4

Da li su ovo stvarne granice Irana? Jedni ovo nazivaju Velikim Iranom, a drugi „iranskim kulturnim kontinentom“

Od 687. godine pre nove ere, kada je utemeljeno Međansko carstvo, pa sve do duboko u XIX vek, Iran je zauzimao prostor koji je daleko nadmašivao ovaj sadašnji. Superiorna kultura sa višemilenijumskim kontinuitetom razvoja, snažnog asimilatorskog karaktera, dovela je do toga da Iranu „pripada“ prostor od Kavkaza i Anadolije do doline Inda i Himalaja, te od Srednje Azije do Mesopotamije

Veliki Iran, ili Velika Persija, ideja iranskog kulturnog prostora daleko veća od savremene Islamske Republike Iran. „Enciklopedija Iranika“ zove ga „iranskim kulturnim kontinentom“, a najveći deo ovog tla tokom poslednjih 2.700 godina bio je deo raznih iranskih imperija. Foto: Wikimedia Commons/Hosseiniran

Reč „Iran“ na savremenom farsiju, kako se često naziva persijski jezik, znači „zemlja Arijevaca, i predstavlja lingvističku kontinuaciju starog genitiva množine „aryānām“ što na protoiranskom znači „[od] Arijevaca“; u „Avesti“, zbirci zoroastrijanskih svetih spisa, reč je zapisana u obliku „airyānąm“. Izvorno, pojam „Arijevac“ značio je „plemić, plemeniti čovek, onaj koji plemenito deluje“, i u tom smislu je korišćen i od strane Indo-Arijevaca.

Ali, sve do sloma Parćanskog carstva tokom prve polovine III veka, ideja „Irana“ imala je samo etničku, jezičku i religijsku vrednost, dakle u širem smislu kulturnu, ali ne i političku konotaciju. Nije postojao Iran kao država, odnosno, iransku državu niko nije zvao Iranom.

Persijski strelci na frizu palate ahemenidskog cara Darija I u Suzi. Čuva se u Luvru. Foto: Wikimedia Commons/Jebulon (2010)

Tek kada 224. godine na istorijsku pozornicu stupa dinastija Sasanida koja smenjuje Parćane, nastaje ideja „iranskog“ carstva koja je u tesnoj vezi i praktično je proizvod stapanja interesa nove vladarske kuće i zoroastrijanskog sveštenstva. Tako dolazi do političkog koncepta koji se nazivao „Ērān-šahr“, odnosno „Kraljevsko Iranaca“; „ēr“ je bio sada već srednjepersijski ekvivalent staropersijske reči „arija“.

Pošto su sva iranska carstva — od Međanskog i Ahemenidskog preko Parćanskog i Sasanidskog do Samanidskog, Safavidskog, Afšaridskog i Kadžarskog — zaposedala zemljišta koja daleko prevazilaze ono koje danas zauzima Islamska Republika Iran, i pošto je počev od starog veka do danas na tom podneblju iranska kultura (mada se može reći persijska) uvek bila superiorna i snažnog asimilatorskog karaktera, ceo se taj prostor — od Kavkaza i Anadolije do doline Inda i Himalaja, od Srednje Azije do Mesopotamije — naziva Velikim Iranom ili Velikom Persijom.

Kapija svih naroda u Persepolisu, ceremonijalnoj prestonici Ahemenidskog carstva. Usled svoje zabačenosti i planinskog terena nije bila praktična za središte goleme imperije, pa su stvarne prestonice bile Suza, Vavilon i Ekbatan. Foto: Wikimedia Commons/Alborzagros

U suštini, koncept Velikog Irana pokriva sve teritorije koje su tokom većeg dela istorije, barem u poslednjih 2.700 godina, bile deo persijskih odnosnog iranskih imperija, počev od one koju su stvorili pomenuti Međani, budući da su bili prvi koji su ujedinili razjedinjene državice i plemena na Iranskoj visoravni.

Ovaj koncept se može okarakterisati kao kulturna super-država (šta više, „Enciklopedija Iranika“ ide korak dalje pa prostor na koji se odnosi naziva „iranskim kulturnim kontinentom“), a interesantno je to, što je u predislamskim vremenima postojao je izvesni dualizam između jezgra tog „kontinenta“ koje se nazivalo „Iran“, u kome su živeli stari iranski narodi (okvirno, misli se na središnji deo Iranske visoravni), i okolnih oblasti kojima se vladalo a koje su se skupno nazivale „Aniran“ (dakle, Iran u negaciji).

Ako odemo još dalje u prošlost, kada se govorilo o mitološkim vremenima, koristio se pojam „Iranzamin“ odnosno „Zemlja Iran“, koji je bio stavljan u suprotnost sa pojmom „Turanzamin“, što znači „Zemlja Turan“ (verovatno prostor Srednje Azije iznad Iranske visoravni).

Karta tzv. Prvog persijskog carstva dinastije Ahemenida, na vrhuncu svog prostiranja početkom V veka pre nove ere za vlade Darija I. Foto: Wikimedia Commons/Fabienkhan

Iran označava sve zemlje i narode gde su iranski jezici korišćeni ili se koriste, i gde su u prošlosti postojale raznolike iranske kulture“, pisao je američki iranolog Ričard Nelson Fraj. „Mnogo sam puta ukazao na to, da trenutni narodi Srednje Azije, bilo iranskih bilo turkijskih jezika, imaju jednu kulturu, jednu religiju, jedan sklop društvenih vrednosti i tradicija, sa samo jezikom koji ih razdvaja“.

Fraj je takođe ukazivao na činjenicu, da etnička pripadnost tradicionalno na tom prostoru nikada nije igrala presudnu ulogu, niti bila faktor deoba među stanovništvom, te da je takva sadašnja situacija sa etničkim nacionalizmima direktna posledica zapadne kolonijalističke intervencije i tokova razvoja zapadne misli tokom XIX veka (nešto slično se može reći zapravo i za samu Evropu, gde su takođe etniciteti počeli da igraju važnu ulogu tek posle Francuske revolucije; Balkan je takođe primer za to).

(O. Š.)

Tagovi: Ahemenidi, Arijevci, Azija, Centralna Azija, Iran, Iranci, Persija, Sasanidi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • R
  RS

  od svih starih naroda jedino iranu zapad ne moze nista. Egipcane i grke su oslabili, jedne ratovima a druge finansijski a iranci su pametni i mudri, opet ih nece uspjet destabilizovat jer znaju kad se treba povuc a kad je napad.

 • V
  vuk

  da persija

 • L
  L. P.

  Iran je nekadasnji Vavilon

Kako rat izgleda iz ptičje perspektive: Paljba slavnog bojnog broda uslikana sa nebeskih visina

Zbog čega izbijaju ratovi? Postoji šest osnovnih teorija koje pokušavaju da odgovore na to pitanje

Kako rimski drumovi od pre 2.000 godina utiču na današnju ekonomiju: Da li je ovo dokaz da Balkan nikada neće sustići Zapad?

Kako je austrijski car Franja Josif u „Manifestu mojim narodima“ opravdao rat protiv Srbije i na nas svalio svu krivicu za početak svetske klanice

Zašto ulice širom Hrvatske nose ime po pristalici četničkog pokreta (FOTO)

Ovo je jedna od dramatičnijih ratnih fotografija, ali je teško na prvi pogled shvatiti šta se u stvari dešava

Kada je Srbija kroz istoriju imala izlaz na more, koja su to mora bila i kako smo ih izgubili?

Magična slika galaksije kojoj su astronomi nadenuli najprikladnije moguće ime: Sombrero

FOTO-UBOD: Spektakularna fontana vulkanske lave, čudo prirode kome smeju da priđu samo najhrabriji među nama

Pobedonosna srpska vojska ulazi u oslobođeni Niš: Kako je jedan Nemac doživeo ključnu, a zaboravljenu epizodu naše istorije

TROJKA U ČAMCU: Vatrena pornografska scena na zidu jedne rimske vile neće ni danas nikoga ostaviti ravnodušnim

SRBIJA SE UMIRIT NE MOŽE: Ovim najmoćnijim plakatom u našoj istoriji komunisti su leta 1941. digli srpski narod na noge

Najstarija republika na svetu nalazi se nedaleko od Srbije, ali nema šanse da pogodite o kojoj zemlji se radi

Danas se navršava 370 godina od smrti Vuka Mandušića, u čijim je rukama svaka puška bila ubojita

Kad je Trst bio naš: Evo koje srpske porodice su živele u ovom gradu i to u najlepšim vilama (FOTO)

Pre tačno 88 godina Urugvaj i Argentina odigrali su prvo finale Mundijala u istoriji. Rezultat je bio identičan poslednjem

Ruska ikona koju je stvorio Bog lično: Hrišćani veruju da ova slika Hrista Spasitelja nije oslikana ljudskom rukom

Milenijum hrišćanstva, dan krštenja Rusije: Šta čini pravoslavlje jedinstvenim i koja je Putinova poruka danas? (FOTO) (VIDEO)

Način na koji je ovo dragoceno srpsko jevanđelje iz XIV veka završilo u Irskoj može samo da vas iznervira i ništa drugo

Због чега ћутимо о томе где је осмишљена ћирилица? Како је уопште настала и зашто носи име по Ћирилу и Методију?

Ovakvom fotografijom bi svaki dan trebalo da počne: Neopisivo čudo kosmosa u jednoj slici

Da li patite od Jerusalimskog sindroma zavisi od vaše reakcije na ovu fotografiju

Crna Gora je pre 111 godina imala svoju predstavnicu za Mis sveta: Tada je knez Nikola naredio da se za tri dana pronađe najlepša devojka (VIDEO)

Najtužnija slika sa američkog juga: Deca ništa nisu bila kriva, a patila su više od odraslih (FOTO)

Kažu za ovu rusku crkvu na Azurnoj obali da je najlepša od svih (FOTO)

RAT KOJI JE TRAJAO 2.134 GODINE: 11 ludački dugih i potpuno besmislenih ratova (FOTO)

"Boga smrti" koji na samrtnoj postelji recituje očevu operu, plašio se i sam Hitler (FOTO)

Danas je njegov dan: Osim što je 27 godina bio u zatvoru, ovaj nobelovac je voleo škembiće i boks, a često se maskirao u kuvare i šofere (VIDEO)

Kako su komunisti na filmski način pobegli iz zatvora NDH: Posle bega na život ili smrt nastala je ova fotografija

Pronađeni ostaci članova porodice Romanov: Veliko otkriće potvrdio Istražni komitet Rusije

Ironija: Spomenik zahvalnosti Francuskoj izradio Hrvat u godini prvog Mundijala, zbog pomoći pružene ravno 100 godina pre ovog finala

Dva kratka video-klipa od kojih Vladimiru Putinu i dan-danas proključa krv (VIDEO)

Zašto je najzabačenija zemlja Evrope bila žrtva savezničke invazije i okupacije u Drugom svetskom ratu

Prava istina o fotografiji koja se masovno šeruje: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"? (FOTO)

Nepoznati detalj Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije: Britanski komandosi marširaju ulicama „našeg“ Splita (FOTO)

Otkriveno do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, staro više od 200 godina

Huan Peron je davao utočište ozloglašenim nacistima i fašistima: Vladao je gvozdenom pesnicom, voleo je srednjoškolke i luksuz (FOTO) (VIDEO)

Gradovi Zlatnog prstena Rusije su muzeji na otvorenom: Vekovima su netaknuti i igrali su značajnu ulogu u stvaranju pravoslavne crkve (FOTO) (VIDEO)

Ćerka najozloglašenijeg naciste radila za tajnu službu Nemačke

Ovo srpsko pleme i dan-danas živi u Makedoniji: Zadržali su običaje Nemanjića, a veruje se da su izgradili Hilandar

Opijum iz Kraljevine Jugoslavije papreno se prodavao na svetskom tržištu: Zašto je "balkanska Kolumbija" smetala Amerikancima?

Kako je nastalo najromantičnije mesto na planeti?