≫ 

Evo zašto odmah treba da prestanete da ljuštite povrće

Nekim ženama ljuštenje povrća predstavlja najveći problem kada je reč o kuvanju. A i ne treba, nutricionisti objašnjavaju zašto

  • 6

Ljuštenje povrća može biti najdosadniji deo spremanja obroka jer na to odlazi mnogo vremena. I kada završite, ostaje gomila neupotrebljive kore koja obično završava u đubretu.

Kako izabrati i kupiti dobro povrće i voće?

Naučnici otkrili koliko TAČNO voća i povrća moramo da JEDEMO da bismo živeli duže

Međutim, zdravstveni stručnjaci kažu ono što se baci jeste zapravo jedan od najzdravijih delova hrane.

Daily Mail online razgovarao je sa sertifikovanom dijetetičarkom i nutricionistkinjom Meri Džejn Detrojer iz Njujorka o tome zašto povrće ne bi trebalo da se ljušti i koje su sve prednosti skrivene u kori.

Prema rečima Detrojera, postoji nekoliko razloga zbog kojih ne bi trebalo da ljuštite pvrće, a osnovni je taj što ćete tako lišiti svoje telo važnih hranljivih sastojaka. Kora kropmira, šargarepe i krastavca je višetruko korisna.

Foto-ilustracija:  pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Kora je puna vlakana i nerastvorljivih vlakana, posebno kada kora ima boju, kaže Detrojer.

U najvećem broju slučajeva, najvažniji nutrijnati povrća sadržani su u kori.

Jedan od najboljih primera za to je krastavac u čijoj se tamnozelenoj kori nalazi najveća količina antioksidanata, kao i naviše u krastavcu sadržanog vitamina K.

I kora krompira sadrži više hranljivih materija - gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamin B6 i vitamin C - i to mnogo nego ostatak krompira.

- Ljudi, ne mogu da zamisle pire a da ne oljušte krompir. A samo bi mogli da ga skuvaju sa korom i da ga pomešaju s ostatkom krompira - rekla je Detrojerova i dodala da kora povrća sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali jesu grupe atoma koje mogu izazvati oštećenje organizma ukoliko ih ima u većem broju, poput bolesti srca.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vitamini C i E - iz mnogih vrsta povrća - štite organizam od razornog uticaja slobodnih radikala tako što ih neutrlišu.

Obojeno povrće poput šargarepe i paprike ima koru sa fitonutijentima, koji sadrže antioksidant koji ima antiinflamatorno dejstvo i popravlja zdravlje jetre.

Jedan od najčešćih razloga zbog kog ljudi ljušte povrće, prema Detrojerovoj, jeste količina herbicida i pesticida koji se nalaze na koži.

Ali to se može srediti temeljnim i dobrim pranjem - i to ne deterdženom već samo običnom vodom. Ili, ako su u mogućnosti, preporučuje se da pazare organsko povrće.

Prednosti povrća daleko nadmašuju negativne stvari koje možete pročitati o pesticidima i herbicidima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. mart 2017 | 09:50

    Najzdraviji delovi , a puni pesticida? Jedan dan " obavezno ljustite", drugi dan nemojte. Sta je ispravno?

  • mika

    14. mart 2017 | 10:20

    Bilo nekad. Ovo je bilo tacno pre sto godina. Danas je u kori svog povrca najvise otrova, od prskanja raznim preparatima.

  • Maxa

    14. mart 2017 | 10:33

    Pa vi vise ne znate sta pisete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA