj način da utvrde eventualne znake života, kao što je na primer otkrivanje atmosferskog metana.

OVO NEĆETE MOĆI DA VIDITE DO 2021. GODINE: Sutra je spektakl na nebu! (FOTO)

GJ 1132b je veoma blizu zvezde, te temperature na njoj dostižu i 232 stepena što je pretoplo za razvoj života kakav mi poznajemo, ali je opet dovoljno da planeta ima atmosferu, te ćemo moći sa Zemlje da proučavamo njenu atmosferu, hemijsku kompoziciju, vetrove, pa čak i boje zalaska Sunca. 

Venera i Sunce

- Naš primarni cilj je da pronađemo planetu sličnu našoj, ali smo na tom putu naleteli na Venerinu bliznakinju, ne mogu da dočekam da počnem sa istraživanjima - rekao je Dejvid Čarbonej iz harvardskog Smitsonijan centra za astrofiziku u Kembridžu.

Naučnici su otkrili ovu planetu proučavajući zvezdu  Glijez (Gliese) 1132,  nakon što su otkrili svetlosne promene kod zvezde. Ova planeta orbitira na udaljenosti od 1,4 miliona milja od zvezde, što je mnogo manje od Zemlje koja orbitira na udaljenosti od 36 miliona milja.

GJ 1132b je otprilike 16 odsto veća od Planete, a orbitira oko "crvenog patuljka", zvezde dosta manje od našeg Sunca. 

- Planeta je previše topla da bi na njoj bilo života, ali je hladnija od mnogih stenovitih planeta koje poznajemo - rekla je naučnica Berta Tomson.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dex

    16. novembar 2015 | 15:13

    Ma sve otkriše i objaviše, samo planetu NIBIRU (Plenetu X) nikako ne spominju iako nam je maltene "pred nosom"!

  • Boban

    16. novembar 2015 | 21:14

    Bolje da pronadjete lek protiv raka, side ili islamizma. A ne da trošite grdne pare na istrazivanju planeta od koje nikad nećemo ni videti neke koristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA